Arbeiderpartiet tok Polisario inn i sosialist-varmen
Article image
Polisario har fått observatørstatus i Sosialistinternasjonalen etter inngripen fra Arbeiderpartiet. Saken har blitt slått stort opp i marokkansk presse i løpet av den siste uken. Et regjeringsparti i Marokko legger skylden på Norge.
Publisert 09. juli 2008


Under Sosialistinternasjonalens (SI) kongress i Aten 30. juni til 2. juli, ble Polisario gitt observatørstatus.

SI er en internasjonal organisasjon for sosialdemokratiske og demokratiske sosialistiske partier. Arbeiderpartiet er eneste norske medlem.

Polisario har i lengre tid forsøkt å få innpass i selskapet. I år fikk de endelig et slags gjennomslag.

Vendingen kom etter at Arbeiderpartiet grep inn i organisasjonsdebatten på kongressen, og pekte på at kongressen er suveren når det gjelder å gjøre beslutninger, skriver Arbeiderpartiet på sine hjemmesider.

Ledelsen av Sosialistinternasjonalen ville i utgangspunktet ikke åpne for votering på dette punktet. Polisario hadde imidlertid stor støtte i salen.

Polisario-representanten Mohammed Sidati var strålende fornøyd etter avgjørelsen.

- Nå er vi en partner i Sosialistinternasjonalen og SI vil ha et større fokus på vår situasjon, og være opptatt av å få en fredelig løsning i Vest Sahara som vil gi selvbestemmelse til det saharawiske folket, sa han.

Arbeiderparti-delegasjonen bestod av partisekretær Martin Kolberg, utenriksminister Jonas Gahr Støre, stortingsrepresentantene Olav Akselsen og Lise Christoffersen og AUF-leder Martin Henriksen. Kathrine Raadim, Gro Axelsen, Eva Amble- Larsen, Gry Larsen, María Hevzy deltok også.

Skylder på Norge
Det marokkanske medlemmet i Sosialistinternasjonalen, regjeringspartiet Union Socialiste des Forces Populaires USFP, legger skylden på Norge.

- ANC og Norge, som er veldig aktive, drev kampanje for å få det til, sa generalsekretær Mohamed El Yazghi, i et intervju med den marokkanske avisen Le Matin 7. juli.
Nyheter

Ledig stilling!

Vil du jobbe med oss? Vi søker en informasjonsmedarbeider på 20-40%  

08. februar 2023

Marokko klaget inn for behandlingen av fengslede saharawiske studenter

Marokkanske myndigheters tortur og fengsling av 10 saharawiske studenter må etterforskes og fordømmes. Dette er kravet i en norskforfattet klage som i dag ble sendt inn til FNs spesialrapportører. 

14. desember 2022

Menneskerettigheter: Marokko opp til eksamen i FN

Norge er bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara, melder utenriksminister Huitfeldt. I morgen skal Marokko opp til eksamen i FNs Menneskerettighetsråd. 

07. november 2022

10 grunner til å delta på den mest autentiske filmfestivalen som finnes

Det finnes en filmfestival som er ulik alle de andre. Les Asria Talebs møte med et festivalpublikum i de saharawiske flyktningleirene i Algerie – og båndene hun skapte med en fremmed tilskuer.

23. oktober 2022