Norwatch: Norsk oljeleting i okkuperte Vest-Sahara
Article image

I all hemmelighet har et gigantisk norsk forskningsskip reist til kysten av okkuperte Vest-Sahara. Det norske selskapet Fugro-Geoteam begynte i helgen et kontroversielt oppdrag for å lete etter olje, i strid med FNs og den norske Regjeringens råd.

Publisert 12. januar 2009

Av Erik Hagen
Norwatch

Norwatch kan avsløre at det norske seismikkselskapet Fugro-Geoteam nå tar del i et oppdrag i okkuperte Vest-Sahara. Oppdraget gjøres for marokkanske myndigheter, som leter etter olje utenfor kysten av det okkuperte området. Selskapet bekrefter engasjementet, men ønsker ikke å komme med detaljer eller kommentarer.

Marokko har ingen rett til å lete etter olje og gass i Vest-Sahara, så lenge det strider med ønskene og interessene til den okkuperte befolkningen i Vest-Sahara, saharawiene. Det slo FNs jurister fast i 2002.

Også den norske regjeringen er kritisk til oppdrag i Vest-Sahara, og fraråder selskaper å engasjere seg der. I 2005 kastet Oljefondet ut det amerikanske energiselskapet Kerr-McGee fra sine porteføljer på grunn av oljeaktivitet i Vest-Sahara, og kalte det amerikanske engasjementet et "svært alvorlig brudd på grunnleggende etiske normer".

Men det har ikke hindret Fugro-Geoteam fra å innlede oljeleting i nøyaktig den samme oljeblokken som Kerr-McGee arbeidet i.

Norwatch fikk først bekreftet oppdraget av spanske myndigheter, og da Norwatch gjorde Fugro-Geoteam oppmerksom på at en sak kom til å bli publisert om engasjementet, bekreftet de forholdet. Men de vil likevel ikke gi noen kommentar.

Letingen startet i helgen
Etter at det Oljefond-svartelistede selskapet Kerr-McGee forlot Vest-Sahara etter sterk kritikk fra en rekke investorer, overtok deres lille partner, Dallas-baserte Kosmos Energy. Kosmos planlegger å bore i Vest-Sahara innen få år, og det til tross for både FN-uttalelser, og protester fra saharawiene og deres eksilregjering. Presidenten for Vest-Saharas eksilregjering har kalt Marokkos oljeplaner for et brudd på våpenhvilen i området. Flere observatører kaller de marokkanske planene for en trussel for sikkerheten i regionen.

Det har derfor lenge vært uklart om lille Kosmos Energy har ønsket å fortsette undersøkelsene i det okkuperte området. Men det kan nå bekreftes av Norwatch.

Det er det tradisjonsrike norske seismikkselskapet Fugro-Geoteam som har blitt amerikanernes viktige brikke. Fugro-Geoteam, et selskap med 50 års erfaring innen geologi-undersøkelser i Norge, kan komme til å gjøre de siste og nødvendige analysene før de folkerettsstridige boringene kan starte til neste år.

Det er verdens største seismikkskip, ‘Geo Caribbean’, som Fugro benytter på oppdraget. Fugro fikk bygget båten i fjor, med en prislapp på én milliard kroner. Turen til Vest-Sahara er båtens jomfrutur. Etter å ha blitt ferdigstilt ved Bergen Mekaniske Verksted i november, seilte den innom Rotterdam i begynnelsen desember 2008 for å bli døpt.

17. desember forlot båten Rotterdam havn, og for få dager siden ankom den Kanariøyene. Båten var torsdag ettermiddag like sør for Gran Canaria, og i ferd med å forlate spansk farvann, sørøstover mot Vest-Sahara. Fugros chartrede forsyningsskip var sist rapportert torsdag kveld, også den på vei sørover fra Gran Canaria, 50 kilometer nord for Kosmos Energys oljeområde.

Det er derfor sannsynlig at letingen begynte denne helgen, og at ’Geo Caribbean’ vil avslutte oppdraget en gang i slutten av februar. Halvparten av amerikanernes leteområde befinner seg på kontinentalsokkelen, og den andre halvparten på dypt vann. Fugro-arbeidet skal finne sted på den delen som ligger på dypt vann.

Hemmelighold
Det er mye som tyder på at Fugro-Geoteam og deres partnere hadde ønsket å holde oppdraget ukjent for offentligheten. Ingen av partnerne har ønsket å kommentere oppdraget, eller komme med detaljer om hva det går ut på.

Det ligger ingen informasjon ute på nettsidene til verken Fugro i Norge eller hos Fugros morselskap i Nederland. Det er heller ingen ting å finne på sidene til færøyske Thor Offshore som eier det mindre forsyningsskipet som skal følge ’Geo Caribbean’, eller på sidene til amerikanske Kosmos Energy som har oljelisensen. Det er også stille på sidene til det marokkanske statlige oljeselskapet ONHYM som har delt ut lisensen.

