SV ber Gearbulk om å avslutte Vest-Sahara-transporter
Article image
Et enstemmig vedtak fra SVs Landsstyremøte i dag, 16. juni 2008, ber Gearbulk om å avslutte sitt engasjement i Vest-Sahara. Les uttalelsen her.

Les også Bergens Tidende: Ber Gearbulk avslutte handel
Publisert 16. juni 2008

Et enstemmig vedtak fra SVs Landsstyremøte i dag, 16. juni 2008, ber Gearbulk om å avslutte sitt engasjement i Vest-Sahara. Les uttalelsen her.

Les også Bergens Tidende: Ber Gearbulk avslutte handel
Denne uttalelsen ble vedtatt enstemmig:

SV ber Gearbulk om å avslutte sine Vest-Sahara-transporter
Mens en rekke andre norske selskaper har avsluttet sin handel med naturressurser fra det okkuperte Vest-Sahara, fortsetter rederiet Gearbulk med å levere fosfat fra Vest-Sahara til New Zealand. Gearbulk er 60 prosent eid av bergenske redere.

Vest-Sahara har vært ulovlig okkupert av Marokko siden 1975. Mens Marokko nekter å gjennomføre en FN-ledet folkeavstemning for Vest-Saharas framtid, eksporterer Marokko fosfat fra nabolandet. Flertallet av det saharawiske folk har flyktet fra landet siden invasjonen, og de tjener ikke på handelen.

I tillegg til å være okkupert, er Vest-Sahara på FNs liste over de såkalte Ikke-Selvstyrte Områdene, og behandles av FN som Afrikas siste uløste kolonispørsmål. Handel med fosfat fra Vest-Sahara er derfor mest sannsynlig i strid med folkeretten. FNs Generalforsamling har konsekvent fordømt utbyttingen og plyndringen av naturressurser og enhver økonomisk aktivitet som strider med interessene til folkene som bor i slike Ikke-Selvstyrte Områder.

Norsk UD har frarådet handel og næringsvirksomhet som kan bidra til å legitimere situasjonen i Vest-Sahara. Finansdepartementet har tidligere beordret at aksjene i det amerikanske oljeselskapet Kerr-McGee skulle selges fra Pensjonsfondet på grunn av selskapets oljeleting i Vest-Sahara. Selskapets virksomhet ble da beskrevet som et "særlig grovt brudd på grunnleggende etiske normer" .

SVs landsstyre oppfordrer på det sterkeste Gearbulk om å umiddelbart avslutte sin kontrakt om fosfatleveranser fra okkuperte Vest-Sahara til New Zealand. SV vil fortsette sitt arbeid for at Marokko stopper overgrepene og respekterer menneskerettighetene i det okkuperte Vest-Sahara.

http://www.sv.no/partiet/landsstyret/uttalelser/dbaFile165381.html
Nyheter

Ledig stilling!

Vil du jobbe med oss? Vi søker en informasjonsmedarbeider på 20-40%  

08. februar 2023

Marokko klaget inn for behandlingen av fengslede saharawiske studenter

Marokkanske myndigheters tortur og fengsling av 10 saharawiske studenter må etterforskes og fordømmes. Dette er kravet i en norskforfattet klage som i dag ble sendt inn til FNs spesialrapportører. 

14. desember 2022

Menneskerettigheter: Marokko opp til eksamen i FN

Norge er bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara, melder utenriksminister Huitfeldt. I morgen skal Marokko opp til eksamen i FNs Menneskerettighetsråd. 

07. november 2022

10 grunner til å delta på den mest autentiske filmfestivalen som finnes

Det finnes en filmfestival som er ulik alle de andre. Les Asria Talebs møte med et festivalpublikum i de saharawiske flyktningleirene i Algerie – og båndene hun skapte med en fremmed tilskuer.

23. oktober 2022