Vil du løpe Sahara Marathon i år?
Article image

Deadline for å registrere seg er 15. februar. Les historien til Solveig, som deltok i fjor.

Publisert 02. februar 2019


Tar du en sjanse, får du en gave!
Av Solveig Ramstad-Ekeberg.

Sahara Marathon sies å være et av de ti hardeste maratonløpene i verden. Selv om det er gøy å gjøre det bra i et løp, og yte sitt beste, er det ikke tiden din som er det viktigste om du bestemmer deg for å være med på Sahara Marathon, men selve støtten til Sahrawifolket som bor i flyktningleirer i Algerie. 

Mye kan bli sagt om det å delta i Sahara Marathon. For meg er det som står igjen etter denne reisen at jeg ofret senga mi, de gode sanitære forholdene og det å være sammen med familien min i en uke, og fikk så mye igjen; møtet med et helt folk – Sahrawifolket. Ikke minst var de spesielt å bli godt kjent med en av familiene i flyktningleiren i Smara i Tindouf i Algerie, som åpnet hjemmet sitt for meg og fire andre totalt fremmede utøvere. 

ramstad-ekebergc_380.jpg

Denne spesielle familien, og alle de andre familiene som tok i mot utøvere, lot oss bo i deres hjem under hele oppholdet, og gjestfriheten var umiddelbar. Sa du ja takk til en kopp te, fikk du ikke bare én kopp, men minst 3!

Vi fikk også oppleve å stå sammen i en stille protest mot Marokkos okkupasjon av deres hjemland, Vest-Sahara - Afrikas siste koloni. Etter å ha kjørt i nesten tre timer, sittende bakpå et lasteplan, og oppleve en real «sanddusj», gikk vi en fredsmarsj fram mot muren, hvor vi alle sammen - deltakerne fra 28 land inkludert Vest-Sahara - holdt hendene hevet med fredstegn. Vi kunne ikke gå nærmere enn inntil to km fra muren pga. at dette er et av verdens mest minebelagte steder. Du kan spørre deg om hvorfor det er miner der. Teller ikke et Sahrawi barns liv like mye som et annet barns liv?

Dette er et eventyr. Ikke bare å delta i selve løpet, men å være med på selve turen. Mange inntrykk og følelser settes i sving. Det handler både om å være en del av dette store arrangementet, og hva en kan gjøre videre når man kommer hjem igjen, samt det å bli kjent med og å bo tett på helt ukjente mennesker. Vi fem som bodde sammen, to menn og tre kvinner, fra hvert vårt land. Vi ble så gode venner, at vi kalte oss selv for «The dream team», og vi vil forhåpentligvis fortsette med å løpe solidaritetsløp sammen i årene som kommer.

Om du vurderer å være med på denne turen, bekymrer du deg kanskje for at du ikke vil få nok mat. Om så er tilfelle, er det bare å legge igjen denne bekymringen hjemme. Du blir nemlig sørget godt for, både med hensyn til mat og drikke.

Et tegn på hvordan Sahrawi-folket lever på smertegrensen er hvordan FN-rasjonene har minket de siste årene. I en FN-studie fra 2014 kommer det fram at 7,6 prosent av barna er akutt underernærte og 16,7 prosent er undervektige. Men som Asria fra Vest-Sahara sier, er kanskje ikke det verste med situasjonen å faktisk leve slik, men snarere at de, som et helt folk, har levd slik i så mange år, uten at verden har lagt merke til dem…

Språkmessig kan det være en fordel med spansk. Noen snakker også litt fransk og/eller engelsk. Men den umiddelbare gjestfriheten og vennligheten sier mye mer enn ord. Det kan likevel være fint å lære seg noen ord og/eller fraser på Sahrawifolkets førstespråk, som er hassania (en dialekt av arabisk).

Barna lærer spansk på skolen, og snakker gjerne til deg på spansk. De spør deg gjerne hva du heter og hvor du kommer fra. Svarer du at kommer fra Norge, foreslår de alle andre europeiske land; England? Tyskland? Frankrike?

