Unge Venstre fikk igjennom sterk Vest-Sahara-resolusjon
Article image

I begynnelsen av mai fikk Unge Venstre med seg de andre liberale ungdomsorganisasjonene i Europa til å kreve kansellering av fiskeriavtalen mellom EU og Marokko.

Publisert 23. mai 2008

EUs fiskeriavtale med Marokko ble inngått i fjor, og tillater at EUs egne båter kan fiske i okkuperte Vest-Sahara. Dette er politisk, etisk og juridisk svært kontroversielt. Avtalen anses av mange som et tegn på legitimering av den ulovlige okkupasjonen.

- Fiskeriavtalen er i strid med internasjonal lov, og gjør EU medskyldig i marokkanernes tyveri av vestsahariske naturressurser, sier Boye Bjerkholt, internasjonalt ansvarlig i Unge Venstre.

Bjerkholt var med i delegasjonen fra Unge Venstre som deltok på LYMEC-konferansen i Barcelona 1. til 4. mai 2008. LYMEC består 210.000 medlemmer fra 59 organisasjoner i 37 europeiske land. 

Han sier til Støttekomiteen for Vest-Sahara at Unge Venstres forslag ble tatt svært godt i mot på konferansen. 

- LYMEC har tidligere krevd europeisk anerkjennelse av Vest-Sahara som en selvstendig stat, så kravet om å si opp fiskeriavtalen med Marokko er jo i praksis en videreføring av den politikken. Forslaget ble vedtatt med klar margin, sier Bjerkholt. 

- Hva håper dere denne teksten kan føre til?

- Først og fremst håper vi at det kan bidra til å holde oppmerksomheten oppe rundt det som skjer i Vest-Sahara og hvilket ansvar det internasjonale samfunnet har for å bidra til en forbedring av saharawienes levekår og at vi får en løsning på konflikten. I Norge har Unge Venstre lyktes i å løfte saken i moderpartiet, og om liberale ungdomspartier rundt om i Europa klarer å gjøre det samme, vil vi komme et langt skritt i retning av at EU, i stedet for å være en del av problemet, blir en del av løsningen, sier Bjerkholt til Støttekomiteen.


Se uttalelsen fra LYMEC 2008 her: 

Stop exploitation of occupied Western Sahara

Whereas 

 • The territory of Western Sahara has been under occupation by Morocco since 1975.
   
 • The International Court of Justice in 1975 ruled against Morocco’s territorial claim on Western Sahara.
   
 • Western Sahara is on the UN list of Non-Self Governing Territories and is considered Africa’s last colony.
   
 • Under the terms of the UN’s settlement plan in 1991, Western Sahara should decide its own future status in a referendum.

Noting that

 • Morocco has repeatedly blocked the execution of a referendum.
   
 • Human rights agencies and the UN Office of the High Commissioner for Human Rights have reported grave and systematic violations of human rights in the occupied territories.
   
 • The people living in the occupied territories are subject to severe restrictions on their freedom of speech, assembly and movement.
   
 • Human rights activists and pro-independence journalists and editors have been arrested.

Observing that

 • None of the the income from the exploitation of Western Sahara’s rich fish and phosphate natural resources is diverted back to the people of Western Sahara.
   
 • The EU has signed an agreement with the government of Morocco that allows EU vessels to fish in occupied territorial waters off the coast of Western Sahara, in clear violation of international law.
   
 • The USA has specifically excluded from its free-trade agreement with Morocco all products that originate from the occupied territories of Western Sahara.
   

LYMEC - European Liberal Youth calls upon

 • The EU to terminate its fishing agreement with Morocco.
Nyheter

Ledig stilling!

Vil du jobbe med oss? Vi søker en informasjonsmedarbeider på 20-40%  

08. februar 2023

Marokko klaget inn for behandlingen av fengslede saharawiske studenter

Marokkanske myndigheters tortur og fengsling av 10 saharawiske studenter må etterforskes og fordømmes. Dette er kravet i en norskforfattet klage som i dag ble sendt inn til FNs spesialrapportører. 

14. desember 2022

Menneskerettigheter: Marokko opp til eksamen i FN

Norge er bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara, melder utenriksminister Huitfeldt. I morgen skal Marokko opp til eksamen i FNs Menneskerettighetsråd. 

07. november 2022

10 grunner til å delta på den mest autentiske filmfestivalen som finnes

Det finnes en filmfestival som er ulik alle de andre. Les Asria Talebs møte med et festivalpublikum i de saharawiske flyktningleirene i Algerie – og båndene hun skapte med en fremmed tilskuer.

23. oktober 2022