Lørdag 14. juni: Vest-Sahara-flyktninger protesterer i Bergen
Article image

“Selskaper som Gearbulk gjør det umulig for oss å kunne reise hjem i frihet”

På Festplassen i Bergen, lørdag 14. juni kl. 13:30, markerer saharawiske flyktninger i Norge sin motstand mot at Bergens-redere er med på plyndringen av hjemlandet deres.

Publisert 14. juni 2008

På Festplassen i Bergen, lørdag 14. juni kl. 13:30, markerer saharawiske flyktninger i Norge sin motstand mot at Bergens-redere er med på plyndringen av hjemlandet deres. 

Rederiet Gearbulk eies av Kristian Gerhard Jebsens familie i Bergen. Selskapet kan ha fraktet fosfat ut av okkuperte Vest-Sahara for opptil én milliard kroner. Inntektene går hovedsakelig til et marokkansk statlig fosfatselskap, og er i strid med både internasjonal lov og frarådninger fra det norske Utenriksdepartementet.

Fosfatindustrien i Vest-Sahara er hovedårsaken til at Marokko okkuperte Vest-Sahara i 1975. 

I dag er Vest-Sahara det landet i verden der den største delen av befolkningen bor i eksil. Omlag 200.000 saharawier lever som flyktninger i nabolandene Algerie og Mauritania, og rundt om i verden som en følge av okkupasjonen.

fsn_300.jpg

-Hvis det internasjonale næringslivet hadde holdt seg ute av hjemlandet vårt, er det stor sjanse for dat vi ikke hadde trengt å flykte i det hele tatt. Det er i stor grad på grunn av profitører som Gearbulk at det er umulig å finne en løsning på konflikten, og at flertallet av saharawiene fortsatt lever i eksil, sier Sidahmed Salem, leder av Foreningen for saharawier i Norge. 

-Grunnen til at Marokko ikke vil respektere FNs arbeid for å avkolonisere Vest-Sahara, er nettopp at de tjener penger på vårt folks glemte og triste skjebne. Vi krever at Gearbulk øyeblikkelig stanser transportene fra Vest-Sahara, sier Salem. 

I neste uke, torsdag 19. juni, seiler båten ‘Simge Aksoy’ inn i en havn på New Zealand med flere titalls tusen tonn vestsaharisk fosfat. Båten, som er chartret av Gearbulk, er den fjerde båten på to år. Gearbulk-transportene kan ha pågått siden 2002, og Støttekomiteen for Vest-Sahara anslår at den samlede verdien fosfatet som det ene rederiet har transportert kan ligge rundt én milliard kroner. 

Ifølge en rapport fra Kirkens Nødhjelp i mai, lider 19 % av barna i de saharawiske flyktningleirene av underernæring. Situasjonen er altså verre enn i Darfur, der 16 % av barna lider av det samme. Flyktningene tjener ingen ting på fosfathandelen.

Gearbulk erkjenner at det ikke er å anbefale å handle med den marokkanske okkupasjonsmakten i Vest-Sahara, men fortsetter likevel handelen. “Det er andre som kjøper og selger fosfatet. Vi bare frakter det”, sa styreleder Kristian Jebsen til NRK i fjor. 

Styreleder av Gearbulk er Kristian Jebsen. Gearbulk er registrert på Bermuda, og er 60 % eid av medlemmer av den bergenske Jebsen-familien.

Markeringen på Festplassen varer lørdag fra 13:30 til 14:45.

Foreningen for saharawier i Norge arbeider for integrasjon av saharawier i Norge, og for å spre kunnskap om Vest-Sahara-konflikten. 

Foreningen for saharawier i Norge (fotografiet over) kan kontaktes v/leder Sidahmed Salem, tlf 41669944 og 96875654.
For kommentarer om Vest-Sahara-saken, hør også med leder av Støttekomiteen for Vest-Sahara, Ronny Hansen, ronny@vest-sahara.no

Finn fotografier, videoer og mer info om Gearbulk-transportene på 
http://vest-sahara.no/?cat=39&art=953

Nyheter

Ledig stilling!

Vil du jobbe med oss? Vi søker en informasjonsmedarbeider på 20-40%  

08. februar 2023

Marokko klaget inn for behandlingen av fengslede saharawiske studenter

Marokkanske myndigheters tortur og fengsling av 10 saharawiske studenter må etterforskes og fordømmes. Dette er kravet i en norskforfattet klage som i dag ble sendt inn til FNs spesialrapportører. 

14. desember 2022

Menneskerettigheter: Marokko opp til eksamen i FN

Norge er bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara, melder utenriksminister Huitfeldt. I morgen skal Marokko opp til eksamen i FNs Menneskerettighetsråd. 

07. november 2022

10 grunner til å delta på den mest autentiske filmfestivalen som finnes

Det finnes en filmfestival som er ulik alle de andre. Les Asria Talebs møte med et festivalpublikum i de saharawiske flyktningleirene i Algerie – og båndene hun skapte med en fremmed tilskuer.

23. oktober 2022