Menneskerettigheter: Marokko opp til eksamen i FN
eddia3_509

Norge er bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara, melder utenriksminister Huitfeldt. I morgen skal Marokko opp til eksamen i FNs Menneskerettighetsråd. 

Publisert 07. november 2022

Foto: Politi overvåker hjemmet til en saharawisk menneskerettighetsforkjemper i El Aaiun, okkuperte Vest-Sahara.

For første gang på 5 år skal Marokko evalueres i den såkalte UPR-mekanismen i FN Menneskerettighetsråd. UPR – Universal Periodic Review – er en prosess alle FNs medlemsstater gjennomgår hvert femte år. Gjennomgangen tillater stater å komme med anbefalinger og spørsmål til hverandre knyttet til menneskerettighetssituasjonen på hjemmebane. 

Marokkos gjennomgang finner sted 8. november fra kl. 14:30, og vil streames live på FNs nettsider.  

Marokko har vært til vurdering tre ganger tidligere – i 2008, 2012 og 2017. De to siste gangene har et knippe stater stilt kritiske spørsmål knyttet til det saharawiske folkets rettigheter. 

Hva er UPR? Hør vår siste episode i podkasten Sandfast, publisert i dag, der vi intervjuer den Genève-baserte Vest-Sahara-aktivisten Gianfranco Fattorini. 

I Stortinget 27. oktober uttalte utenriksminister Anniken Huitfeldt at hun «deler bekymringene til FNs Generalsekretær om fortsatt manglende tilgang for FNs høykommissær for menneskerettigheter til Vest-Sahara.» Huitfeldt sier at dette også hadde blitt tatt opp fra norsk side «senest i forbindelse med forhandlingene om fornyet mandat for FNs fredsbevarende operasjon i Vest-Sahara, MINURSO, denne måneden.»

Uttalelsen kom etter et spørsmål fra Stortingsrepresentant Tobias D. Lund (R). 

I forarbeidene til morgendagens vurdering i FNs Menneskerettighetsråd, har Støttekomiteen deltatt i skrivingen av to rapporter. Den første rapporten, som tar for seg vilkårlig fengsling av saharawier, er skrevet av Støttekomiteen i samarbeid med den saharawiske foreningen League for the Protection of Saharawi political prisoners og den franske anti-tortur-organisasjonen ACAT-France. 

Rapporten bygger på avgjørelser fra FNs menneskerettighetsmekanismer og gir anbefalinger om løslatelsen av saharawiske aktivister, journalister og menneskerettighetsforkjempere som er vilkårlig fengslet, implementering av FN avgjørelser og tilgang for FNs spesialrapportører til både de politiske fangene og til okkupert territorium.

Den andre rapporten, som tar for seg plyndringen av Vest-Saharas naturressurser, har vi bidratt til gjennom vår paraplyorganisasjon Western Sahara Resource Watch. 

De to tekstene er gjengitt i FNs egen skyggerapport basert på sivilsamfunnsinnspill som de har fått i foranledningen til UPR-evalueringen. Se referanser til den første rapporten i paragraf 7, 28, 84, mens vår andre rapport er gjengitt i paragraf 6.

Nyheter

10 grunner til å delta på den mest autentiske filmfestivalen som finnes

Det finnes en filmfestival som er ulik alle de andre. Les Asria Talebs møte med et festivalpublikum i de saharawiske flyktningleirene i Algerie – og båndene hun skapte med en fremmed tilskuer.

23. oktober 2022

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022