Fiskaren: Han tapte 50 millioner i Afrika
Article image

Sjøvik tapte 40-50 millioner kroner på driften i første driftsår i Sjøvik Marokko AS. Fiskaren, 31. august 2007

Publisert 31. august 2007

Fiskaren, 31. aug 2007
Av Einar Lindbæk

Han kan likevel vise til et plussresultat på over ti millioner kroner i Sjøvik Afrika AS. 

- Bakgrunnen for dette er at Sjøvik Afrika AS må betraktes som et finansieringsselskap. Det sier ikke noe om driften vår i Afrika, forklarer Odd-Kjell Sjøvik i Sjøvik Afrika AS. 

Omsetningen på 114 millioner kroner i Sjøvik Afrika skriver seg fra investeringer i fartøy og utstyr som er solgt til Sjøvik Marokko, et selskapet som eies av Sjøvik AS og marokkanske interesser i fellesskap. Det er Sjøvik Marokko som viser hvordan det går med Sjøviks satsing i Marokko, eller omstridte Vest-Sahara hvor Sjøvik-selskapet både har en fiskebåt og et landanlegg. 

- Sjøvik Marokko tapte penger etter en vanskelig start i fjor. Vi har godt håp om å rette opp dette. Selv om problemene forfulgte oss med driftsstans i lang tid i første halvår på grunn av motorproblemer, har vi håp om overskudd i Sjøvik Marokko i år, sier Odd-Kjell Sjøvik. 

Odd-Kjell Sjøvik opplyser at tapet i Sjøvik Marokko i fjor var på mellom 40 og 50 millioner kroner. På grunn av Sjøviks store eierandel i Sjøvik Marokko, blir hele tapet ført mot morselskapet Sjøvik AS. 

- Det er aldri lett å starte i utlandet. Det har vi erfaring for. Ser vi bort fra de helt uvanlige tekniske problemer vi har vært utsatt for, ser vi også at ting fungerer og at det skal være mulig å få til gevinst der, sier Odd-Kjell Sjøvik. 

Kjøleproblemer og motorhavari med lange driftsbrudd til følge, har gjort starten trøblete for Misund-selskapet i Vest Sahara. 

Det var i fjor Odd-Kjell Sjøvik fra Midsund etablerte seg i Vest-Sahara for alvor. Ringnotbåten «Midøy Viking» ble ombygd og sendt til det ressursrike landet for å fiske i et selskap som eies i fellesskap av norske Sjøvik og marokkanske eiere. 

Sjøvik AS sitt totale tap ble i fjor på 71,6 millioner kroner. Ved siden av tapet i Marokko, skylles 20 millioner tap fra avviklingen av selskapet Sea Bay i Grimsby. 

- Vi er nå kvitt tapsforetakene, mener Odd-Kjell Sjøvik som i løpet av de to siste årene har tapt 102 millioner kroner i Sjøvik AS. 

Les mer om tallene til Sjøvik og mange andre saker i dagens papirutgave av Fiskaren! 

 

Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023