Bergens Tidende kaller UDs retorikk for unnfallende
Article image
BT krever på lederplass, 13. januar 2008, at UD skjerper sin språkbruk i Vest-Sahara-spørsmålet.
Publisert 20. januar 2008



Bruk det rette ordet

Bergens Tidende
13.01.2008
Leder, Side 2

Senterpartiet slutter seg til SV og Venstre, og krever at Norge anerkjenner Vest-Sahara som stat. Det vil være en papirøvelse. Norge har ikke anerkjent en palestinsk stat, for ennå finnes ingen stat å anerkjenne.

Men Norge mener at Israel okkuperer palestinske områder, og at okkupasjonen må opphøre. Samme holdning bør vi ha til Marokko og Vest-Sahara.

Marokko okkuperte Vest-Sahara da Spania trakk seg ut av kolonien i 1975. FNs hovedforsamling og Sikkerhetsrådet krever at også Marokko trekker seg ut. I årevis har det pågått forhandlinger i FN-regi om Vest-Saharas status. De har vært resultatløse. Men FNs mål er en forhandlet løsning basert på en folkeavstemning i Vest-Sahara. Frigjøringsbevegelsen Polisario godtar planen. Dette bør også være vår linje.

Da er det misforstått når Norge unngår ordet okkupasjon, og i stedet snakker om «situasjonen i Vest-Sahara». Utenriksminister Jonas Gahr Støre viser til at dette er praksis også i FN. Siden Vest-Sahara er et omstridt område, og det forhandles om dets status, vil ikke Norge ensidig påvirke eller forskuttere utfallet, sa utenriksministeren i Stortingets spørretime for noen dager siden. Nei, men det betyr ikke at vi skal underslå områdets status i dag. Dette er unnfallende.
Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024