Spar Shipping dropper Vest-Sahara-transportene

I 2015 og 2017 deltok norske Spar Shipping bak to kjempetransporter av fosfat fra okkuperte Vest-Sahara til India. I dag forklarte selskapet at de har trukket seg fra videre kontroversielle transporter. 

Publisert 11. januar 2019

I august 2015 ble det avslørt at Bergensbaserte Spar Shipping, hadde latt ett av sine bulkskip, Spar Capella, transportere fosfatstein fra El Aaiún i Vest-Sahara til Paradip i India. Hendelsen førte til oppslag til Bergens Tidende og kritikk fra sivilsamfunnet. 

"Det er høyst kritikkverdig at et bergenskeid skip blir brukt i denne handelen. Dette tjener okkupasjonsmakten på", uttalte Raftostiftelsen til BT. 

Til tross for dette skjedde det på ny, i 2017. Søsterfartøyet Spar Lyra tok samme rute rundt Sør-Afrika til India, bare uker før bulkskipet NM Cherry Blossom ble anholdt i en sørafrikansk havn for å gjøre en transport av nettopp dette konfliktmineralet. 

Men nå har altså Spar Shippings deltakelse tatt slutt, og de føyer seg inn i rekken over andre rederier som har stanset disse operasjonene. 

Administrerende direktør i Spar, Jarle Ellefsen, klargjorde 11. januar 2019 til BT at det ikke vil finne sted slike transporter igjen

"Vår forretningsmodell er å leie ut skip til tredjepart for verdensomspennende handel. Realiteten er at i nye certepartikontrakter inngått etter våren 2017, så har vi ekskludert Vest-Sahara som handelsområde. Det er således i dag ikke grunnlag for kritikk mot Spar Shipping AS og søsterselskapet Spar Kjøp AS", skrev Ellefsen. 

Uttalelsen kom etter at den saharawiske flyktningen Asria Mohamed stilte spørsmål i BT ved Spar-gruppens etikk, i den samme avisen 10. januar.

De to Spar-transportene er omtalt i den årlige Western Sahara Resource Watch-rapporten P for Plunder for 2015 og 2017

Støttekomiteen for Vest-Sahara var i kontakt med rederiet fra 2015 og framover. Se korrespondansen her
 

Nyheter

Vest-Saharas største musiker kommer til Norge

Sett av datoene. Aziza Brahim skal spille i Oslo, Tromsø og Førde! 

02. juli 2024

Slutt på norske oljetransporter til okkuperte Vest-Sahara

Norskflaggete fartøy har stoppet å transportere olje til det okkuperte territoriet. Men det kommer med en bismak. 

29. mai 2024

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024