Det er landesorg i Vest-Sahara. Et av landets aller største nasjonale symboler døde i dag av kreft.
Mariam Hassan har i flere tiår satt ord på saharawiske folkets motstand og lidelser.
Hassan ble født inn i en musikerfamilie i 1958 i det som den gang het Spansk Sahara. I 1975, da Marokko og Mauritania okkuperte Vest-Sahara, flyktet hun og familien inn til de saharawiske flyktningleirene der hun først arbeidet som sykepleier. Tre av brødrene døde under krigen.
I en årrekke har hun reist rundt på musikkfestivaler og med sin tradisjonelle og politiske blues vært en viktig ambassadør og inspirasjonskilde for det saharawiske folk.
I mer enn ti år har hun kjempet mot kreft, og mange av hennes sanger handlet om dette.
Oppdatering: Hør intervju med Støttekomiteen for Vest-Sahara på NRK Jungeltelegrafen 29 august 2015.
Vil du jobbe med oss? Vi søker en informasjonsmedarbeider på 20-40%
Marokkanske myndigheters tortur og fengsling av 10 saharawiske studenter må etterforskes og fordømmes. Dette er kravet i en norskforfattet klage som i dag ble sendt inn til FNs spesialrapportører.
Norge er bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara, melder utenriksminister Huitfeldt. I morgen skal Marokko opp til eksamen i FNs Menneskerettighetsråd.
Det finnes en filmfestival som er ulik alle de andre. Les Asria Talebs møte med et festivalpublikum i de saharawiske flyktningleirene i Algerie – og båndene hun skapte med en fremmed tilskuer.