Enda et norsk parti krever anerkjennelse av republikken
Article image
Det begynte med Venstre. Så fulgte SV og Senterpartiet. Nå krever Rødt at Norge anerkjenner av Vest-Sahara-republikken. Se uttalelse fra Rødts landsmøte her.
Publisert 04. juni 2008


Vedtatt av landsmøtet i Rødt, 2. juni 2008.
http://roedt.no/nyheter/2008/06/polisario/

Anerkjenn Den Saharawiske Arabiske Demokratiske Republikken.

Landsmøtet i Rødt krever at den norske regjeringen snarest går ut med en anerkjennelse av Den Saharawiske Arabiske Demokratiske Republikken (SADR), den siste kolonien på det afrikanske kontinentet, og oppretter diplomatiske forbindelser med Polisario.

Rødt ser med uro på at FNs spesialutsending, Peter van Walsum, som har ledet de siste sonderingene mellom frigjøringsbevegelsen Polisario og Marokko, langt på vei ber Polisario om å resignere og godta Marokkos annektering av den tidligere spanske kolonien. En anerkjennelse av SADR haster derfor nå og vil motvirke USA og Frankrike (og de fleste EU-landa) sin støtte til Marokko, som tillater kong Muhammed 6. og den marokkanske regjeringen i å sabotere både FN-forhandlingene og FN-oppdraget med å holde en folkeavstemning i Vest-Sahara.

SADR har status som uløst kolonispørsmål i FN. Republikken er anerkjent og medlem av Den afrikanske unionen, slik det var av AUs forløper, Organisasjonen for afrikansk enhet (OAU). Flere land i Afrika, deriblant Sør-Afrika som nå sitter i FNs sikkerhetsråd, har diplomatiske forbindelser med Polisarios regjering og anerkjenner Polisario som det saharawinske folkets eneste lovlige representant.

En norsk anerkjennelse av SADR nå vil også være på sin plass som en markering mot flere overgrep fra norsk næringsliv lik den som skjedde nå fredag 30.mai, da et skip kontrollert av Bergens-rederen Sundt ble tatt i frakt av 15 000 fosfat fra det okkuperte Vest-Sahara til Columbia. Det vil også signalisere en støtte til frigjøringsbevegelsen Polisario sitt krav om at utenlandsk utnytting av de rike fiskeressursene utenfor kysten av Vest-Sahara må stanses. Norsk UD frarådet allerede høsten 2007 norske bedrifter mot å handle, investere, drive ressursutnyttelse eller andre former for næringsvirksomhet i Vest-Sahara og viste til at dette kunne være i strid med folkeretten.

En anerkjennelse ville også markere en protest med Marokkos hardhendte behandling av saharawiske studenter som protesterer for saharawisk sjølstendighet i Marokko. En av disse, Ewaki Alkadimi, ligger nå hardt skadet på sjukehus etter å ha blitt kastet ut fra fjerde etasje i et hus. Norge bør bevilge de 30 000 kronene den norske Støttekomiteen for Vest-Sahara mener er nødvendig for å hindre at han blir livsvarig invalidisert.

Den svenske utenrikskomiteen diskuterer også Sahara i disse dager. Ved å anerkjenne SADR vil Norge, sammen med Sverige, Sør-Afrika i Sikkerhetsrådet og Afrikaunionen, bringe konflikten i Vest-Sahara opp på et høyere internasjonalt nivå. Ikke å anerkjenne SADR vil være et bidrag til USAs og Frankrikes forsøk på å gravlegge spørsmålet i sanden.
Nyheter

Ledig stilling!

Vil du jobbe med oss? Vi søker en informasjonsmedarbeider på 20-40%  

08. februar 2023

Marokko klaget inn for behandlingen av fengslede saharawiske studenter

Marokkanske myndigheters tortur og fengsling av 10 saharawiske studenter må etterforskes og fordømmes. Dette er kravet i en norskforfattet klage som i dag ble sendt inn til FNs spesialrapportører. 

14. desember 2022

Menneskerettigheter: Marokko opp til eksamen i FN

Norge er bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara, melder utenriksminister Huitfeldt. I morgen skal Marokko opp til eksamen i FNs Menneskerettighetsråd. 

07. november 2022

10 grunner til å delta på den mest autentiske filmfestivalen som finnes

Det finnes en filmfestival som er ulik alle de andre. Les Asria Talebs møte med et festivalpublikum i de saharawiske flyktningleirene i Algerie – og båndene hun skapte med en fremmed tilskuer.

23. oktober 2022