Hordaland Ap krever anerkjennelse av Vest-Sahara-republikken
Article image
Ap-laget vedtok en sterk uttalelse på årsmøtet 8.-9. mars 2008. Les teksten her.
Les også: Oslo Ap ber UD skjerpe ordbruken.
Publisert 10. mars 08

Ap-laget vedtok en sterk uttalelse på årsmøtet 8.-9. mars 2008. Les teksten her.
Les også: Oslo Ap ber UD skjerpe ordbruken.
Hordaland Arbeiderparti
8.-9.mars 2008

Anerkjenn Den Saharawiske Demokratiske Republikk
Hordaland Arbeidarparti krev at Den Saharawiske Demokratiske Republikk blir anerkjent.

Vest-Sahara har vært under ulovlig marokkansk okkupasjon siden 1975. Vest-Sahara er anerkjent som en selvstendig stat av den Afrikanske Union og har FNs støtte gjennom en rekke FN-resolusjoner i Generalforsamlingen og Sikkerhetsrådet.

Over halvparten av den saharawiske befolkningen holder til i flyktningeleire i nabolandet Algerie. De som er igjen i de okkuperte områdene utsettes daglig for diskriminering og menneskerettighetsbrudd begått av marokkanske myndigheter.

Vest-Sahara er for øvrig et land rikt på naturressurser, men disse kommer ikke lokalbefolkningen til gode.

Utenlandske selskapers næringsvirksomhet i de okkuperte områdene muliggjør Marokkos fortsatte okkupasjon. En rekke norske bedrifter er blant de som profiterer på dette. Norsk UD fraråder norske selskaper å drive næringsvirksomhet i de okkuperte områdene.

Hordaland Arbeiderparti krever at regjering tar tydeligere avstand fra norske selskapers virksomhet i de okkuperte områdene av Vest-Sahara, og oppfordrer aktuelle aktører til å følge internasjonal lov og trekke seg ut. Denne holdningen må også komme klarere frem av norsk UDs retningslinjer vedrørende Vest-Sahara-konflikten.
Nyheter

FN ber Marokko løslate vilkårlig fengslede saharawier

FNs arbeidsgruppe for vilkårlig fengsling har i dag gjentatt at Marokko umiddelbart må løslate en gruppe saharawiske studenter som blir holdt fengslet.

21. sep. 20

Legg fram handelstallene med udemokratiske stater

Hvor stort volum råstoffer for norsk gjødselindustri eksporteres fra en statseid hviterussisk bedrift til Norge? Hvor mye kommer fra Marokko? Det vet man ikke. 

21. aug. 20

NÅ: Norsk frysefartøy bistår tyvfiskere i okkuperte Vest-Sahara

I 2019 stakk et fartøy fra det norske rederiet Green Reefers unna anholdelse av sørafrikanske myndigheter for å ha fraktet frossenfisk fra okkuperte Vest-Sahara. I morges forlot et søsterskip de okkuperte farvannene med en enda større last.  

17. aug. 20

Koronaviruset har ankommet flyktningleirene

Etter å ha holdt fortet i over fire måneder, har de isolerte saharawiske flyktningleirene i Algerie til slutt fått sine første bekreftede tilfeller av covid-19. 

24. juli 20