Løpet og organiseringen av turen
Ettersom Sahara Marathon er et hardt løp, kan det være en god idé å trene på forhånd. Det er selvsagt ikke det samme å løpe halvmaraton i f.eks. Oslo eller Berlin på asfalt og flatmark, som å løpe i ørkenen på ujevnt underlag. Har du likevel ikke fått trent så mye som du skulle ønske, har du likevel gode sjanser til å klare å gjennomføre løpet. Og dersom du skulle bli for sliten til å løpe, men klarer å gå i mål, er det langt viktigere å gjennomføre enn å komme i mål på en god tid. Husk: Det er et solidaritetsløp!

Det er også mulig å ombestemme seg for hvilken distanse man vil gjennomføre helt inntil dagen før løpet. Alle muligheter er der; 42 km, 21 km, 10, km og 5 km, og alle er vinnere. Husk også at klimaendringen, kan føre til at du blir mer tørr i munnen der, enn du vanligvis blir ved løping. Selv om det er mange vannstasjoner på veien (ca. hver 2-3 km), er det viktig å være klar over at her er ingen nøyaktighet i oppmålingen av plassering for vannstasjoner. Vi opplevde f.eks at det var nesten 4 km fra den nest siste til den siste vannstasjonen. Derfor er det viktig å passe på å drikke mye på forhånd og ta med seg underveis, særlig dersom du velger å løpe hel- eller halvmaraton.

Hel- og halvmaraton innebærer også kryssing av sanddyner (fra ca. 22-30 km på helmaraton), men la likevel ikke dette skremme deg, for det er stort sett pakket sand, men ved en del partier må man være observant med hvor man setter føttene for ikke å tråkke i noe dypere sand. Ett tips kan være å ta det rolig fra starten. Det er fort gjort å gyve løs fra starten når ruta er forholdsvis lett, og man har mange som heier.

Det som er sikkert er at dersom har du lyst til dette, vil du klare å gjennomføre det. En av dem jeg ble kjent med, løp 42 km for første gang, og gjennomførte, på tross av at hun hadde begynt å trene noen måneder i forkant av løpet, og det lengste hun hadde løpt var 13 km.

På den offisielle nettsiden for løpet, http://www.saharamarathon.org/ vil du finne mye informasjon om selve løpet og gjennomføringen, kostnader og praktisk informasjon. 

Når det gjelder tidsskjemaet, vil organisasjonen, som gjorde en helt ubeskrivelig god jobb med å koordinere alle oss løpere og våre prosjekter, hele tiden oppdatere deg på hva som skal skje. Og det aller meste av det som var fastsatt i programmet ble gjennomført. Sånn sett er det ikke vanskelig å reise på denne turen om du er alene. Men det kan likevel være en utfordring å vite nøyaktig når og hvor man skal møte og hva som skal skje, selv om man har fått en ganske god beskrivelse og en fastsatt timeplan på forhånd. Man må bare være åpen for at noen ganger kan det bli endringer på tidsskjema, og ting kan forskyve seg, kanskje mer enn man er vant til her hjemmefra…

Før løpet vil du også, mest sannsynlig, bli oppfordret av organisasjonen, Association Proyecto Sahara, til å lage din egen innsamlingsaksjon på en egen nettside. I forkant hadde jeg samlet inn penger til skole for funksjonshemmede. Alle var utrolig glade og viste veldig mye takknemmelighet for det vi som utøvere kunne bidra med.

Nyheter

Vest-Saharas største musiker kommer til Norge

Sett av datoene. Aziza Brahim skal spille i Oslo, Tromsø og Førde! 

02. juli 2024

Slutt på norske oljetransporter til okkuperte Vest-Sahara

Norskflaggete fartøy har stoppet å transportere olje til det okkuperte territoriet. Men det kommer med en bismak. 

29. mai 2024

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024