Arbeiderpartiet tok Polisario inn i sosialist-varmen
Article image
Polisario har fått observatørstatus i Sosialistinternasjonalen etter inngripen fra Arbeiderpartiet. Saken har blitt slått stort opp i marokkansk presse i løpet av den siste uken. Et regjeringsparti i Marokko legger skylden på Norge.
Publisert 09. juli 2008


Under Sosialistinternasjonalens (SI) kongress i Aten 30. juni til 2. juli, ble Polisario gitt observatørstatus.

SI er en internasjonal organisasjon for sosialdemokratiske og demokratiske sosialistiske partier. Arbeiderpartiet er eneste norske medlem.

Polisario har i lengre tid forsøkt å få innpass i selskapet. I år fikk de endelig et slags gjennomslag.

Vendingen kom etter at Arbeiderpartiet grep inn i organisasjonsdebatten på kongressen, og pekte på at kongressen er suveren når det gjelder å gjøre beslutninger, skriver Arbeiderpartiet på sine hjemmesider.

Ledelsen av Sosialistinternasjonalen ville i utgangspunktet ikke åpne for votering på dette punktet. Polisario hadde imidlertid stor støtte i salen.

Polisario-representanten Mohammed Sidati var strålende fornøyd etter avgjørelsen.

- Nå er vi en partner i Sosialistinternasjonalen og SI vil ha et større fokus på vår situasjon, og være opptatt av å få en fredelig løsning i Vest Sahara som vil gi selvbestemmelse til det saharawiske folket, sa han.

Arbeiderparti-delegasjonen bestod av partisekretær Martin Kolberg, utenriksminister Jonas Gahr Støre, stortingsrepresentantene Olav Akselsen og Lise Christoffersen og AUF-leder Martin Henriksen. Kathrine Raadim, Gro Axelsen, Eva Amble- Larsen, Gry Larsen, María Hevzy deltok også.

Skylder på Norge
Det marokkanske medlemmet i Sosialistinternasjonalen, regjeringspartiet Union Socialiste des Forces Populaires USFP, legger skylden på Norge.

- ANC og Norge, som er veldig aktive, drev kampanje for å få det til, sa generalsekretær Mohamed El Yazghi, i et intervju med den marokkanske avisen Le Matin 7. juli.
Nyheter

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022

Saharawiske politiske fanger sultestreiker

Siden 1. april har to saharawiske politiske fanger sultestreiket i protest mot forferdelige fengselsforhold.

20. april 2022