Saharawisk kvinne dradd etter håret av marokkansk politi

Den saharawiske aktivisten Leila Leili ble 10. februar dradd etter håret da hun ble fraktet bort av politiet under en demonstrasjon for menneskerettighetsmandat for MINURSO.

Publisert 14. februar 2014


 

1622004_671772579546679_1341736744_n.jpg

Demonstrasjonen i El Aiun 10. februar ble organisert av en gruppe menneskerettighetsaktivister. De krevde løslating av politiske fanger og menneskerettighetsmandat for FN-styrken MINURSO. 

Demonstrasjonen varte noen få minutter før marokkansk politi på sedvanlig vis angrep demonstrantene med vold, og flere ble skadd. Leila Leili var en av dem som politiet fikk tak i. Episoden ble fanget opp i en videofilm som ble lagt ut på Youtube denne uken. Videoen viser at Leila ble dratt bortover gata etter håret av sivilkledde politifolk, mens en annen sivilkledd politimann sparket henne. 

MINURSO er den eneste fredsbevarende FN-styrken opprettet etter 1970 som ikke har noe menneskerettighetsmandat. Det betyr at de ikke har plikt til å rapportere om menneskerettighetsovergrepene som skjer i Vest-Sahara. 

MINURSOs mandat vil bli fornyet i slutten av april. Som tidligere år vil saharawier og deres støtteorganisasjoner arbeide for at et menneskerettighetsmandat skal inkluderes. Frankrike har tidligere år stanset forsøket på at menneskerettighetsovergrepene i Vest-Sahara skal rapporteres i FN-systemet.
 

Nyheter

Den ukjente dronekrigen

Siden november 2020 har det vært krigshandlinger mellom Marokko og Vest-Sahara. Det internasjonale samfunnet er stille. 

21. september 2023

Den demokratiske situasjonen i Vest-Sahara

Vest-Sahara regnes som et av de minst demokratisk fri landene i verden. Mens Norge scorer 100/100 i Freedom House sin evaluering av verdens land, får Vest-Sahara kun 4/100. 

11. september 2023

Ti ting du burde lese for å lære mer om Vest-Sahara

Vil du lære mer om Vest-Sahara? Vi har laget en guide med godt lesestoff om Afrikas siste koloni. 

05. september 2023

Kraftig nedgang i norske oljekontroverser

I en årrekke har norskflaggede fartøy fraktet oljeprodukter inn til okkuperte Vest-Sahara. Flaggskifter har ført til kjempenedgang. 

23. mai 2023