Marokko på jumboplass i pressefrihet
Article image

En rapport fra Committee to Protect Journalists rangerer Marokko som ett av ti land i verden som har tatt flest skritt tilbake for pressefriheten i løpet av de siste fem årene. Rapporten ble lagt fram i dag.

Publisert 02. mai 2007

Grafikk: CPJ.

Marokko er i selskap med land som Aserbajdsjan, Egypt, Cuba og den demokratiske republikken Kongo. Det skriver the Committee to Protect Journalists i rapporten "Backsliders" som ble lansert i dag. Rapporten ser på utviklingen i de minst åpne samfunnene i verden i dag over de siste 5 årene. 

-Marokko skryter fortsatt over å ha den frieste pressen i Midtøsten, sier nestleder i CPJ, Robert Mahoney i forbindelse rapport-lanseringen. 

-Men den marokkanske regjeringen har i det stille gradvis fjernet pressefriheten, ved å sende tre journalister i fengsel, og ved å angripe tre andre ledende journalister med politisk motiverte rettssaker, sier han.

Rapporten trekker særlig fram de politisk motiverte dommene mot pressen i Marokko. Les Marokko-kapittelet her

“Sammen med Tunisia, er Marokko det arabiske land som leder i å fengsle journalister”, påpeker rapporten, og trekker spesielt fram rettssaken mot redaktøren Ali Lmrabet, som ble dømt til å avstå fra å skrive i ti år. 

Lmrabets forbrytelse var å ha skrevet for en spansk avis at saharawiene i flyktningleirene i Algiere var ekte flyktninger, og ikke kidnappet av Polisario, slik marokkanske myndigheter påstår.

Strenge presselover
Den uavhengige ukeavisen Le Journal Hebdomadaire har nylig blitt idømt en bot på 359700 dollar for å ha satt spørsmålstegn ved troverdigheten til et institutt som hevdet at Vest-Sahara var en del av Marokko, skriver rapporten.

Presselovene gjør at det er forbudt å kritisere kongen, og å hevde at Vest-Sahara ikke er en del av Marokko. 

Organisasjonen poengterer at statspressen og regjeringen oppildner til protester mot uavhengig presse og konkluderer med at "i Marokko har politisk motiverte rettssaker effektivt satt en stopper for en rekke av landets mest frittalende redaktører". 

Marokkanske myndigheter er svært misfornøyde med ICJ-rapporten.

-Den er ensidig og brukes med politiske hensikter for å skade de marokkanske demokratierfaringene generelt, har Marokkos kommunikasjonsminister Nabil Benabdellah sagt til det marokkanske statlige nyhetsbyrået MAP.

Nyheter

To nordmenn deporteres nå fra okkuperte Vest-Sahara

To nye nordmenn som skulle lære om Marokkos folkerettsstridige energiprosjekter i okkuperte Vest-Sahara, ble i ettermiddag anholdt av marokkansk politi og deportert fra territoriet.

04. november 2024

Her deporteres nordmenn fra okkuperte Vest-Sahara - ville lære om fornybarenergi

25 marokkanske politifolk møtte opp i dag for å kaste to nordmenn ut av okkuperte Vest-Sahara. De to reiste for å lære hva saharawiene mener om Marokkos folkerettsstridige fornybarsatsning på okkupert land. 

02. november 2024

Green Reefers fra Haugesund hjelper russerne med å plyndre Vest-Sahara

Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.

16. oktober 2024

Saharawiene vant over EU i EU-domstolen

En gigantisk seier for det saharawiske folk. Nå er det kroken på døren for EUs folkerettsstridige fiskeri- og handelsavtaler i okkuperte Vest-Sahara.

07. oktober 2024