Agder FpU ber Norge trappe opp ordbruken i Vest-Sahara
Frankrike motarbeider menneskerettighetene i Vest-Sahara. Det ber fylkesårsmøte i Agder FpU om at norske myndigheter tar opp med president Macron.
Publisert 18. november 2018


Årsmøtet til Agder FpU vedtok 17. november 2018 en uttalelse som ber om økt norsk innsats for saharawiske folkets rettigheter.

Teksten nedenfor ble vedtatt enstemmig av årsmøtet:

Ta opp Vest-Saharas rettigheter med Macron
FNs fredsbevarende operasjon i Vest-Sahara er den eneste moderne FN-styrken som ikke har lov til å rapportere på overgrepene de er vitne til. Operasjonen kom dit i 1991 for å gjennomføre en folkeavstemning, slik at det saharawiske folk fritt skulle få avgjøre om de skulle ha uavhengighet eller inkluderes i et annet land. Men avstemningen er sabotert av Marokko, som siden 1975 har ulovlig okkupert landområdet. Okkupasjonen er fordømt av FN, og territoriet regnes som det siste uløste kolonispørsmålet i Afrika.
Når saharawiene utsettes for vold fra marokkansk politi og militære, er FN handlingslammet.
Frankrike, som har fast sete og vetorett i Sikkerhetsrådet og er nær alliert av Marokko, forhindrer FN-personellet fra å få fortelle hva de er vitne til. USA, Storbritannia og Norge har alle krevd at FN må få følge samme praksis for observasjon av overgrep i Vest-Sahara som de gjøre andre steder. Ledende menneskerettighetsforkjempere utsettes for trakassering, fengslinger og overvåking.
Gjennom styrkning av menneskerettighetene i Vest-Sahara, og en fredelig løsning på konflikten, vil Europas viktige naboskap til Nord-Afrika kunne utvikles videre.

Agder FpU:
- Berømmer regjeringens gode initiativer med å be Frankrike om å slutte å motarbeide menneskerettighetene i territoriet. Det bes om at denne innsatsen trappes opp.
- Ber om at Marokkos ulovlige okkupasjon av territoriet må opphøre snarest, slik at FN kan gjennomføre den planlagte folkeavstemningen som saharawiene har rett på.
- Ber UD om å forsvare folkeretten og trappe opp kritikken av Marokkos fortsatte, ulovlige tilstedeværelse i territoriet. UD må ytre tydeligere støtte til det som er svært legitimt krav om selvstendighet, og til de fredelige midler som saharawiene benytter for å oppnå dette.

Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024