“Selskaper som Gearbulk gjør det umulig for oss å kunne reise hjem i frihet”
På Festplassen i Bergen, lørdag 14. juni kl. 13:30, markerer saharawiske flyktninger i Norge sin motstand mot at Bergens-redere er med på plyndringen av hjemlandet deres.
På Festplassen i Bergen, lørdag 14. juni kl. 13:30, markerer saharawiske flyktninger i Norge sin motstand mot at Bergens-redere er med på plyndringen av hjemlandet deres.
Rederiet Gearbulk eies av Kristian Gerhard Jebsens familie i Bergen. Selskapet kan ha fraktet fosfat ut av okkuperte Vest-Sahara for opptil én milliard kroner. Inntektene går hovedsakelig til et marokkansk statlig fosfatselskap, og er i strid med både internasjonal lov og frarådninger fra det norske Utenriksdepartementet.
Fosfatindustrien i Vest-Sahara er hovedårsaken til at Marokko okkuperte Vest-Sahara i 1975.
I dag er Vest-Sahara det landet i verden der den største delen av befolkningen bor i eksil. Omlag 200.000 saharawier lever som flyktninger i nabolandene Algerie og Mauritania, og rundt om i verden som en følge av okkupasjonen.
-Hvis det internasjonale næringslivet hadde holdt seg ute av hjemlandet vårt, er det stor sjanse for dat vi ikke hadde trengt å flykte i det hele tatt. Det er i stor grad på grunn av profitører som Gearbulk at det er umulig å finne en løsning på konflikten, og at flertallet av saharawiene fortsatt lever i eksil, sier Sidahmed Salem, leder av Foreningen for saharawier i Norge.
-Grunnen til at Marokko ikke vil respektere FNs arbeid for å avkolonisere Vest-Sahara, er nettopp at de tjener penger på vårt folks glemte og triste skjebne. Vi krever at Gearbulk øyeblikkelig stanser transportene fra Vest-Sahara, sier Salem.
I neste uke, torsdag 19. juni, seiler båten ‘Simge Aksoy’ inn i en havn på New Zealand med flere titalls tusen tonn vestsaharisk fosfat. Båten, som er chartret av Gearbulk, er den fjerde båten på to år. Gearbulk-transportene kan ha pågått siden 2002, og Støttekomiteen for Vest-Sahara anslår at den samlede verdien fosfatet som det ene rederiet har transportert kan ligge rundt én milliard kroner.
Ifølge en rapport fra Kirkens Nødhjelp i mai, lider 19 % av barna i de saharawiske flyktningleirene av underernæring. Situasjonen er altså verre enn i Darfur, der 16 % av barna lider av det samme. Flyktningene tjener ingen ting på fosfathandelen.
Gearbulk erkjenner at det ikke er å anbefale å handle med den marokkanske okkupasjonsmakten i Vest-Sahara, men fortsetter likevel handelen. “Det er andre som kjøper og selger fosfatet. Vi bare frakter det”, sa styreleder Kristian Jebsen til NRK i fjor.
Styreleder av Gearbulk er Kristian Jebsen. Gearbulk er registrert på Bermuda, og er 60 % eid av medlemmer av den bergenske Jebsen-familien.
Markeringen på Festplassen varer lørdag fra 13:30 til 14:45.
Foreningen for saharawier i Norge arbeider for integrasjon av saharawier i Norge, og for å spre kunnskap om Vest-Sahara-konflikten.
Foreningen for saharawier i Norge (fotografiet over) kan kontaktes v/leder Sidahmed Salem, tlf 41669944 og 96875654.
For kommentarer om Vest-Sahara-saken, hør også med leder av Støttekomiteen for Vest-Sahara, Ronny Hansen, ronny@vest-sahara.no
Finn fotografier, videoer og mer info om Gearbulk-transportene på
http://vest-sahara.no/?cat=39&art=953
To nye nordmenn som skulle lære om Marokkos folkerettsstridige energiprosjekter i okkuperte Vest-Sahara, ble i ettermiddag anholdt av marokkansk politi og deportert fra territoriet.
25 marokkanske politifolk møtte opp i dag for å kaste to nordmenn ut av okkuperte Vest-Sahara. De to reiste for å lære hva saharawiene mener om Marokkos folkerettsstridige fornybarsatsning på okkupert land.
Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.
En gigantisk seier for det saharawiske folk. Nå er det kroken på døren for EUs folkerettsstridige fiskeri- og handelsavtaler i okkuperte Vest-Sahara.