Demonstrasjoner i Vest-Sahara, mange skadet etter politivold

Onsdag kveld var det demonstrasjoner flere steder i Vest-Saharas okkuperte hovedstad El Aaiun. Flere titalls mennesker skal ha blitt skadet etter at politiet grep inn. 

Publisert 16. januar 2014

Demonstrasjonene skal ha foregått på seks forskjellige steder i Vest-Saharas hovedstad El Aaiun, ifølge bloggen Poemario por un Sahara Libre

Demonstrasjonene er en del av en kampanje for å få et menneskerettighetsmandat til MINURSO, FN-styrken som er stasjonert i Vest-Sahara, ifølge Poemario.

Det marokkanske nettstedet Yabiladi sier MINURSO-demonstrasjonene skyldes at en delegasjon diplomater fra Norge, Sveits og Canada besøkte Vest-Sahara tirsdag. 

Ifølge den pro-saharawiske spanske Poemario-bloggen skal over 20 personer skal ha blitt skadet etter sammenstøt med politiet, blant dem tidligere Raftopris-vinner Mohamed Daddach og lederen av organisasjonen ASVDH (Organisasjonen for ofre for alvorlige menneskerettighetsbrudd begått av den marokkanske stat) Brahim Dahane. Nestlederen i ASVDH Elghalia Djimi, som var på besøk i Oslo og Stavanger i november, skal også ha blitt skadet. Støttekomiteen har torsdag ettermiddag fått bekreftet at informasjonen om Daddach er korrekt. 

En navngitt tenåring skal ha blitt kastet ut av vinduet fra tredje etasje i et hus av marokkansk militærpoliti, og befinner seg på sykehus med alvorlige skader. To andre navngitte ungdommer skal ha fått alvorlige skader etter slag med køller mot kraniet og mot kjønnsorganene, og er også på sykehus. På videoen til høyre forteller en av dem sin historie. 

Ifølge nestlederen for organisasjonen CODAPSO (Komiteen for å forsvare retten til selvbestemmelse for det saharawiske folket) Hmad Hamad har det i løpet av den siste uken blitt sendt ekstra militært personell til Vest-Sahara, og det er disse som opptrer som uniformert og sivilt kledd politi. 

En rekke hus skal ha blitt raidet i bydelen Matallah i El Aaiun.

Ifølge det saharawiske nyhetsbyrået Equipe Media har demonstrasjonene lyktes med formålet sitt, som har vært å forpurre de marokkanske planene om å beleire bydelen Maatallah og installere hemmelige overvåkningskameraer. Equipe Media advarer saharawierne i El Aiun om at det finnes mange hemmelige kameraer, for eksempel i lyktestolper. 

En liste over 36 navngitte personer som skal ha blitt skadet etter sammenstøtene er blitt offentliggjort av den spanske bloggen
 

image.jpg
93078106_o_509.jpg
demo15.1.14_1_510.jpg
demo15.1.14_2_510.jpg
demo15.1.14_3_510.jpg
herido15.1.14_kopi.jpg
herido2_510.jpg
Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023