Saharawiene skal trøttes ut
Article image

Frustrasjoner og gnisninger blant de saharawiske flyktningene øker. Det er ikke rart: Leirene ble bygget for 30 år siden.

Publisert 05. mai 2008

Stavanger Aftenblad,
3. mai 2008
Av Tor Dagfinn Dommersnes

TAKTIKK: Ingenting skjer i Vest- Sahara-konflikten.

- Men når ingenting skjer, så vinner Marokko. Så lenge okkupanten klarer å hindre at FNs opprinnelige forslag blir gjennomført, har de full kontroll i Vest-Sahara. Landet får ingen selvstendighet, og flyktningene kan ikke vende hjem.

Det er seniorrådgiver Richard Skretteberg i Flyktninghjelpen som sier dette til Aftenbladet. Han har besøkt Vest-Sahara, og også sahrawienes flyktningleire i Algerie. 

- Mismotet er i ferd med å bre seg i leirene. Folk ser jo at ingenting skjer, at de sviktes av det internasjonale samfunnet, sier Skretteberg.

- FN er riktignok til stede, men organisasjonens plan om å gjennomføre en folkeavstemning om selvstendighet er aldri blitt gjennomført. «United Nations» er i disse kretser omdøpt til «United Nothing».

KOLONI: Vest-Sahara kalles gjerne Afrikas siste koloni. Ifølge Skretteberg er det mektige nasjoners unnfallenhet som er årsaken til at denne håpløse situasjonen kan fortsette år ut og år inn.

- Både USA, Frankrike og Spania har et ansvar. De vil heller ha et godt forhold til den mektige okkupanten Marokko enn å hjelpe fattige, maktesløse flyktninger. 

--------------- 

FISKERE OVERTAR: Saharawiene er tradisjonelt nomader og ikke fiskere. Derfor tar få saharawier del i den voldsomme veksten innen fiskerisektoren. Det betyr at tilflyttede marokkanere tjener mest på fiskeressursene, og tallet på marokkanske tilflyttere øker sterkt.

SKJULT KONFLIKT: Vest-Sahara er en typisk glemt konflikt i verden. Det finnes likevel flere aktive støtteorganisasjoner for saharawiene. I Norge arbeider Støttekomiteen for Vest-Sahara, med følgende nettadresse: www.vest-sahara.no.

IKKE MED: Marokko er i dag det eneste landet i Afrika som ikke er med i AU, Den afrikanske union. Marokko trakk seg i protest da OAU (AUs forgjenger) i 1984 tok opp Vest- Sahara som fullverdig medlem.
USA har innledet et tett samarbeid med Marokko i sin såkalte krig mot terror. Amerikanerne frykter at en skjerpet uavhengighetskamp for Vest-Sahara vil skape en ustabil region – eller gi økt oppslutning til ekstreme islamister.

- Men sannheten er at frigjøringsorganisasjonen Polisario er meget sekulær. Den har ingen som helst interesse av et religiøst islamistisk opprør. Tvert imot tror jeg at en langdryg utmattelsestaktikk der folket ser at Polisario ikke vinner fram, kan gi grobunn for mer ekstreme krefter. Okkupantene og vestlige nasjoner risikerer å få det de vil unngå. Saharawiene har en liberal muslimsk tradisjon.

MAÑANA, MAÑANA: Den tidligere kolonimakten Spania er også unnfallende overfor Marokko. Spanjolene vil ha et godt forhold til landet, blant annet for å kunne samarbeide effektiv for å stanse flyktningstrømmen fra Afrika til Spania og resten av EU. Frankrike på sin side har også et nært forhold til Marokko, og også store økonomiske interesser i landet.

Resultatet av er at landene i FNs sikkerhetstråd ikke blir enige om å presse 

MENNESKERETTSBRUDD: – Det gjennomføres grove brudd på menneskerettighetene i området, blant annet med vilkårlige arrestasjoner av opposisjonelle, brudd på organisasjonsfriheten og ytringsfriheten. Fanger blir svært dårlig behandlet, sier Skretteberg.

Flyktninghjelpen arbeider i dag ikke med praktisk hjelpearbeid i Algerie eller Mauritania, der det også bor flyktninger fra Vest-Sahara.

- Vi prioriterer å arbeide politisk med dette viktige flyktningspørsmålet. Dersom det oppstår behov for akutt hjelp, vil dette selvsagt vurderes, sier Skretteberg. 

Nyheter

Ledig stilling!

Vil du jobbe med oss? Vi søker en informasjonsmedarbeider på 20-40%  

08. februar 2023

Marokko klaget inn for behandlingen av fengslede saharawiske studenter

Marokkanske myndigheters tortur og fengsling av 10 saharawiske studenter må etterforskes og fordømmes. Dette er kravet i en norskforfattet klage som i dag ble sendt inn til FNs spesialrapportører. 

14. desember 2022

Menneskerettigheter: Marokko opp til eksamen i FN

Norge er bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara, melder utenriksminister Huitfeldt. I morgen skal Marokko opp til eksamen i FNs Menneskerettighetsråd. 

07. november 2022

10 grunner til å delta på den mest autentiske filmfestivalen som finnes

Det finnes en filmfestival som er ulik alle de andre. Les Asria Talebs møte med et festivalpublikum i de saharawiske flyktningleirene i Algerie – og båndene hun skapte med en fremmed tilskuer.

23. oktober 2022