Trondheimskonferansen: Skjerp ordbruken om Vest-Sahara!
Article image
Den årlige LO-konferansen i Trondheim vedtok i dag enstemmig en resolusjon som krever at det norske Utenriksdepartementet blir tydeligere i sin Vest-Sahara-politikk. Konferansen krever også at Norge må anerkjenne Vest-Sahara-republikken. 550 LO-medlemmer deltok på konferansen.
Publisert 27. januar 08


Denne teksten ble vedtatt 27. januar 2008:

Skjerp ordbruken om Vest-Sahara!

Trondheimskonferansen krever at UD blir tydeligere i sin Vest-Sahara-politikk.

De siste tre månedene har UD ført sin Vest-Sahara-politikk et langt skritt i gal retning. Statssekretær Raymond Johansen og Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier i Stortinget og til NRK at UD ikke vil bruke ordet okkupasjon om Vest-Sahara, ettersom det juridiske spørsmålet om territoriets status er uavklart. Trondheimskonferansen vil protestere på dette. Vest-Saharas juridiske status er i dag soleklar.

Da Oljefondet kastet ut et amerikansk oljeselskap fra porteføljen under Bondevik II i 2005, uttalte Finansdepartementet og helt riktig at Vest-Sahara-okkupasjonen er fordømt av FN.

”Den svenska regeringens hållning när det gäller den folkrättsliga analysen är tydlig”, forklarte Sveriges Utenriksminister Carl Bildt i Riksdagen i september 2007. ”Det område vi i dag benämner Västsahara, den tidigare spanska kolonin Spanska Sahara, är ockuperat av Marocko”, sa Bildt, og viste til den Internasjonale Domstolen i Haag.

Også en uttalelse fra landsmøtet i Arbeiderpartiet fra 2005, slutter seg til denne vurderingen.

En serie FN-resolusjoner har beklaget Marokkos inntog, og resolusjon 34/37 fra 1979 oppfordret Marokko til å "avslutte okkupasjonen av Vest-Saharas territorium”. Mer enn 100 FN-resolusjoner har hittil bekreftet lokalbefolkningens rett til selvbestemmelse over Vest-Sahara. Gjennom denne retten til selvbestemmelse, skal saharawiene få avgjøre sitt lands framtidige status.

I påvente av en løsning på konflikten, er Vest-Sahara ulovlig okkupert av Marokko. Å unnlate å kalle Vest-Sahara okkupert, er å løpe Marokkos ærend. Mens marokkansk presse allerede hyllet den nye norske ordbruken, fortsetter marokkanske myndigheter å begå grove overgrep mot den saharawiske befolkningen i de okkuperte områdene. I FN-ledete samtaler med frigjøringsbevegelsen Polisario, sier Marokko nå at de nekter å gjennomføre folkeavstemningen som de tidligere har gått med på å avholde.

Trondheimskonferansen 2008 krever at UD slutter å gå rundt grøten og kaller Vest-Sahara et okkupert land.

Trondheimskonferansen 2008 vil dessuten gjenta vårt krav fra i fjor, om at Norge følger den Afrikanske Union, og anerkjenner Vest-Sahara-republikken.

Se også tekst vedtatt av Trondheimskonferansen 2007.

trondheimskonferansen_2008_2_510.jpg
Nyheter

FN ber Marokko løslate vilkårlig fengslede saharawier

FNs arbeidsgruppe for vilkårlig fengsling har i dag gjentatt at Marokko umiddelbart må løslate en gruppe saharawiske studenter som blir holdt fengslet.

21. sep. 20

Legg fram handelstallene med udemokratiske stater

Hvor stort volum råstoffer for norsk gjødselindustri eksporteres fra en statseid hviterussisk bedrift til Norge? Hvor mye kommer fra Marokko? Det vet man ikke. 

21. aug. 20

NÅ: Norsk frysefartøy bistår tyvfiskere i okkuperte Vest-Sahara

I 2019 stakk et fartøy fra det norske rederiet Green Reefers unna anholdelse av sørafrikanske myndigheter for å ha fraktet frossenfisk fra okkuperte Vest-Sahara. I morges forlot et søsterskip de okkuperte farvannene med en enda større last.  

17. aug. 20

Koronaviruset har ankommet flyktningleirene

Etter å ha holdt fortet i over fire måneder, har de isolerte saharawiske flyktningleirene i Algerie til slutt fått sine første bekreftede tilfeller av covid-19. 

24. juli 20