Greenpeace stopper pirater i Gøteborg
Article image

Gøteborg, Sverige: Et tjuetalls aktivister fra Greenpeace gikk i dag til aksjon mot fiskefartøyet Nordic IV i Göteborgs havn. Skipet har fisket ulovlig i havet utenfor Vest-Sahara. Nordic IV er en av flere industritrålere som rovfisker utenfor Afrikas kyst.

Publisert 11. juni 2008

Pressemelding
Greenpeace, 11. juni 2008

Rovfisket utenfor Afrika truer ikke bare fiskebestanden og det marine miljø. Det truer livsgrunnlaget til lokalbefolkningen som blir fratatt føde og arbeidsplasser. Det er europeiske skattebetalere som subsidierer rovfisket i afrikanske farvann.

Hvorfor? EUs fiskeflåte er dobbelt så stor som den borde være og 88 prosent av fiskebestanden i EU er overfisket. På grunn av overkapasiteten i EU brukes tredjelands avtaler, med for eksempel Marokko, for å eksportere fiskeflåtens overkapasitet.

Nordic IV mangler tillatelse for å fiske i dette i området fra det svenske Fiskeriverket samt fra EU og fisker derfor ulovlig. Nordic IV er politianmeldt av Fiskeriverket og forundersøkelse pågår.

- Nordic IV seiler under Cook Island-flagg og eierskapet er skjult i skatteparadiset Guernsey i den engelske kanal. Uansett hvor de svenske eierne har kostet igjen papir sporene så legger de igjen tydelige spor i havet sier Staffan Danielsson i Greenpeace i Sverige.

I tillegg til dette bidrar denne typen aktiviteter til å forlenge den væpnet konflikten i Vest - Sahara. Greenpeace krever nå at båten arresteres av svenske myndigheter. Vest-Sahara er okkupert av Marokko og den blodige konflikten har pågått siden 1975. Sverige har i FN og i EU protestert mot okkupasjonen og stemt mot fiskeriavtalen som EU og Marokko inngikk i 2005. Nordic IV har inngått en egen privatavtale med Marokko.

Nordic IV het tidligere Vikingbank og ble solglt til svenskene i 2006 av Vikinghav AS.

- Vi vet at det er norske bedrifter involvert i fiskeindustrien i Marokko. Dersom de har tatt i mot fisk fra denne båten av bedrifter med norske eiere, er det en skandale. Det er ikke noe å skryte av at Norge er med på å opprettholde EUs grådige fiskeripolitikk overfor over tredjeland. Norske bedrifter bør trekke seg ut av dette umiddelbart, sier havkampanjeleder Frida Bengtsson.

Innfor reformen i EU felles fiskeripolitikk i 2012 krever Greenpeace at:

  • overkapasiteten i flåten forsvinner
  • at tredjelands avtaler gjøres om slik at det først og fremt bidrar til bygge kapasitet og selvstendighet for fiskeriforskning og forvaltning før fiske kan tas til EU.
  • implementering av en økosystembasert fiskeriforvaltning som bygger på at fiske er en vesentlig del av havmiljøet og ikke bare en handelsvare
  • etablering av store marine verneområder
  • fjerning av subsidier i fiskeindustrien
  • at piratfisket stoppes samt at destruktive fiskemetoder fases ut.


Les mer: Vest-Sahara, tjuvfiske og det svenske fartøyet Nordic IV

Kontaktinformasjon
Frida Bengtsson, talsmann i havspørsmål for Greenpeace i Norge, 95281199
Frode Pleym, talsmann i havspørsmål på plass i Göteborg, +46703535766


 

greenpeacec_509.jpg 

greenpeaced_509.jpg 

greenpeaceb_509.jpg 

greenpeacea_509.jpg 

greenpeacee_509.jpg 

greenpeacef_509.jpg


 

Nyheter

Ledig stilling!

Vil du jobbe med oss? Vi søker en informasjonsmedarbeider på 20-40%  

08. februar 2023

Marokko klaget inn for behandlingen av fengslede saharawiske studenter

Marokkanske myndigheters tortur og fengsling av 10 saharawiske studenter må etterforskes og fordømmes. Dette er kravet i en norskforfattet klage som i dag ble sendt inn til FNs spesialrapportører. 

14. desember 2022

Menneskerettigheter: Marokko opp til eksamen i FN

Norge er bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara, melder utenriksminister Huitfeldt. I morgen skal Marokko opp til eksamen i FNs Menneskerettighetsråd. 

07. november 2022

10 grunner til å delta på den mest autentiske filmfestivalen som finnes

Det finnes en filmfestival som er ulik alle de andre. Les Asria Talebs møte med et festivalpublikum i de saharawiske flyktningleirene i Algerie – og båndene hun skapte med en fremmed tilskuer.

23. oktober 2022