Demonstrasjoner i Vest-Sahara, mange skadet etter politivold

Onsdag kveld var det demonstrasjoner flere steder i Vest-Saharas okkuperte hovedstad El Aaiun. Flere titalls mennesker skal ha blitt skadet etter at politiet grep inn. 

Publisert 16. januar 14

Demonstrasjonene skal ha foregått på seks forskjellige steder i Vest-Saharas hovedstad El Aaiun, ifølge bloggen Poemario por un Sahara Libre

Demonstrasjonene er en del av en kampanje for å få et menneskerettighetsmandat til MINURSO, FN-styrken som er stasjonert i Vest-Sahara, ifølge Poemario.

Det marokkanske nettstedet Yabiladi sier MINURSO-demonstrasjonene skyldes at en delegasjon diplomater fra Norge, Sveits og Canada besøkte Vest-Sahara tirsdag. 

Ifølge den pro-saharawiske spanske Poemario-bloggen skal over 20 personer skal ha blitt skadet etter sammenstøt med politiet, blant dem tidligere Raftopris-vinner Mohamed Daddach og lederen av organisasjonen ASVDH (Organisasjonen for ofre for alvorlige menneskerettighetsbrudd begått av den marokkanske stat) Brahim Dahane. Nestlederen i ASVDH Elghalia Djimi, som var på besøk i Oslo og Stavanger i november, skal også ha blitt skadet. Støttekomiteen har torsdag ettermiddag fått bekreftet at informasjonen om Daddach er korrekt. 

En navngitt tenåring skal ha blitt kastet ut av vinduet fra tredje etasje i et hus av marokkansk militærpoliti, og befinner seg på sykehus med alvorlige skader. To andre navngitte ungdommer skal ha fått alvorlige skader etter slag med køller mot kraniet og mot kjønnsorganene, og er også på sykehus. På videoen til høyre forteller en av dem sin historie. 

Ifølge nestlederen for organisasjonen CODAPSO (Komiteen for å forsvare retten til selvbestemmelse for det saharawiske folket) Hmad Hamad har det i løpet av den siste uken blitt sendt ekstra militært personell til Vest-Sahara, og det er disse som opptrer som uniformert og sivilt kledd politi. 

En rekke hus skal ha blitt raidet i bydelen Matallah i El Aaiun.

Ifølge det saharawiske nyhetsbyrået Equipe Media har demonstrasjonene lyktes med formålet sitt, som har vært å forpurre de marokkanske planene om å beleire bydelen Maatallah og installere hemmelige overvåkningskameraer. Equipe Media advarer saharawierne i El Aiun om at det finnes mange hemmelige kameraer, for eksempel i lyktestolper. 

En liste over 36 navngitte personer som skal ha blitt skadet etter sammenstøtene er blitt offentliggjort av den spanske bloggen

 

image.jpg 

93078106_o_509.jpg 

demo15.1.14_1_510.jpg 

demo15.1.14_2_510.jpg 

demo15.1.14_3_510.jpg 

herido15.1.14_kopi.jpg 

herido2_510.jpg


 

Nyheter

Fylkeskommune ber om støtte til saharawiene

“Nå som Norge skal inn i FNs Sikkerhetsråd på nytt, forventer Vestfold og Telemark fylkeskommune en like framoverlent, tydelig, folkerettsbasert posisjon som den gang Norge sist satt i Sikkerhetsrådet”, uttaler fylkeskommunen.

07. januar 21

Nå melder Yr vær i riktig land

I flere år har Yr meldt at byene i Vest-Sahara ligger i Marokko. Nå har de justert kartene sine. 

23. desember 20

Norge tjener på Trumps Vest-Sahara-deal

Da Trump anerkjente Marokkos grunnløse krav på Vest-Sahara, fikk USA en stor våpenavtale i bytte. Slik vil Oljefondet tjene penger på den folkerettsstridige avtalen, avslører Dagbladet i dag. 

21. desember 20

Fortsatt framgang blant norske rederier

Snart har alle norske rederier som kontrollerer store bulkskip - og som ikke er medlem av Rederiforbundet - klargjort at de ikke vil delta i transporter fra Vest-Sahara.

21. desember 20