Den fremtredende saharawiske menneskerettighetsaktivisten Enaama Asfari er blitt arrestert i Marrakech. Hans franske kone lokaliserte ham i et fengsel, etter at han hadde vært savnet i tre dager. Denne uken hadde Asfari en avtale med to nordmenn.
Onsdag kveld ble det klart at den saharawiske menneskerettighetsaktivisten Ennama Asfari er blitt arrestert. Asfari er en venn av Støttekomiteen for Vest-Sahara.
Støttekomiteen har forsøkt å komme i kontakt med ham siden søndag, uten hell. Asfari skulle møte to nordmenn i Marrakech denne uken. Da Støttekomiteen ikke lyktes å få kontakt med ham, satte den franske konen hans, Claude, igang en leteaksjon over telefon.
Onsdag kveld, etter å ha vært savnet i tre dager, fikk hun endelig napp. Da hadde noen saharawiske menneskerettighetsaktivister klart å lokalisere ham i et fengsel i turistbyen Marrakech.
Lenge savnet
-Fra mandag har jeg ringt ham annenhver time, fra 5 om morgenen til midnatt. Men han har ennå ikke svart, skrev hans kone, Claude Mangin i en epost til Støttekomiteen for Vest-Sahara onsdag ettermiddag, før han hadde blitt funnet i fengselet.
Hun sier det bekymret henne, for han hadde vært tilgjengelig på telefon helt siden han ankom Marrakech fra Frankrike 25. januar i år.
Familie, venner og studenter hun hadde snakket med hadde ikke hørt fra ham siden søndag.
-Den siste som hadde sett ham var en vaktmann på stedet der han bor. Vaktmannen hadde observert ham søndag kveld i høylydt diskusjon med fem sivilkledde menn, som han antok var fra politiet, skrev Mangin til Støttekomiteen for Vest-Sahara i ettermiddag.
Nordmenn ventet forgjeves
To Tromsø-væringer hadde reist til Marrakech for å møte blant annet Asfari denne uken. Asfari snakker engelsk, og skulle hjelpe Viktor Enoksen og Jim Stensrud Hansen med å komme i kontakt med saharawiske studenter ved Universitetet i Marrakech.
Enoksen og Hansen hadde reist fra Tromsø til Marokko for å lære om okkupasjonen av Vest-Sahara, og blant annet for å knytte kontakt med befolkningen fra landet, saharawiene.
-De saharawiske studentene her i byen har vært under angrep fra politi og marokkanske medstudenter i lang tid, sier Enoksen på telefon fra Marrakech natt til torsdag norsk tid.
-Denne undertrykkelsen ønsket vi å få et førstehånds inntrykk av. Men vi hadde ikke akkurat regnet med at vår kontakt havnet i fengsel før vi fikk møtt en eneste person her, sier Enoksen til Støttekomiteen.
Nektet legehjelp
Natt til torsdag lyktes det Mangin å snakke med den fengslede ektemannen. Han befinner seg i en 30 kvadratmeter stor fengsels-sal, med 50 andre fanger.
- Han hadde insistert på å få ringe meg, men de nektet ham. Hadde det ikke vært for at han fikk låne en mobil av en av medfangene, hadde vi fortsatt ikke visst hvor han befinner seg, sier kona til Støttekomiteen.
Han skal ha blitt slått av politiet i to dager, og sier til kona at han fortsatt har smerter i ansiktet og i det ene benet. Men politiet nekter ham legehjelp.
Han har heller ikke blitt fortalt hvorfor han er blitt pågrepet, men sier at han har fått vite at han skal fram for en domstol i morgen.
Kjent aktivist
Nå som han er funnet, onsdag kveld, sier en venn av Mangin til Støttekomiteen at familien vil be om hjelp fra franske myndigheter og fra den franske konsulen i Marrakech. De vil også sende franske advokater til landet.
Asfari er 38 år gammel, og hadde reist til Marokko for å hjelpe familien med deres forretninger. Faren hans var forsvunnet i 16 år, og Naama vokste derfor opp hos onkelen. Siden flyttet han til Frankrike, der han gjorde ferdig sine jus-studier og møtte sin kone. Faren ble løslatt fra et marokkansk fengsel i 1991, da var moren allerede død.
Claude og Ennama har vært gift i 3 år. Sammen har de stiftet menneskerettighetsorganisasjonen CORELSO, som blant annet mobiliserer franske advokater til å reise til Marokko for å overvære rettssaker mot saharawier. Asfari er marokkansk statsborger, men har i lang tid ventet på å få fransk statsborgerskap.
Ennama Asfari befinner seg nå i fengselet Boulemharez.
Turbulente uker for Asfari i Marokko
Det har vært noen hendelsesrike uker for Asfari, siden han ankom Marokko i januar. Fransk etterretning kan ha samarbeidet med marokkanske kolleger i å kartlegge hans bevegelser.
Da Asfari ankom Marrakech i januar i år, ble han stanset av politiet ved innreise til landet. Han hadde ikke inngått avtaler med folk i Marokko om at han skulle ankomme. Likevel var politiet forberedt da flyet hans landet. Han ble tatt til siden, og avhørt.
Blant spørsmålene han ble konfrontert med, var "du var 22. januar på parlamentet i Paris". Møtet det ble referert til, var et lukket møte, tatt initiativ til av et fransk parlamentsmedlem.
-Da Naama sa det til meg, bestemte vi oss for å reagere. Parlamentsmedlemmet skrev et protestbrev til den franske parlamentspresidenten, der han sa seg sjokkert over at fransk sikkerhetstjeneste kan kommunisere slike opplysninger til sine marokkanske kolleger, sier Mangin til Støttekomiteen.
Frankrike er Marokkos viktigste allierte i FN og EU.
I februar i år, oppsøkte en utsending fra marokkansk sikkerhetstjeneste i okkuperte Vest-Sahara Asfari i Marrakech, og opplyste at dersom han satte sine føtter i El Aaiun eller i Smara, ville han vente å få 3 til 4 år i fengsel. Han har derfor ikke reist inn i Vest-Sahara etter at han ankom Marokko i januar.
Noen uker senere reiste han til Rabat for å delta i en rettssak mot den saharawiske studentern Said Bellal (som senere ble dømt til 4 måneder i fengsel). Politiet ventet på ham på togstasjonen i Rabat, og tok ham med til i en ventende bil, der han var igjennom et langt avhør. Han ble fortalt at han ikke fikk lov til å reise til rettslokalet. Asfari spurte så om å få reise til hans fettere i byen. Det fikk han ikke lov til. Derimot ble han eskortert av politiet hele veien tilbake til Marrakech.
To nye nordmenn som skulle lære om Marokkos folkerettsstridige energiprosjekter i okkuperte Vest-Sahara, ble i ettermiddag anholdt av marokkansk politi og deportert fra territoriet.
25 marokkanske politifolk møtte opp i dag for å kaste to nordmenn ut av okkuperte Vest-Sahara. De to reiste for å lære hva saharawiene mener om Marokkos folkerettsstridige fornybarsatsning på okkupert land.
Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.
En gigantisk seier for det saharawiske folk. Nå er det kroken på døren for EUs folkerettsstridige fiskeri- og handelsavtaler i okkuperte Vest-Sahara.