Partier fra ytterste høyre til ytterste venstre samles støtten til saharawiske studenter etter overgrep fra marokkansk politi.
Les saken i Universitas her, 30. mai 2007
Av Marit Sunnanå Aalrust
- Jeg kan ikke huske en sak som har fått så stor og bred støtte blant norske politiske aktører og organisasjoner som denne, sier Ronny Hansen, leder for Støttekomiteen for Vest-Sahara.
45 norske organisasjoner, inkludert alle de politiske ungdomspartiene og studentorganisasjonene, samt Studentparlamentet i Oslo, underskrev sist onsdag en appell til marokkanske myndigheter mot overgrep og arrestasjoner av saharawiske studenter. Dette skjer etter en måned med angrep på og arrestasjoner av saharawiske studentdemonstranter ved universitetene i Marokko og deler av Vest-Sahara, utført av marokkansk politi og mobber.
Vest-Sahara ble okkupert av Marokko i 1975, etter at Spania trakk seg ut av landet. I regi av Forente Nasjoner skal fredsforhandlinger mellom Vest Sahara og Marokko etter planen starte i begynnelsen av juni. Hansen tror politiets atferd ovenfor studentene kan være ren taktikk for å stoppe fredsforhandlingen.
Hansen tror videre at det store norske engasjementet i saken kan forklares ut i fra at konflikten mellom Vest-Sahara og Marokko har et klart motsetningsforhold.
- Det er her snakk om en undertrykt part, og en okkupasjonsmakt som ikke får støtte av Folkeretten. I Norge er det tradisjon for å støtte små nasjoner og glemte saker, sier han.
Generalssekretær John Peder Egenæs i Amnesty Internasjonal Norge mener situasjonen i Vest-Sahara er alvorlig, men at det er andre saker som også kunne fortjent samme engasjementet.
- Det er ikke nødvendigvis sånn at den saken som får mest oppslutning er den viktigste saken i verden for øyeblikket, sier han.
Ronny Hansen forteller at de allerede har fått gode tilbakemeldinger på appelen.
- De undertrykte føler håp ved at de får bevis på at noen tenker på dem og bryr seg om deres situasjon. Samtidig er det en advarsel til undertrykkerne, sier han.
Jens Maseng, leder i Norsk Studentunion, mener det er en plikt å støtte de saharawiske studentenes kamp for ytringsfrihet og grunnlag for demokratiske rettigheter.
Det lyktes ikke Universitas å få tak i den marokkanske ambassaden for kommentar i går ettermiddag.
[
Se engelsk oversettelse av saken her]