Marokkanske styrker i angrep utenfor okkupert territorium

I dag skal marokkanske styrker ha grepet inn overfor en saharawisk protest i Guerguerat-området. 

Publisert 13. november 2020

Bildet ovenfor er tatt i morges ved Guerguerat. Det er uklart hva bildet viser. Fra hva vi tror, viser det en liten protestleir som sivile saharawier bygget som har tatt fyr. Det er uklart hvordan den tok fyr. 

Artkkelen er under utvikling.

I morges nådde spenningen i Vest-Sahara-konflikten nye høyder i området ved Guerguerat i det sørvestlige hjørnet av Vest-Sahara. Rapporter fra bakken har forklart at det marokkanske militæret intervenerte for å gjenåpne handelsruten fra Vest-Sahara til Mauritania som har vært blokkert at saharawiske demonstranter siden 20. oktober. 

guerguerat_trucks_380.jpg
Dagene etter den saharawiske blokkaden ved handelspunktet, ble lastebiler med fiskeriprodukter oberservert i endeløse køer. 

Marokko bruker Guerguerat-punktet for å eksportere produkter fra Vest-Sahara som deretter går i transit via havnen i Nouadhibou, Mauritania, til internasjonale markeder. 

"Guerguerat framstår som et symbol på hvordan Marokko kan begå overtramp overfor den saharawiske selvbestemmelsesretten og komme unna med det”, uttaler Sylvia Valentin, styreleder i Støttekomiteen for Vest-Saharas internasjonale paraplyorganisasjon Western Sahara Resource Watch.

“FN-operasjonen som har stått i territoriet i snart tre tiår har fortsatt ikke gjennomført sin viktigste oppgave: å avholde en folkevastemning som gir saharawiene muligheten til selv å få velge framtiden til sitt land og naturressurer. I mellomtiden utvinytter Marokko territoriets naturressurser og eksporterer det via Guerguerat. Det er en fornærmelse mot fredsavtalenes ånd og mot grunnleggende folkerettsprinsipper. WSRW ber partene umiddelbart avstå fra bruk av væpnede midler, og konstruktivt finne en politisk løsning på konflikten som innfrir saharawienes selvbestemmelsesrett og som fører til av avslutning av okkupasjonen. Andre staters regjeringer og selskaper bør støtte opp under fredsprosessen og avstå fra å støtte Marokkos krav gjennom handel som internasjonale domstoler finner ulovlig”, sier Valentin. 

Den pågående saharawiske, ubevæpnede, sivile protestaksjonen ble innledet 20. oktober. Demonstrantene krevde at FN-operasjonen må gjennomføre sitt mandat og organisere en folkeavstemning. Siden 6. november har det kommet rapporter om at marokkanske tropper beveget seg sørover mot Guerguerat. 8. november annonserte Polisario at de støtter våpenhvileavtalen, men at de vil ty til “nødvendige skritt” for å beskytte sivile. Etter hva Støttekomiteen forstår har ingen sivile blitt skadet i dagens hendelser. 

EU-domstolen har i fire dommer siden 2016 konkludert at EUs avtaler med Marokko - inkludert handelsavtaler - ikke kan anvendes i Vest-Sahara, ettersom det er et ‘separat og distinkt’ territorium fra Marokko og andre land. EU-domstolen har dermed sluttet seg til konklusjonen fra de Internasjonale Domstolen i Haag som konkluderte med at Marokko ikke har suverenitet over Vest-Sahara og at territoriets folk har rett til selvbestemmelse. 

Polisario refererer til Marokkos bruk av åpningen i Guerguerat som ‘ulovlig’, og med rette. Idet Marokko og Polisario inngikk våpenhvileavtalen i 1988 og den såkalte Military Agreement No 1 i 1997, var ikke åpningen der. Åtte år senere, startet EU samtaler med Marokko for handel med Marokko og Vest-Sahara, og Marokkos eksport fra territoriet har skutt i været. 

I 2001, den gang Norge sist satt i FNs Sikkerhetsråd, startet Marokko byggingen av en asfaltert vei gjennom bufferstripen i Guerguerat. FN fordømte operasjonen og understreket at det “medførte aktiviteter som kan være i strid med våpenhvileavtalen”. De reagerte imidlertid ikke på “kommersiell og sivil trafikk” i området, som er beksevet i rapportene fra FNs Generalskeretær I 2017 blusset spenningen opp på ny. 

En Polisario-representant skrev 13. november at det marokkanske militæret “today opened three new breaches in Guerguerat in a flagrant violation of the ceasefire signed between the two parties to the conflict. In response to this blatant attack, forces of the Sahrawi People's Liberation Army responded to this aggression, using the right to defend the unarmed Sahrawi civilians who have been protesting in Guerguerat for several weeks. The Sahrawi People's Liberation Army intervention was able to insure the safety and withdrawal of these civilian population.”

Moroccos mulige nye brudd i den militære muren de har bygget, som ville vært i strid med våpenhvileavtalen, har ikke blitt bekreftet fra andre kilder. Algerisk radio har i dag publisert en video på Twitter som viser en hendelse på bakken. 

De siste dagene har det blitt observert stadig flere marokkanske tropper ved Guerguerat. 

“The Royal Armed Forces (FAR) set up, on the night of Thursday to Friday, a security cordon in order to secure the flow of goods and people across the Guerguarate buffer zone, linking Morocco to Mauritania,” uttalte det marokkanske militæret i dag. En uttalelse ble også publisert av marokkansk UD. 

Polisario offentliggjorde en uttalelse 8. november 2020 angående Marokkos bruk av Guerguerat. Ytterligere uttalelser fra partene om spenningen ved Guerguerat er lastet opp på nettsidene til Center for Studies on Western Sahara, ved University of Santiago de Compostela.

8. november lot demonstrantene mauritaniske borgere igjennom sperringene de hadde satt opp gjennomsperringene de hadde satt opp. WSRW skrev 31. oktober at handelen gående motsatt retning, fra Mauritania til EU, omgikk veisperringen ved å lande last i Dakhla havn. 

Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024