Saharawisk kvinne dradd etter håret av marokkansk politi

Den saharawiske aktivisten Leila Leili ble 10. februar dradd etter håret da hun ble fraktet bort av politiet under en demonstrasjon for menneskerettighetsmandat for MINURSO.

Publisert 14. februar 2014


 

1622004_671772579546679_1341736744_n.jpg

Demonstrasjonen i El Aiun 10. februar ble organisert av en gruppe menneskerettighetsaktivister. De krevde løslating av politiske fanger og menneskerettighetsmandat for FN-styrken MINURSO. 

Demonstrasjonen varte noen få minutter før marokkansk politi på sedvanlig vis angrep demonstrantene med vold, og flere ble skadd. Leila Leili var en av dem som politiet fikk tak i. Episoden ble fanget opp i en videofilm som ble lagt ut på Youtube denne uken. Videoen viser at Leila ble dratt bortover gata etter håret av sivilkledde politifolk, mens en annen sivilkledd politimann sparket henne. 

MINURSO er den eneste fredsbevarende FN-styrken opprettet etter 1970 som ikke har noe menneskerettighetsmandat. Det betyr at de ikke har plikt til å rapportere om menneskerettighetsovergrepene som skjer i Vest-Sahara. 

MINURSOs mandat vil bli fornyet i slutten av april. Som tidligere år vil saharawier og deres støtteorganisasjoner arbeide for at et menneskerettighetsmandat skal inkluderes. Frankrike har tidligere år stanset forsøket på at menneskerettighetsovergrepene i Vest-Sahara skal rapporteres i FN-systemet.
 

Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022