Menneskerettigheter: Marokko opp til eksamen i FN
eddia3_509

Norge er bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara, melder utenriksminister Huitfeldt. I morgen skal Marokko opp til eksamen i FNs Menneskerettighetsråd. 

Publisert 07. november 2022

Foto: Politi overvåker hjemmet til en saharawisk menneskerettighetsforkjemper i El Aaiun, okkuperte Vest-Sahara.

For første gang på 5 år skal Marokko evalueres i den såkalte UPR-mekanismen i FN Menneskerettighetsråd. UPR – Universal Periodic Review – er en prosess alle FNs medlemsstater gjennomgår hvert femte år. Gjennomgangen tillater stater å komme med anbefalinger og spørsmål til hverandre knyttet til menneskerettighetssituasjonen på hjemmebane. 

Marokkos gjennomgang finner sted 8. november fra kl. 14:30, og vil streames live på FNs nettsider.  

Marokko har vært til vurdering tre ganger tidligere – i 2008, 2012 og 2017. De to siste gangene har et knippe stater stilt kritiske spørsmål knyttet til det saharawiske folkets rettigheter. 

Hva er UPR? Hør vår siste episode i podkasten Sandfast, publisert i dag, der vi intervjuer den Genève-baserte Vest-Sahara-aktivisten Gianfranco Fattorini. 

I Stortinget 27. oktober uttalte utenriksminister Anniken Huitfeldt at hun «deler bekymringene til FNs Generalsekretær om fortsatt manglende tilgang for FNs høykommissær for menneskerettigheter til Vest-Sahara.» Huitfeldt sier at dette også hadde blitt tatt opp fra norsk side «senest i forbindelse med forhandlingene om fornyet mandat for FNs fredsbevarende operasjon i Vest-Sahara, MINURSO, denne måneden.»

Uttalelsen kom etter et spørsmål fra Stortingsrepresentant Tobias D. Lund (R). 

I forarbeidene til morgendagens vurdering i FNs Menneskerettighetsråd, har Støttekomiteen deltatt i skrivingen av to rapporter. Den første rapporten, som tar for seg vilkårlig fengsling av saharawier, er skrevet av Støttekomiteen i samarbeid med den saharawiske foreningen League for the Protection of Saharawi political prisoners og den franske anti-tortur-organisasjonen ACAT-France. 

Rapporten bygger på avgjørelser fra FNs menneskerettighetsmekanismer og gir anbefalinger om løslatelsen av saharawiske aktivister, journalister og menneskerettighetsforkjempere som er vilkårlig fengslet, implementering av FN avgjørelser og tilgang for FNs spesialrapportører til både de politiske fangene og til okkupert territorium.

Den andre rapporten, som tar for seg plyndringen av Vest-Saharas naturressurser, har vi bidratt til gjennom vår paraplyorganisasjon Western Sahara Resource Watch. 

De to tekstene er gjengitt i FNs egen skyggerapport basert på sivilsamfunnsinnspill som de har fått i foranledningen til UPR-evalueringen. Se referanser til den første rapporten i paragraf 7, 28, 84, mens vår andre rapport er gjengitt i paragraf 6.

Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023