Demonstrasjoner i Vest-Sahara, mange skadet etter politivold

Onsdag kveld var det demonstrasjoner flere steder i Vest-Saharas okkuperte hovedstad El Aaiun. Flere titalls mennesker skal ha blitt skadet etter at politiet grep inn. 

Publisert 16. januar 2014

Demonstrasjonene skal ha foregått på seks forskjellige steder i Vest-Saharas hovedstad El Aaiun, ifølge bloggen Poemario por un Sahara Libre

Demonstrasjonene er en del av en kampanje for å få et menneskerettighetsmandat til MINURSO, FN-styrken som er stasjonert i Vest-Sahara, ifølge Poemario.

Det marokkanske nettstedet Yabiladi sier MINURSO-demonstrasjonene skyldes at en delegasjon diplomater fra Norge, Sveits og Canada besøkte Vest-Sahara tirsdag. 

Ifølge den pro-saharawiske spanske Poemario-bloggen skal over 20 personer skal ha blitt skadet etter sammenstøt med politiet, blant dem tidligere Raftopris-vinner Mohamed Daddach og lederen av organisasjonen ASVDH (Organisasjonen for ofre for alvorlige menneskerettighetsbrudd begått av den marokkanske stat) Brahim Dahane. Nestlederen i ASVDH Elghalia Djimi, som var på besøk i Oslo og Stavanger i november, skal også ha blitt skadet. Støttekomiteen har torsdag ettermiddag fått bekreftet at informasjonen om Daddach er korrekt. 

En navngitt tenåring skal ha blitt kastet ut av vinduet fra tredje etasje i et hus av marokkansk militærpoliti, og befinner seg på sykehus med alvorlige skader. To andre navngitte ungdommer skal ha fått alvorlige skader etter slag med køller mot kraniet og mot kjønnsorganene, og er også på sykehus. På videoen til høyre forteller en av dem sin historie. 

Ifølge nestlederen for organisasjonen CODAPSO (Komiteen for å forsvare retten til selvbestemmelse for det saharawiske folket) Hmad Hamad har det i løpet av den siste uken blitt sendt ekstra militært personell til Vest-Sahara, og det er disse som opptrer som uniformert og sivilt kledd politi. 

En rekke hus skal ha blitt raidet i bydelen Matallah i El Aaiun.

Ifølge det saharawiske nyhetsbyrået Equipe Media har demonstrasjonene lyktes med formålet sitt, som har vært å forpurre de marokkanske planene om å beleire bydelen Maatallah og installere hemmelige overvåkningskameraer. Equipe Media advarer saharawierne i El Aiun om at det finnes mange hemmelige kameraer, for eksempel i lyktestolper. 

En liste over 36 navngitte personer som skal ha blitt skadet etter sammenstøtene er blitt offentliggjort av den spanske bloggen
 

image.jpg
93078106_o_509.jpg
demo15.1.14_1_510.jpg
demo15.1.14_2_510.jpg
demo15.1.14_3_510.jpg
herido15.1.14_kopi.jpg
herido2_510.jpg
Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022