FN ber Marokko om å løslate Mbarek (62)
Article image
FNs Arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling ber om at menneskerettighetsforkjemperen Mbarek Daoudi øyeblikkelig løslates. Vi har skrevet en minirapport som tegner konteksten.
Publisert 15. januar 2019


Støttekomiteen for Vest Sahara har i løpet av det siste året vært involvert i en prosess med FNs Arbeidsgruppe for vilkårlig fengsling, knyttet til dommen mot den saharawiske menneskerettighetsforkjemperen Mbarek Daoudi.

Daoudi ble arrestert, torturert og fengslet i september 2013.

Under Arbeidsgruppens samling i august 2018, fattet Arbeidsgruppen en viktig beslutning vedrørende fengslingen av Daoudi. Uttalelsen ble distribuert til de berørte partene i oktober, og publisert på arbeidsgruppens hjemmeside (på fransk) i slutten av november.

Arbeidsgruppen konkluderte med at Daoudi ble arrestert, torturert og fengslet som følge av hans offentlig uttrykte politiske meninger, der rettssystemet var blitt utnyttet med det formål om å tie ham, som en dissidenter av det marokkanske regimet. Arbeidsgruppen konkluderte med at arrestasjonen og fengslingen av Mbarek Daoudi var vilkårlig, og i strid med artikkel 9, 14, 19 og 26 i ICCPR, og artikkel 9,10 og 19 i UDHR, som hører under kategori I, II, III og V av arbeidsgruppens arbeidsmetoder.

Sammen med den britiske organisasjonen Adala UK, har Støttekomiteen for Vest-Sahara utarbeidet en rapport om nettopp denne beslutningen. Rapporten kommenterer på avgjørelsen som ble fattet, og gir sammenhengen til den nylige avgjørelsen fra FNs Arbeidsgruppe.

Last ned rapporten «The Case of Mbarek Daoudi» her: The Case of Mbarek Daoudi

Beslutningen fra FNs arbeidsgruppe om vilkårlig fengsel av Daoudi tjener som enda et bevis på at saharawiske menneskerettighetsforkjempere blir vilkårlig fengslet som følge av deres støtte til retten til selvbestemmelse for det saharawiske folk.

Flere internasjonale organisasjoner omtaler saken til Daoudi, se for eksempel Frontline Defenders.
Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024