Støttekomiteen lanserer hjemmesider
Article image
I dag lanseres hjemmesidene www.vest-sahara.no. Sidene vil inneholde seneste nytt om Vest-Sahara-konflikten. Støttekomiteen for Vest-Sahara regner med at hjemmesidene innen kort tid vil bli sensurert av okkupasjonsmakten.
Publisert 06. februar 2007


Støttekomiteens hjemmesider som lanseres i dag vil inneholde seneste nytt om den marokkanske okkupasjonen av Vest-Sahara og kampen mot okkupasjonen i Norge, i Vest-Sahara og internasjonalt. Sidene er foreløpig lansert på norsk og engelsk, mens franske og spanske versjoner er rett rundt hjørnet.

Nyheter om Vest-Sahara-konflikten har alltid vært strengt sensurert i marokkanske medier. Marokkanske redaksjoner og journalister som har skrevet om Vest-Sahara, eller som har gjengitt utenlandske Vest-Sahara-artikler har blitt straffet med fengselsstraffer, skyhøye bøter og skriveforbud.

Siden 2005 har sensuren dessuten rammet utenlandske nettsteder. Blant annet har hjemmesidene til flere av Støttekomiteens søsterorganisasjoner i Europa og USA vært sperret for brukere i Vest-Sahara og Marokko. Det har også populære sider som www.blogspot.com og www.anonymizer.com fordi de benyttes for å omgå den marokkanske internett- og pressesensuren. Denne sensuren av Vest-Sahara-stoff har gjentatte ganger blitt kritisert av Reportere Uten Grenser.

Det er derfor lite sannsynlig at den norske Støttekomiteens nye sider vil kunne brukes av saharawiske menneskerettighetsaktivister bosatt i okkuperte Vest-Sahara. Dersom det marokkanske innenriksdepartementet også stenger den lokale tilgangen til www.vest-sahara.no, vil Støttekomiteen måtte lete etter kreative måter å omgå sensuren på.

Støttekomiteen ønsker å rette en stor takk til Fagforbundet for Industri og Energi som har støttet byggingen av sidene, og til SAIH som i flere år var vertskap for våre hjemmesider inntil vi fikk laget våre egne.

Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av landets opprinnelige befolkning bodd i flyktningleirer i Algeries ørken. Samtidig står norske selskaper i fremste rekke i å utforske og utvinne områdets naturressurser i samarbeid med marokkanske okkupasjonsmyndigheter.

For mer informasjon om Støttekomiteen for Vest-Sahara, kontakt leder Ronny Hansen på telefon 94 25 02 70.

Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023