Marokko og Nord-Amerika er de to søkerne til fotball-VM 2026. I søknaden sin FIFA, inkluderer Marokko hele Vest-Sahara i sitt territorium.
På nettsidene til FIFA kan man laste ned Marokkos søknad til fotball-VM 2026.
I samtlige kart som Marokko har tegnet opp i søknaden har de doblet sitt lands territorium.
Ingen stater i verden anerkjenner Marokkos krav på Vest-Sahara, et territorium som de har okkupert siden 1975.
I dag stilte Støttekomiteen for Vest-Sahara spørsmål til Norges Fotballforbund om hvordan de vurderer okkupasjonen og den utenrikspolitiske propagandaen idet de skal avlegge sin stemme. Avgjørelsen faller på et FIFA-møte 13. juni.
"Støttekomiteens klare anbefaling er at forbundet ikke gir sin stemme til Marokkos søknad, da et eventuelt vertskap - i tråd med Marokkos søknad sendt til FIFA - vil anvendes av politiske formål av Marokko for å legitimere sin brutale okkupasjon", skriver Støttekomiteen i brevet til NFF.
FIFA har foretatt en evaluering av Marokkos søknad, men har fullstendig ignorert Vest-Sahara-saken. FIFA-evalueringen har til og med unnlatt å trekke opp grensen mellom Marokko og Vest-Sahara i sine kart. Se et slikt kart på side 17 i rapporten.
FIFAs og Marokkos kart er dermed ikke i tråd med et eneste kart til FN, eller FNs medlemstater. Så sent som i 2016 og 2018 konkluderte EU-domstolen at man i avtaler med Marokko ikke kan inkludere okkuperte Vest-Sahara.
OPPDATERING, 15.06.2018. NFF sendte 11. juni brev til SKVS der de poengterer at menneskerettigheter vil være et viktig hensyn de vil studere ved avstemningen. Dette poengterte også NFF i en pressemelding idet de stemte på det nordamerikanske alternativet.
En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs.
Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022
En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.
Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.
Siden 1. april har to saharawiske politiske fanger sultestreiket i protest mot forferdelige fengselsforhold.