SV ber Gearbulk om å avslutte Vest-Sahara-transporter
Article image
Et enstemmig vedtak fra SVs Landsstyremøte i dag, 16. juni 2008, ber Gearbulk om å avslutte sitt engasjement i Vest-Sahara. Les uttalelsen her.

Les også Bergens Tidende: Ber Gearbulk avslutte handel
Publisert 16. juni 2008

Et enstemmig vedtak fra SVs Landsstyremøte i dag, 16. juni 2008, ber Gearbulk om å avslutte sitt engasjement i Vest-Sahara. Les uttalelsen her.

Les også Bergens Tidende: Ber Gearbulk avslutte handel
Denne uttalelsen ble vedtatt enstemmig:

SV ber Gearbulk om å avslutte sine Vest-Sahara-transporter
Mens en rekke andre norske selskaper har avsluttet sin handel med naturressurser fra det okkuperte Vest-Sahara, fortsetter rederiet Gearbulk med å levere fosfat fra Vest-Sahara til New Zealand. Gearbulk er 60 prosent eid av bergenske redere.

Vest-Sahara har vært ulovlig okkupert av Marokko siden 1975. Mens Marokko nekter å gjennomføre en FN-ledet folkeavstemning for Vest-Saharas framtid, eksporterer Marokko fosfat fra nabolandet. Flertallet av det saharawiske folk har flyktet fra landet siden invasjonen, og de tjener ikke på handelen.

I tillegg til å være okkupert, er Vest-Sahara på FNs liste over de såkalte Ikke-Selvstyrte Områdene, og behandles av FN som Afrikas siste uløste kolonispørsmål. Handel med fosfat fra Vest-Sahara er derfor mest sannsynlig i strid med folkeretten. FNs Generalforsamling har konsekvent fordømt utbyttingen og plyndringen av naturressurser og enhver økonomisk aktivitet som strider med interessene til folkene som bor i slike Ikke-Selvstyrte Områder.

Norsk UD har frarådet handel og næringsvirksomhet som kan bidra til å legitimere situasjonen i Vest-Sahara. Finansdepartementet har tidligere beordret at aksjene i det amerikanske oljeselskapet Kerr-McGee skulle selges fra Pensjonsfondet på grunn av selskapets oljeleting i Vest-Sahara. Selskapets virksomhet ble da beskrevet som et "særlig grovt brudd på grunnleggende etiske normer" .

SVs landsstyre oppfordrer på det sterkeste Gearbulk om å umiddelbart avslutte sin kontrakt om fosfatleveranser fra okkuperte Vest-Sahara til New Zealand. SV vil fortsette sitt arbeid for at Marokko stopper overgrepene og respekterer menneskerettighetene i det okkuperte Vest-Sahara.

http://www.sv.no/partiet/landsstyret/uttalelser/dbaFile165381.html
Nyheter

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022

Saharawiske politiske fanger sultestreiker

Siden 1. april har to saharawiske politiske fanger sultestreiket i protest mot forferdelige fengselsforhold.

20. april 2022