En av de aller største etikk-aksjesalgene i Oljefondets historie ble i all stillhet foretatt i 2018. Grunn: plyndringen av okkuperte Vest-Sahara.
Uten å legge ut en pressemelding om det, har Oljefondet i 2018 gjort en av historiens største etikkeksklusjoner. Grunnen var et selskaps import av fosfat fra okkuperte Vest-Sahara.
Investeringen gjaldt det kanadiske selskapet som fram til nyttår het Agrium Inc.
Kort tid før salget ble foretatt, var investeringen var på 1,2 milliarder i aksjer og 359 millioner i obligasjoner. Summen er omtalt i
i årsrapporten for 2017, utgitt i mars, med tall for 31. desember 2017. Det har nesten aldri skjedd tidligere at fondets etiske eksklusjoner har vært i milliardklassen.
Bakgrunnen for salget er at få dager Agrium få dager inn i 2018 slo seg sammen med konkurrenten PotashCorp og dannet et nytt foretak med navn Nutrien, som nå har blitt en global gigant i verdens gjødselproduksjon. PotashCorp var den viktigste kunden av fosfat fra Marokkos folkerettsstridige eksport fra gruven i de okkuperte områdene. I 2011 ble PotashCorp derfor kastet ut av fondet.
I 2013 inngikk så PotashCorps konkurrent Agrium en avtale med den statlige marokkanske produsenten i de okkuperte områdene, OCP, for import til Vancouver.
Dermed var det to kanadiske selskaper som importerte fra Vest-Sahara. Fra 2013 til i dag har de to konkurrentene Agrium og PotashCorp stått for 50% av all import av mineralet fra Vest-Sahara. Men altså bare PotashCorp var ekskludert fra Statens Pensjonsfond Utland. Agrium hadde på sin side unngått å bli kastet ut fra fondet.
Men så slo altså PotashCorp seg sammen med Agrium
og dannet Nutrien.
Dermed har det nye selskapet "Nutrien" automatisk og
diskret byttet plass med "PotashCorp" i listen over ekskluderte selskaper på NBIMs nettsider. NBIMs nettsider slik de framstår i dag forklarer at Nutrien ble kastet ut i 2011, men det er altså ikke helt korrekt. Nutrien oppsto som et selskap første uka i januar 2018. Det var
PotashCorp som ble ekskludert i 2011.
Så hva skjedde så med Oljefondets eierskap i Agrium? Det er det som nå har blitt solgt. Det er denne summen som er på over halvannen milliard kroner. Ved nyttår eide Oljefondet 1% av aksjene i det kanadiske selskapet som ikke lenger eksisterer. Eksklusjonen må ha skjedd en gang rundt første kvartal i år, sannsynligvis started nedsalget bare kort tid etter at fusjonen var et faktum.
Anvendelsen av PotashCorp-eksklusjonsbeslutningen på Nutrien ble gjort uten at det ble sendt ut en pressemelding fra Etikkrådet eller NBIM, slik man normalt gjør.
Også andre
andre skandinaviske investorer har gjort samme eksklusjon av Nutrien i løpet av 2018.
Støttekomiteen for Vest-Saharas internasjonale nettverk skriver hvert år en rapport om den globale handelen av konfliktmineralet. Se siste årsrapport,
utgitt i april i år.