Støttekomiteen møtte Brasils utenriksminister
Article image
Utenriksministeren av Brasil, Celso Amorim, ble briefet om situasjonen i Vest-Sahara i løpet av hans korte besøk i Norge.
Publisert 26. mars 2007


Da Brasils utenriksminister Celso Amorim nylig var på et kort besøk i Oslo hadde han et timelangt møte med representanter for Støttekomiteen for Vest-Sahara og Flyktninghjelpen. Hovedtema for møtet var den prekære humanitære situasjonen for de saharawiske flyktningene og menneskerettighetssituasjonen i det okkuperte Vest-Sahara.

Amorim var i Norge kun én dag, men valgte likevel å presse inn møtet med Støttekomiteen og Flyktninghjelpen mellom møtene med Norges utenriksminister og utviklingsminister.

De saharawiske flyktningene har levd i teltleire i eksil i Algerie siden den marokkanske invasjonen i 1975. De siste årene har bistanden til flyktningene blitt dramatisk redusert. Denne nedgangen i bistanden, kombinert med grove overgrep fra marokkanske okkupasjonsstyrker i Vest-Sahara øker nå faren for sult, ny destabilisering og nederlag for den FN-ledede observatøroperasjonen MINURSO.

Støttekomiteen for Vest-Sahara og Flyktninghjelpen ba derfor Brasil å bruke sin tyngde som politisk og økonomisk stormakt til å forsvare saharawienes rettigheter i internasjonale fora. Brasil er medlem i FNs Menneskerettighetsråd og anses å være blant favorittene til en plass i ved en eventuell utvidelse av FNs Sikkerhetsråd.

Kun to dager før møtet i Oslo diskuterte utenriksminister Amorim temaet Vest-Sahara med den marokkanske utenriksministeren Mohammed Benaïssa, som besøkte Brasília for å forklare og promotere Marokkos nye plan for Vest-Sahara.

Utenriksminister Amorim lyttet derfor spesielt oppmerksomt til Støttekomiteens og Flyktninghjelpens syn på situasjonen, som tydeligvis avvek betydelig fra det syn den marokkanske utenriksministerens hadde lagt for dagen.

Støttekomiteen var representert ved leder Ronny Hansen, og Flyktninghjelpen ved generalsekretær Tomas Colin Archer. Flyktninghjelpen en av Norges største nødhjelpsorganisasjoner, med 2000 ansatte i over 20 land. Flyktninghjelpen har siden 2005 vist et sterkt engasjement for Vest-Sahara, og spesielt de saharawiske flyktningene i Algerie.

En rekke andre tema ble også drøftet under møtet, blant annet Øst-Timor, Colombia og Haiti.

Foto: Utenriksminister Celso Amorim (t.v.) og Støttekomiteens leder Ronny Hansen. Hansen jobber til daglig som kommunikasjonsrådgiver i Flyktninghjelpen.

Les mer om Flyktninghjelpens syn på Vest-Sahara-saken her:
www.vest-sahara.no/?parse_news=single&cat=49&art=332
Nyheter

To nordmenn deporteres nå fra okkuperte Vest-Sahara

To nye nordmenn som skulle lære om Marokkos folkerettsstridige energiprosjekter i okkuperte Vest-Sahara, ble i ettermiddag anholdt av marokkansk politi og deportert fra territoriet.

04. november 2024

Her deporteres nordmenn fra okkuperte Vest-Sahara - ville lære om fornybarenergi

25 marokkanske politifolk møtte opp i dag for å kaste to nordmenn ut av okkuperte Vest-Sahara. De to reiste for å lære hva saharawiene mener om Marokkos folkerettsstridige fornybarsatsning på okkupert land. 

02. november 2024

Green Reefers fra Haugesund hjelper russerne med å plyndre Vest-Sahara

Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.

16. oktober 2024

Saharawiene vant over EU i EU-domstolen

En gigantisk seier for det saharawiske folk. Nå er det kroken på døren for EUs folkerettsstridige fiskeri- og handelsavtaler i okkuperte Vest-Sahara.

07. oktober 2024