Saharawiene vant over EU i EU-domstolen
6703bef92cc54_EUCourtCelebration_04.10.2024

En gigantisk seier for det saharawiske folk. Nå er det kroken på døren for EUs folkerettsstridige fiskeri- og handelsavtaler i okkuperte Vest-Sahara.

Publisert 07. oktober 2024

Foto: Saharawier i flyktningleirene i Algerie har i helgen feiret seieren i domstolen. Foto av ‘Saharawis Against the Plunder’.

EU-domstolen offentliggjorde 4. oktober tre dommer som er av svært stor betydning for det saharawiske folk. 

  • EU kan ikke lenger fiske farvannene utenfor okkuperte Vest-Sahara, etter avtaler med Marokko. EUs fiskeripraksis stammer tilbake fra den gang Spania ble med i EU i 1986. Spania tillot i 1975 Marokkos okkupasjon og løp fra sitt avkoloniseringsansvar i bytte mot fiskerilisenser.
  • EUs handelsavtaler med Marokko gjelder ikke i Vest-Sahara. Dermed tvinges EU til å følge samme praksis som Norge har gjennom EFTA. Handelsavtalene har fram til nå gjort det mulig for eksportører i de okkuperte områdene å få tollpreferanser ved eksport til EU.
  • Alle varer fra Vest-Sahara på det europeiske markedet må merkes “Vest-Sahara”, ikke “Marokko”.


Støttekomiteen for Vest-Sahara har arbeidet med sakskomplekset i 20 år. 

EUs ensidige støtte til Marokko - og EUs gjentatte inngåelser av ulovlige avtaler med Marokko i de okkuperte områdene - har i alle år vært en av de største utfordringene for å finne en løsning på konflikten. Avtalene strider med saharawienes selvbestemmelsesrett, konkluderer domstolen. 

Se pressemelding fra domstolen. Her er dommene på handelsavtalen, fiskeriavtalen og produktmerkingen

Domstolen hadde allerede dømt at EUs handels- og fiskeriavtaler med Marokko ikke kan anvendes i Vest-Sahara, i henholdsvis 2016 og 2018. Domstolen argumenterte for at Vest-Sahara er et "separat og distinkt" territorium som Marokko ikke har suverenitet eller administrasjonsmandat over. Som sådan kan EUs avtaler med Marokko bare påvirke territoriet med eksplisitt samtykke fra befolkningen i Vest-Sahara, i henhold til deres rett til selvbestemmelse.

Men stedet for å søke dette samtykket – og uten respekt for disse kjennelsene – forhandlet EU-institusjonene med Marokko om en endring som utvider det geografiske omfanget av avtalene eksplisitt til Vest-Sahara. En påfølgende konsultasjon av utelukkende marokkanske interessenter ble brukt for å tilsløre motstanden til det saharawiske folket - som ikke så noen annen mulighet enn å søke rettslig oppreisning. I september 2021 uttalte domstolens første kammer seg igjen til fordel for det saharawiske folket. 4. oktober 2024 avviste domstolen anken som ble satt i gang av EUs råd og kommisjon i desember 2021.

– Nå er det på tide at EU respekterer kjennelsene fra sin egen domstol: Vest-Sahara er ikke Marokko og kan ikke inkluderes i EUs forhold til okkupanten, sier Erik Hagen fra Støttekomiteen for Vest-Sahara.

 

Nyheter

Oversvømmelse i de saharawiske flyktningleirene

Minst 520 familier skal ha blitt evakuert i leiren Dakhla denne uken etter kraftige regnskyll.

24. september 2024

Norsk-eid skip fraktet gass til okkuperte Vest-Sahara

Norskeide 'Caroline Theresa' anløp to havner i de okkuperte områdene den siste uken. 

04. september 2024

Slutt på norske oljetransporter til okkuperte Vest-Sahara

Norskflaggete fartøy har stoppet å transportere olje til det okkuperte territoriet. Men det kommer med en bismak. 

29. mai 2024

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024