- Fugro har ikke lov til å gi noe informasjon om seismikkprosjektet. For mer informasjon om saken, kan den eneste kilden være Kosmos Energy, skriver administrerende direktør i Fugro-Geoteam, Hans Meyer i en epost til Norwatch lørdag ettermiddag.

Men der er det umulig å få noe svar. Norwatch hadde allerede fredag blitt avvist av Kosmos, som ba Norwatch ta kontakt med de øvrige partnerne.

- Skal du ha opplysninger om dette må du høre med Fugro-Geoteam eller med marokkanske myndigheter. Som et privat selskap er vi ikke forpliktet til å svare på henvendelser om våre operasjoner, sa visedirektør og økonomisjef i Kosmos Energy, Greg Dunlevy, til Norwatch fredag.

Han nekter kontant å svare på ethvert spørsmål om undersøkelsene, og sier de ikke behøver å svare på spørsmål fra pressen.

Færøyske Thor Offshore bekrefter overfor Norwatch at forsyningsskipet deres er chartret av Fugro-Geoteam for "et oppdrag", men vil ikke kommentere saken ytterligere.

thor_omega_2009_400.jpg

Selv mannskapet om bord på båtene ser ut til å ha fått munnkurv. Sergio Ramírez, som er akademiker ved Universitetet i Las Palmas, og aktiv i kampanjegruppen Western Sahara Resource Watch, møtte to av mannskapet på Thor Offshores forsyningsskip 'Thor Omega' på havna i Las Palmas torsdag. Bildet til høyre ble da tatt av Ramírez.

- Jeg spurte mannskapet om hvor de skulle bruke båten. Uansett hvordan jeg formulerte spørsmålet, ville de ikke fortelle hvilket land de reise til. Hver gang svarte de unnvikende “Afrika”. Og da jeg skulle ta bildet sprang de som sto foran båten vekk, for ikke å komme med på bildet, sier Ramírez på telefon til Norwatch.

Fram til torsdag lå det færøyske forsyningsskipet i havn i Las Palmas.

Norwatch kan heller ikke se at saken har fått et eneste oppslag i marokkanske medier, som ellers er svært nøye med å rapportere i utviklingen av landets oljesektor. Gjentatte forespørsler til det statlige marokkanske oljeselskapet ONHYM, har ennå ikke ført til svar.

Fredag ettermiddag fikk Norwatch bekreftet av spanske myndigheter at ‘Geo Caribbean’ deltar i oljeleting i “marokkansk” farvann, langt sør for Gran Canaria. De samme spanske myndighetene bekreftet også at skipet ‘Thor Omega’ vil reise i skytteltrafikk mellom Fugros seismikkskip og Las Palmas for å transportere mannskap og forsyninger.

Kritisk folkerettsekspert
Engasjementet vil legge til rette for det FNs jurister definerer som et folkerettsbrudd. Analysen som FN forfattet i 2002, gjaldt lovligheten av oljeleting på det samme havområdet hvor Fugro-Geoteam nå har påbegynt undersøkelser. 

Den ansvarlige bak FN-vurderingen, FNs daværende visegeneralsekretær for juridiske saker, svenske Hans Corell, er kritisk til den fortsatte marokkanske politikken overfor bruken naturressursene i Vest-Sahara.

- Slik situasjonen er nå, så må ingen aktivitet knyttet til naturressursene i Vest-Sahara finne sted, med mindre representanter for Vest-Saharas folk er med i diskusjonen og har godkjent aktivitetene, sier Hans Corell til Norwatch. 

Han poengterer at Marokko ikke er administrativ makt over Vest-Sahara, og er tydelig kritisk til at internasjonalt næringsliv tar del i utforskningen og utvinningen av naturressurser fra området. 

- Selv om folkeretten ikke alltid er direkte bindende for selskaper, utgjør den likevel et grunnlag som selskapene må basere sine etiske vurderinger på. Det ville nok hjulpet for en løsning på konflikten i Vest-Sahara dersom selskapene hadde opptrådt samfunnsansvarlig, og operert i tråd med folkeretten, sier han på generelt grunnlag.

Fugro stille
Norwatch har stilt Fugro-Geoteam en rekke spørsmål om engasjementet, men de avviser å svare. Norwatch har også bedt om kommentarer til hva det norske selskaper mener om at man legger til rette for et folkerettsbrudd, og om de er enige i uttalelsene fra det norske Finansdepartementets fra 2005. Da kastet departementet ut aksjene i Kerr-McGee fra Oljefondet, og sa at oljeletingen i Vest-Sahara “undergrave FNs fredsprosess”, og at de er et "særlig grovt brudd på grunnleggende etiske normer".

