Saharawisk kvinne dradd etter håret av marokkansk politi

Den saharawiske aktivisten Leila Leili ble 10. februar dradd etter håret da hun ble fraktet bort av politiet under en demonstrasjon for menneskerettighetsmandat for MINURSO.

Publisert 14. februar 2014


 

1622004_671772579546679_1341736744_n.jpg

Demonstrasjonen i El Aiun 10. februar ble organisert av en gruppe menneskerettighetsaktivister. De krevde løslating av politiske fanger og menneskerettighetsmandat for FN-styrken MINURSO. 

Demonstrasjonen varte noen få minutter før marokkansk politi på sedvanlig vis angrep demonstrantene med vold, og flere ble skadd. Leila Leili var en av dem som politiet fikk tak i. Episoden ble fanget opp i en videofilm som ble lagt ut på Youtube denne uken. Videoen viser at Leila ble dratt bortover gata etter håret av sivilkledde politifolk, mens en annen sivilkledd politimann sparket henne. 

MINURSO er den eneste fredsbevarende FN-styrken opprettet etter 1970 som ikke har noe menneskerettighetsmandat. Det betyr at de ikke har plikt til å rapportere om menneskerettighetsovergrepene som skjer i Vest-Sahara. 

MINURSOs mandat vil bli fornyet i slutten av april. Som tidligere år vil saharawier og deres støtteorganisasjoner arbeide for at et menneskerettighetsmandat skal inkluderes. Frankrike har tidligere år stanset forsøket på at menneskerettighetsovergrepene i Vest-Sahara skal rapporteres i FN-systemet.
 

Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021