Bergens Tidende: Slått ned av politi
Article image

Raftoprisvinneren Sidi Mohammed Daddach ble steinet og svimeslått i Vest-Sahara i dag. Bergenske Birgitta Ersland har havnet midt i tumultene. Bergens Tidende, 17. juni 2008

Publisert 17. juni 2008

SLÅTT NED: - Daddach ble slått i høyre tinning flere ganger, og mistet bevisstheten, sier norske Birgitta Ersland (19), sammen med Sidi Mohammed Daddach. 

Av Walter N. Wehus
Bergens Tidende
17. juni 2008

Sidi Mohammed Daddach var på vei for å besøke en annen menneskerettighetsaktivist, Brahim Sabbar, da han havnet i klammeri med sivilt politi. Brahim Sabbar ble løslatt fra fengsel i dag tidlig klokken 6, og oppholdt seg i huset til en venn i byen Layoune. 

Både Daddach og Sabbar tilhører folkegruppen Sahrawi, som blir forfulgt av de marokkanske okkupasjonsmyndighetene i landet. 

Kastet steiner og slo
Det skal ha vært 15 sivile politimenn i området rundt huset da Daddach ankom. De var gjenkjennelige siden en av dem hadde et emblem som er typiske for lokale sikkerhetsfolk. 

Da de fikk øye på Daddach begynte de å rope skjellsord, og ville også gjennomsøke ham. Han snudde og forsøkte å gå fra stedet, men da begynte de sivile politimennene å kaste steiner mot ham. En av dem traff ham i nakken, og idét han krøkte seg sammen i smerte, ble han slått i bakken og fikk flere slag mot hodet som gjorde at han mistet bevisstheten. 

group_photo_350.jpg
DELEGASJONEN: Bakerst: Guilherme Camara (støttekomiteen for Vest-Sahara), Jens Kihl (leder i Norsk Målungdom), Åsmund Aukrust (AUF), Brahim Dahane (president av ASVDH). Foran (fra venstre) Hanne Moe Bjørnbet (AUF), Ghalia Djili (Visepresident ASVDH), Birgitta Lim Ersland (NMU) og Sidi Mohamed Daddach (Raftoprisvinner og president for CODAPSO). 
Foto: Tor Erling Bjørstad

Fire personer rammet
Alt dette forteller Birgitta Ersland (19), som er en del av en norsk delegasjon som besøker og lærer om Sahrawi-folket. Tilsammen er det seks norske ungdommer i byen Layoune, og de er alle samlet i huset til Sidi Mohammed Daddach. 

- Foreløpig er det umulig å si hva som kommer til å skje. Fire personer er rammet av politiet tilsammen, så jeg tror ikke at noen her vil prøve å komme seg inn i området på en stund, sier hun til bt.no. 

Området hun snakker om, er kvartalet der Brahim Sabbar nå sitter sammen med sin nære familie. Politiet skal ha sperret av gatene i nærheten, og slipper ingen inn. 

- Han har nesten havnet i et nytt fengsel, sier Ersland. 

Et voldsomt press
Situasjonen i Vest-Sahara bekymrer leder av Raftostiftelsens Priskomite, Arne Liljedahl Lynngård. 

- Jeg er ikke overrasket over at det skjer, men det gjør meg trist. Dette er nok et bevis på den undertrykkelsespolitikken som Marokko fører i Vest-Sahara. Det at Daddach ikke kan besøke hvem han vil er brudd på en grunnleggende rettighet, sier han. 

Han mener dette er et mønster som har vært der hele tiden, men som stadig blir tydeligere. 

- Det er et voldsomt press på menneskerettighetsaktivister i Vest-Sahara. De utsettes for overvåkning, jevnlige pågripelser, trakassering, og folk mister jobbene bare for å ha tatt imot utlendinger, sier Lynngård. 

Mulig hjernerystelse
Ifølge Birgitta Ersland er Daddach oppegående i kveld, men det kan være at han har pådratt seg en hjernerystelse. Han hører også dårlig på det ene øret. 

Imens sitter Saddar fremdeles så godt som innesperret, og vil antakelig gjøre det frem til lørdag. Da er det nemlig planlagt en mottakelse til ære for ham. Der skal både Amnesty og andre menneskerettighetsorganisasjoner delta, og Ersland ser dermed ikke for seg at myndighetene vil gripe inn mot denne. 

- Men det er vanskelig å si. Her må man ta ting slik det skjer, sier hun. 

Den norske delegasjonen reiser videre til Marrakech torsdag. De vurderer da å søke om å få besøke Saddar. 

- Risikoen er stor for at vi kommer til å bli utvist, men da er vi på vei hjem likevel, sier Ersland. 

Fakta 
* Sidi Mohammed Daddach fikk Raftoprisen i 2002 for sitt arbeid for Sahrawi-fokets rettigheter i det marokkansk-okkuperte Vest-Sahara. 
* Sahrawi-folkets kamp støttes blant andre av Norsk Målungdom, som har to representanter i den norske delegasjonen som er i Vest-Sahara nå. 
* Delegasjonen består ellers av to personer fra AUF, en fra Flyktningehjelpen, og en fra Unge Venstre. 
* Brahim Sabbar, som ble sluppet ut av fengsel i morges, er generalsekretær i ASVDH (The Sahrawi Association of Victims of Grave Human Rights Violations Committed by the Moroccan State). 
* Du kan lese mer om Daddach på Raftostiftelsens hjemmesider

Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024