Bergens Tidende: Protesterer mot Jebsen-rederi
Article image

Sahrawier i Norge ber det Bergens-eide Gearbulk-rederiet slutte å handle med Vest-Sahara. De mener slik handel opprettholder den brutale okkupasjonen. BT: 15. juni 2008.

Publisert 15. juni 2008

Av Kjartan Hjermann Døhlie
Bergens Tidende, 15. juni 2008
Se saken i pdf her (152 KB).

Lørdag arrangerte Foreningen for sahrawier en demonstrasjon på Festplassen i Bergen. Foreningen mener internasjonale selskaper gjør det mulig for marokkanske myndigheter å opprettholde okkupasjonen. 

- Marokko tjener milliarder på okkupasjonen, og selskaper som Gearbulk tjener på å transportere fosfat for Marokko. Hadde det ikke vært for disse selskapene, ville vi hatt friheten vår, sier lederen i foreningen, Sidimahmed Salem.

Fengsling og tortur
Vest-Sahara, eller Den sahrawiske arabiske demokratiske republikk, har vært okkupert av Marokko siden i 1975. Leder for Støttekomiteen for Vest-Sahara, Ronny Hansen, forteller om en befolkning under fullstendig overvåking. 

- Det er ingen organisasjons- eller bevegelsesfrihet. De som protesterer blir fengslet og torturert. Over 500 mennesker har «forsvunnet», sier Hansen.

Flesteparten av sahrawiene, områdets befolkning, er drevet på flukt. Rundt 160.000 har bodd i teltleirer i den algeriske ørkenen i over 30 år.

- Det er opp mot 60 grader om sommeren og under null om vinteren. De er fullstendig avhengig av hjelp. 19 prosent av barna er grovt underernærte. Det er høyere enn i Darfur, sier Hansen, som mener de store fosfatforekomstene i landet er en viktig grunn til okkupasjonen. Dette tjener altså Jebsen-eide Gearbulk store penger på å transportere. 

UD fraråder handel
- Jeg har sjelden vært borti lignende kynisme. Andre norske selskaper har trukket seg ut. Gearbulk bryr seg ikke, sier Hansen 

UD fraråder norske selskaper å drive handel med Vest-Sahara. 

- Det kan være i strid med folkeretten og norske myndigheter fraråder handel i Vest-Sahara, sier underdirektør i UD, Bjørn Jahnsen.

NUPI-direktør Jan Egeland kaller Vest-Sahara en glemt konflikt.

- Det er ingen løsning i sikte for dette folket, som er blitt sviktet av verdenssamfunnet i flere tiår. Situasjonen blant flyktningene blir bare verre, og det er fare for en radikalisering. De kan gå fra forhandlingene og tilbake til slagmarken, sier Egeland.

- Hva synes du om selskaper som profitterer på denne situasjonen? 

- Det kan diskuteres om det er i strid med internasjonal lov, men jeg mener det er umoralsk. Det er helt galt å tjene penger på å handle med omstridt og okkupert land.

Har håp
Sidimahmed Salem håper bevisstgjøring blant folk kan føre til at Bergens-rederne slutter å handle med Marokko. Han flyktet til Norge for ti år siden, etter å ha blitt fengslet og torturert i hjemlandet.

- Det er mange tusen som meg. Sahrawier vil nå heller drukne på vei til Kanariøyene enn å bo i hjemlandet. Vi har levd under brutaliteten i 30 år. Rederne må tenke på det, sier Salem.

Han drømmer om en gang å kunne flytte tilbake til hjemlandet.

- Selv om det bare er ørken, er ingen plass som ørkenen i Vest-Sahara. 

Det lyktes ikke BT å få tak i styreleder i Gearbulk, Kristian Jebsen, lørdag. Han har tidligere uttalt at selskapet er opptatt av å drive innenfor de lover og regler som gjelder. 

- Det har vi også gjort i denne saken. Britisk UD har uttalt at handel med den marokkanske okkupasjonsmakten i Vest-Sahara ikke er å anbefale, men at det heller ikke er noe forbud mot slik handel, sier Jebsen til Norwatch.no. 
 

FAKTA: 
Okkupert i 33 år 
* Vest-Sahara, eller Den sahrawiske arabiske demokratiske republikk, har vært okkupert av Marokko siden 1975 
* FN har fordømt okkupasjonen. 
* I dag bor det 100.000 sahrawier i Vest-Sahara og 160.000 i flyktningleirer i Algerie. 
* Det er 160.000 marokkanske soldater og 300.000 til 400.000 marokkanske bosettere i området. 
* Vest-Sahara er rik på naturressurser, blant annet store mengder fosfat. 
* Norsk UD fraråder handel med de marokkanske myndighetene i landet. 
KILDE: STØTTEKOMITEEN FOR VEST-SAHARA OG UD 

Fakta Gearbulk 
* Gearbulk er et internasjonalt shippingselskap med hovedkontor i England. 
* Den Bergens-baserte Jebsen-familien eier 60 prosent av selskapet. 40 prosent eies av koreanske interesser. 
* Støttekomiteen for Vest-Sahara mener Gearbulk siden 2002 har tjent rundt en milliard kroner på fosfattransport fra Vest-Sahara. De krever at Gearbulk betaler dette tilbake til flyktningene fra Vest-Sahara. 
KILDE: GEARBULK.COM OG STØTTEKOMITEEN FOR VEST-SAHARA

Nyheter

Ledig stilling!

Vil du jobbe med oss? Vi søker en informasjonsmedarbeider på 20-40%  

08. februar 2023

Marokko klaget inn for behandlingen av fengslede saharawiske studenter

Marokkanske myndigheters tortur og fengsling av 10 saharawiske studenter må etterforskes og fordømmes. Dette er kravet i en norskforfattet klage som i dag ble sendt inn til FNs spesialrapportører. 

14. desember 2022

Menneskerettigheter: Marokko opp til eksamen i FN

Norge er bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara, melder utenriksminister Huitfeldt. I morgen skal Marokko opp til eksamen i FNs Menneskerettighetsråd. 

07. november 2022

10 grunner til å delta på den mest autentiske filmfestivalen som finnes

Det finnes en filmfestival som er ulik alle de andre. Les Asria Talebs møte med et festivalpublikum i de saharawiske flyktningleirene i Algerie – og båndene hun skapte med en fremmed tilskuer.

23. oktober 2022