- Skulle det være noen spørsmål om Fugros standarder, henviser vi til vår hjemmeside og årsrapport, skriver Meyer til Norwatch. 

Men der står det ingen ting om engasjementet.

Fugro-Geoteam har rundt 270 ansatte i Norge, og har hovedkontor på Skøyen. Selskapet er et heleid datterselskap av Fugro Norway, som igjen er heleid av det nederlandske morselskapet Fugro NV. ‘Geo Caribbean’ seiler under flagget til Marshalløyene.


 

FAKTA: Oljeindustrien i Vest-Sahara:

  • 1975-1979: Marokko okkuperer størstedelen av Vest-Sahara, til FNs fordømmelse.
     
  • 1991: Krigen mellom Marokko og den saharawiske frigjøringsbevegelsen opphører. En våpenhvile innledes, forutsatt at det avholdes en folkeavstemning for Vest-Saharas folk i 1992. Den skulle aldri bli avholdt.
     
  • 2001: Marokko okkuperer fremdeles Vest-Sahara, og deler ut de to første oljelisensene offshore Vest-Sahara til det amerikanske energiselskapet Kerr-McGee og franske TotalFinaElf (senere Total). Vest-Saharas eksilregjering kaller framstøtet for et brudd på våpenhvilen.
     
  • 2002: FNs jurister sier at videre oljeundersøkelser i Vest-Sahara vil være folkerettsstridig. Det norske seismikkselskapet TGS-Nopec blir likevel engasjert for å gjøre de første seismiske undersøkelsene. Seismikken skulle gjennomføres sammen med norske Fugro-Geoteam og færøyske Thor Offshore. Utenriksminister Jan Petersen kritiserer det norske engasjementet. Etter sterk internasjonal kritikk, trekker alle tre selskapene seg fra videre oppdrag i Vest-Sahara.
     
  • 2004: Total trekker seg fra Vest-Sahara, etter hva de sa var manglende drivverdige funn. Det lille, private oljeselskapet Kosmos Energy rykker inn på eiersiden i Kerr-McGees Vest-Sahara-blokk, kalt Boujdour-blokken.
    Etter å ha trenert FNs prosess med folkeavstemning i Vest-Sahara, nekter nå Marokko for første gang å avholde folkeavstemning i Vest-Sahara. Det internasjonale samfunn reagerer ikke.
     
  • 2005: Det norske Oljefondet selger seg ut av Kerr-McGee fordi deres aktiviteter er et “særlig grovt brudd på grunnleggende etiske normer”, fordi de kan “undergrave FNs fredsprosess”. Flere investorer følger etter.
     
  • 2006: Kerr-McGee forlater Vest-Sahara, og kjøpes siden opp av amerikanske Anadarko. Kosmos Energy overtar 75% av Boujdour-blokken, mens det statlige marokkanske oljeselskapet ONHYM beholder resten. Kosmos Energy fortsetter et tett samarbeid med Anadarko. Om samarbeidet omfatter Vest-Sahara-undersøkelser er ukjent.
     
  • Januar 2009: Kosmos Energy eier fremdeles en lisens offshore Vest-Sahara, som eneste utenlandske selskap. Fugro-Geoteam innleder seismiske undersøkelser for Kosmos Energy, med det nybygde seismikkskipet ‘Geo Caribbean’. Samtidig chartrer de inn forsyningsskipet ‘Thor Omega’, fra det færøyske selskapet Thor Offshore. Dette gjør de selv om både Fugro og Thor fikk kritikk for tidligere oppdrag 5-6 år i forveien, og sa de ikke ville gjøre det igjen. Kosmos Energy planlegger å bore etter olje innen få år, noe som i ytterste konsekvens kan velte hele våpenhvilen, og føre til at krigen for Vest-Saharas selvstendighet gjenopptas.
     
Nyheter

To nordmenn deporteres nå fra okkuperte Vest-Sahara

To nye nordmenn som skulle lære om Marokkos folkerettsstridige energiprosjekter i okkuperte Vest-Sahara, ble i ettermiddag anholdt av marokkansk politi og deportert fra territoriet.

04. november 2024

Her deporteres nordmenn fra okkuperte Vest-Sahara - ville lære om fornybarenergi

25 marokkanske politifolk møtte opp i dag for å kaste to nordmenn ut av okkuperte Vest-Sahara. De to reiste for å lære hva saharawiene mener om Marokkos folkerettsstridige fornybarsatsning på okkupert land. 

02. november 2024

Green Reefers fra Haugesund hjelper russerne med å plyndre Vest-Sahara

Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.

16. oktober 2024

Saharawiene vant over EU i EU-domstolen

En gigantisk seier for det saharawiske folk. Nå er det kroken på døren for EUs folkerettsstridige fiskeri- og handelsavtaler i okkuperte Vest-Sahara.

07. oktober 2024