Alternativ Nobelpris til Vest-Sahara
618e3ed5ad79b_haidar510

Sammen med blant annet miljøaktivist Greta Thunberg, tildeles Menneskerettighetsforkjemper Aminatu Haidar fra Vest-Sahara den prestisjetunge svenske Right Livelihood Award for 2019.

Publisert 26. september 2019

Menneskerettighetsaktivist Aminatu Haidar tildeles Right Livelihood Award for sitt «ikkevoldelige arbeid, til forsvar for rettferd og selvbestemmelse for Vest-Saharas folk, til tross for fengsling og tortur».  

Prisen deles ut årlig i Stockholm, og omtales som den ‘alternative Nobel-fredsprisen’ på grunn av bakgrunnen prisen ble opprettet på.

Ole von Uexkull, direktør av Right Livelihood Foundation, uttalte at «Aminatou Haidars mot, og hennes besluttsomhet i å organisere fredelig motstand og fremme sin sak internasjonalt, er til inspirasjon for alle som tror på rettferd».

«Det saharawiske folk har lidd under marokkansk okkupasjon i mer enn 40 år og enhver motstand straffes brutalt», forklarte von Uexkull.

Haidar tildeles prisen sammen med den kinesiske advokaten Guo Jianmei, klimaaktivist Greta Thunberg og den brasilianske urfolkslederen Davi Kopenawa. Med prisen følger 1 million svenske kroner per vinner, som skal brukes på prisvinnernes arbeid.

«Dette er en anerkjennelse av min ikke-voldelige kamp og av det saharawiske folkets sak. Til tross for militær okkupasjon og brudd på grunnleggende menneskerettigheter, fortsetter de sin fredelige kamp. De fortjener å bli støttet av alle, slik at det saharawiske folk en dag vil oppnå uavhengighet og frihet», uttaler Haidar.

Haidar har vært gjennom flere runder med tortur. Hun har tilbragt fire år i marokkanske fengsler for sitt arbeid.

Haidar har vært i Norge en rekke ganger. I 2016 deltok hun på Oslo Freedom Forum - se talen hennes hennes på Oslo Freedom Forum.

Prisen overrekkes under en seremoni I Stockholm 4. desember. Norske Ane Brun skal spille under prisutdelingen.

Se intervju med Haidar i det svenske magasinet ‘Västsahara’.

Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024