Regjeringen med et ørlite stikk til EU

Utenriksministeren tar ikke opp EUs kommende folkerettsbrudd i Vest-Sahara med våre nærmeste allierte, men sier EU kjenner norsk posisjon. 

Publisert 01. desember 2018

Norges aller nærmeste allierte er i ferd med å pushe fram en ny handelsavtale mellom EU og Marokko som inkluderer de okkuperte delene av Vest-Sahara. En slik handelsavtale er ikke bare i strid med folkeretten og med saharawienes rettigheter - men også med EUs aller høyeste rettsinstans, EU-domstolen. 

"En ny EU-Marokko handelsavtale for de marokkansk-annekterte delene Vest-Sahara kunne ikke kommet mer ubeleilig, i lys av de kommende FN-fredssamtalene", skrev Stortingsrepresentant Freddy Øvstegård (SV) i et spørsmål til Utenriksministeren i forrige uke

"Hva gjør Norge for å ta opp med våre nærmeste europeiske allierte at EU ikke kan inngå handelsavtaler dekkende produkter fra de marokkansk-okkuperte områdene av Vest-Sahara i strid med det saharawiske folkets rett til selvbestemmelse, med respekten for Vest-Saharas grenser og med prinsippet om en regelstyrt internasjonal orden?", spurte Øvstegård. Han henviste til Regjeringens arbeidsprogram for samarbeidet med EU 2018, som nettopp trekker fram at "Norge støtter opp om EUs innsats for å hegne om prinsippene om respekt for grenser, retten til selvbestemmelse og en regelstyrt internasjonal orden."

Problemet er at EU støtter slike prinsipper selektivt. Ledet an av Marokkos nærmeste allierte - Frankrike - motarbeider EU nøyaktig disse prinsippene i Vest-Sahara. 

Nå har svaret kommet fra utenriksminister Ine M. Eriksen Søreide. Hun svarer at EU er godt kjent med norsk posisjon. 

"Rådet for den europeiske union vedtok å endre EUs assosieringsavtale med Marokko i juli i år, til tross for EU-domstolens gjentatte konklusjoner om at varer fra Vest-Sahara ikke kan inngå i handelsavtaler med EU. Endringen i assosieringsavtalen er ventet å komme opp til behandling i Europaparlamentet i januar 2019. Det er delte oppfatninger blant EUs medlemsland i dette spørsmålet, der enkelte EU-land ønsker mer handel med varer fra Vest-Sahara mens andre er mer tilbakeholdne", noterte Eriksen Søreide. 

Utenriksministeren svarer likevel ikke på spørsmålet om hva Norge gjør overfor sine nærmeste allierte i Europa. 

Mens EU forfekter folkerett, EU-retten og demokratiske prinsipper overfor Russland og internt overfor uregjerlige stater som Polen og Ungarn, velger EUs medlemsstater å ignorere de samme institusjonene i spørsmålet om Vest-Sahara. Der er domstolens konklusjoner lagt i en skuff. 

I tillegg til å bryte domstolens framhevede prinsipper selvbestemmelse for Vest-Saharas folk, har EUs kommende handelsavtale til intensjon å trekke opp nye grenser for Vest-Sahara, ved at den internasjonale avtalen skal gjelde en del av territoriet, og ikke en annen. Avtalen med Marokko er landet etter at EUs utenrikstjeneste har vært i dialog med blant annet marokkanske statlige selskaper, marokkanske forskningsinstitusjoner og individer valgt i marokkanske parlamentsvalgt ulovlig avholdt i den delen av territoriet som er under okkupasjon. 

 

Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024