Arbeiderpartiet tok Polisario inn i sosialist-varmen
Article image
Polisario har fått observatørstatus i Sosialistinternasjonalen etter inngripen fra Arbeiderpartiet. Saken har blitt slått stort opp i marokkansk presse i løpet av den siste uken. Et regjeringsparti i Marokko legger skylden på Norge.
Publisert 09. juli 2008


Under Sosialistinternasjonalens (SI) kongress i Aten 30. juni til 2. juli, ble Polisario gitt observatørstatus.

SI er en internasjonal organisasjon for sosialdemokratiske og demokratiske sosialistiske partier. Arbeiderpartiet er eneste norske medlem.

Polisario har i lengre tid forsøkt å få innpass i selskapet. I år fikk de endelig et slags gjennomslag.

Vendingen kom etter at Arbeiderpartiet grep inn i organisasjonsdebatten på kongressen, og pekte på at kongressen er suveren når det gjelder å gjøre beslutninger, skriver Arbeiderpartiet på sine hjemmesider.

Ledelsen av Sosialistinternasjonalen ville i utgangspunktet ikke åpne for votering på dette punktet. Polisario hadde imidlertid stor støtte i salen.

Polisario-representanten Mohammed Sidati var strålende fornøyd etter avgjørelsen.

- Nå er vi en partner i Sosialistinternasjonalen og SI vil ha et større fokus på vår situasjon, og være opptatt av å få en fredelig løsning i Vest Sahara som vil gi selvbestemmelse til det saharawiske folket, sa han.

Arbeiderparti-delegasjonen bestod av partisekretær Martin Kolberg, utenriksminister Jonas Gahr Støre, stortingsrepresentantene Olav Akselsen og Lise Christoffersen og AUF-leder Martin Henriksen. Kathrine Raadim, Gro Axelsen, Eva Amble- Larsen, Gry Larsen, María Hevzy deltok også.

Skylder på Norge
Det marokkanske medlemmet i Sosialistinternasjonalen, regjeringspartiet Union Socialiste des Forces Populaires USFP, legger skylden på Norge.

- ANC og Norge, som er veldig aktive, drev kampanje for å få det til, sa generalsekretær Mohamed El Yazghi, i et intervju med den marokkanske avisen Le Matin 7. juli.
Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021