Verdensmagasinet X: Vil ta opp Vest-Sahara-saken
Article image

I løpet av sitt fem dager lange offisielle besøk i Marokko, vil Stortingspresident Thorbjørn Jagland ta opp menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara med marokkanske myndigheter. Jagland vil legge press på marokkanske myndigheter for å få sendt en nordisk delegasjon inn i det okkuperte området, og han mener det omstridte rådet for Vest-Sahara-saker er å betrakte som en del av en okkupasjonspolitikk.

Publisert 02. april 2007

Av Per Kristian C. Nielsen 
I Marrakech, Marokko 
Verdensmagasinet X, 2. april 2007

I en årrekke har Thorbjørn Jagland vært en drivkraft i norsk politikk i Palestina-spørsmålet. Nå er han på et fem dagers offisielt besøk i Marokko. På møte med Marokkos utenriksminister Muhammed Benaïssa i Rabat i morgen skal Jagland ta opp den mindre kjente konflikten i Vest-Sahara.

- Jeg har lenge vært opptatt av denne konflikten, sier Jagland. - Men det har ikke vært så godt synlig i offentligheten, fordi pressen ønsker å fokusere på mer voldelige konflikter. 

I tillegg til møtet med Benaïssa i morgen vil Stortingspresidenten senere i uken møte Statsminister Driss Jettou. På møtene ønsker han å ta opp menneskerettighetssituasjonen for befolkningen i Vest-Sahara, saharawiene.

- Ser du noen paralleller mellom saharawienes situasjon og palestinernes?

- Det er vanskelig å trekke tydelige linjer mellom de to konfliktene. Begge nasjoner krever større selvstyre, men saharawier som bor i flyktningleirene lever nok under tøffere forhold enn de fleste palestinere, sier Jagland til Verdensmagasinet X.

Det er sannsynlig at Jagland på møtene med ministrene vil bli presentert for Marokkos nylige autonomiforslag for Vest-Sahara. Forslaget er hittil ikke offentlig kjent, men flere stater har hittil blitt informert om hovedlinjene. Utspillet, som vil legges fram for Sikkerhetsrådet i april, innebærer at området skal innlemmes som en del av Marokko. Med dette avviser Marokko FN-kravet om folkeavstemning.

- En del av okkupasjonspolitikken 
Senere i uken skal Jagland dessuten møte lederen i Corcas – et råd for Vest-Sahara-saker – utnevnt av den marokkanske kongen, Muhammed VI. Rådet har vært omstridt, fordi det er blitt ansett som en del av Marokkos okkupasjonspolitikk. Jagland erklærer seg nå enig i denne kritikken.

- Har et slikt råd en reell legitimitet i en sak som denne? 

- Om det har legitimitet er et definisjonsspørsmål. Det er mulig saharawiene føler at Corcas opptrer partisk, men rådet har uansett startet en prosess. Likevel er det på det rene at rådet er en del av den marokkanske okkupasjonspolitikken, sier Jagland.

I et separat intervju med TV2 Nyhetskanalen senere i dag la Jagland til at ethvert forslag må baseres på respekt for folkeretten.

Delegasjoner avvist 
Marokkanske myndigheter har ved to anledninger de siste årene nektet delegasjoner fra de nordiske ambassadene i Rabat å reise inn i de okkuperte områdene for å snakke med saharawiske representanter. Også dette ønsker Stortingspresidenten å diskutere med ministrene. 

- Vil du ta opp Norges gjentatte forsøk åp å få sende en ambassadedelegasjon inn i det okkuperte området, for å snakke med saharawiske representanter? 

- Vi jobber nå med å sende en nordisk ambassadedelegasjon. Dette skal jeg snakke med vår ambassadør i Rabat om, kommende onsdag, sier Jagland til Verdensmagasinet X. 

Fem norske journalister er kastet ut av Vest-Sahara og Marokko etter at de har ønsket å dekke Vest-Sahara-saken. Mens Marokko har sperret tilgangen for mange norske og utenlandske delegasjoner til Vest-Sahara, rapporterer Amnesty om stadige overgrep mot sivilbefolkningen i området.

Per Kristian C. Nielsen er norsk frilansjournalist
 

Nyheter

To nordmenn deporteres nå fra okkuperte Vest-Sahara

To nye nordmenn som skulle lære om Marokkos folkerettsstridige energiprosjekter i okkuperte Vest-Sahara, ble i ettermiddag anholdt av marokkansk politi og deportert fra territoriet.

04. november 2024

Her deporteres nordmenn fra okkuperte Vest-Sahara - ville lære om fornybarenergi

25 marokkanske politifolk møtte opp i dag for å kaste to nordmenn ut av okkuperte Vest-Sahara. De to reiste for å lære hva saharawiene mener om Marokkos folkerettsstridige fornybarsatsning på okkupert land. 

02. november 2024

Green Reefers fra Haugesund hjelper russerne med å plyndre Vest-Sahara

Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.

16. oktober 2024

Saharawiene vant over EU i EU-domstolen

En gigantisk seier for det saharawiske folk. Nå er det kroken på døren for EUs folkerettsstridige fiskeri- og handelsavtaler i okkuperte Vest-Sahara.

07. oktober 2024