Amidanes familie torturert og løslatt. Se bildene.
Article image
Elkouria Amidanes mor, lillesøster på 14 (over) og storesøster på 24 er satt fri. "Jeg ringte mamma i dag. Hun kunne nesten ikke snakke, for hun hadde skreket så mye at hun hadde mistet stemmen."
Publisert 12. november 07


De tre ble sluppet fri lørdag. Alle tre har vært igjennom tortur fra marokkansk politi.

De skal blant annet ha blitt slått over hele kroppen under avhørene. Les Amidanes referat fra en telefonsamtale med familie nedenfor. Samtalen ble gjort på søndag.

For høyoppløselige fotografier, klikk på bildene.

Broren, som ble dømt til fem års fengsel i sommer, er fortsatt i fengsel.Meimuna Amidane, 14 år.


"Rundt klokka ett fredag ettermiddag kom det marokkanske politiet til nabolaget vårt. De tillot ingen å komme inn eller ut, og de begynte å slå løs på flere av saharawiene.

Så klatret noen opp på taket, og slo seg vei gjennom tak-døra vår. Familien vår hadde ingen vei å rømme. De trengte seg inn i huset, og lukket opp hoveddøra-, så alle de andre politimennene kunne komme inn.

De slo alle inne i huset brutalt. Naboene mine hørte skrikene fra familien min, de tryglet om hjelp. Men ingen turde å komme til unnsetning, for det var politi overalt. Noen naboer kunne se fra vinduene sine at familiemedlemmene mine ble dratt ut på gata og slått i all offentligjet. Noen av politimennene var kledd i sivile klær. De dro mora mi, søstrene mine og kusina mi etter håret, inn i politibilen.

De var ikke helt sikre på hvor lenge de var i politicasjonen, for de var i en veldig dårlig situasjon.

De rev av melhfaene (tradisjonelle kvinneklær) av min mor, min ene søster, min kusine og min nabo Ghalina, og truet med å voldta dem.

Jeg ringte kusina mi fredag kveld for å spørre hva som hadde skjedd. Hun hadde blitt sluppet ut før de andre. Hun sa at da hun dro, skrek mora mi av smerter. Min lillesøster på 14 var også slått virkelig hardt. Hun kunne ikke å øye på min andre søster, Minatu. Hun var tatt med til et annet rom.

Mennene som var tatt inn, hadde blitt kledd nakne og seksult torturert. De var i et annet rom, men kusina mi kunne høre hva de sa. De tryglet om at politiet skulle stoppe...

Jeg ringte mamma i dag. Hun kunne nesten ikke snakke, for hun hadde skreket så mye at hun hadde mistet stemmen. Hun sa at politiet hadde gjort mange fryktelige ting mot dem. Mamma hadde vært på sykehuset i dag. For min lillesøster Maimuna hadde blitt veldig syk på grunn av all slåinga, og på grunn av det kalde og våte gulvet hun måtte ligge på om natten.

Min storesøster Minatu (til høyre) sa til meg at hun hadde besvimt mange ganger på politistasjonen, siden hun hadde blitt slått på hodet og på nakken. Da hun kom til bevissthet, var hun på gulvet på et møkkete toalett.

Politiet spurte om demonstrasjonene som hadde funnet sted samme dag. Hvem som hadde planlagt dem. Hvem som hadde tatt med et fotografikamera. Hvem som hadde deltok. Hvorfor vi får besøk av menneskerettighetsakvisiter. Hva vårt forhold til dem er."Elkouria Amidane og de arresterte familiemedlemmene hennes. To søstre, en mor og en bror. Bildet tatt i oktober. Fra venstre: søster Minatu (24), søster Meimuna (14), mor Fatima (41), Elkouria Amidane (22). På fotografiet: bror El Ouali (21).

Nyheter

Haldenbedrift: 'Prestisje' med norsk flagg i masta i okkuperte Vest-Sahara

Selskapet M Hannestad forklarer til Halden Arbeiderblad at de vil fortsette å bistå i transport av petroleumsprodukter inn til det okkuperte landet, og at det norske flagget gir en eim av prestisje.

29. mai 20

Norsk gass kan ha funnet veien til okkuperte Vest-Sahara - via Sverige

I mars kan norsk gass ha blitt eksportert fra Sverige til okkuperte Vest-Sahara. Den ansvarlige østerikske eksportøren skriver nå at at det ikke lenger vil delta i slik handel. 

27. mai 20

Følg siste nytt om korona i Vest-Sahara

Vi samler siste nytt om koronakrisen i okkuperte Vest-Sahara og flyktningleirene. 

26. mai 20

Equinor eksporterte gass til okkuperte Vest-Sahara ved en glipp

Norges oljegigant solgte i april 4900 tonn nordsjøgass til okkuperte Vest-Sahara. Equinor skriver til Støttekomiteen at de nå har endret sine rutiner så det ikke skal skje igjen. 

10. mai 20