Vennegruppen for Vest-Sahara nekter inklusjon av Vest-Sahara-venner
Article image

Den lille gruppen stater som forbereder Vest-Sahara-resolusjoner for FNs Sikkerhetsråd, den såkalte 'Vennegruppen for Vest-Sahara', nekter å la det inkluderes venner av Vest-Sahara i gruppen. Det forklarer Utenriksminister Søreide.

Publisert 18. mai 2018

Stortingsrepresentant Åsmund Aukrust stilte spørsmål i forrige uke til Utenriksminister Eriksen om hvorvidt Norge har tatt initiativer for at også stater som er støttende til saharawienes rettigheter skal inkluderes i vennegruppen som forbereder saker for FNs Sikkerhetsråd. 

Eriksen svarte at "En slik endring vil kreve tilstrekkelig støtte fra dagens medlemmer. Dette er dessverre ikke tilfellet i dag. Norske myndigheter er godt kjent med at enkelte tidligere valgte medlemmer av Sikkerhetsrådet har foreslått å endre vennegruppens sammensetning, men uten å lykkes.". Dilemmaet er at vennegruppen er ikke er nedsatt av noen, ikke har et mandat - men ifølge utenriksministeren nekter de også å ta opp andre stater i gruppen. 

Under er spørsålet fra Aukrust og svaret fra Eriksen. 

Skriftlig spørsmål fra Åsmund Aukrust (A) til utenriksministeren
Dokument nr. 15:1535 (2017-2018)
Innlevert: 09.05.2018
Sendt: 09.05.2018
Besvart: 18.05.2018 av utenriksminister Ine M. Eriksen Søreide

Spørsmål
Åsmund Aukrust (A): Vil Regjeringen ta initiativer for at den såkalte ‘Vennegruppen for Vest-Sahara’ utvides til å omfatte stater som er venner av Vest-Sahara?

Begrunnelse
I april vedtok FNs Sikkerhetsråd på ny en svært svak og ubalansert resolusjon om Vest-Sahara. Marokko vedvarer okkupasjonen og nekter å delta i fredssamtaler om selvbestemmelse. Istedenfor at Marokko er under press fra Sikkerhetsrådet for å returnere til forhandlingsbordet, høster Marokkos tilnærming troverdighet i rådet. En svært innflytelsesrik 'Vennegruppe for Vest-Sahara' forbereder sikkerhetsrådets resolusjoner. Vennegruppen hadde tidligere en bred sammensetning, men består i dag av USA, Storbritannia, Russland, samt Marokkos viktige allierte Spania og Frankrike.

Flere stater har kommet med kritikk av gruppens sammensetning og arbeid. «Sammensetningen reflekterer ikke spennvidden i perspektivene på Vest-Sahara», kritiserte New Zealand i en stemmeforklaring i 2016 da de stemte avholdende. Marokko hadde da utvist en stor del av FN-personellet fra de okkuperte områdene uten at det ble gjenspeilet i resolusjonen.

I en interpellasjonsdebatt i 2014 uttalte Utenriksminister Brende at Norge vil «se på om denne gruppen er interessert i å utvide med medlemskap også i land som inntar den holdningen som Norge gjør i Vest-Sahara-spørsmålet."


Ine M. Eriksen Søreide: Norge støtter FNs arbeid for en politisk løsning på konflikten i Vest-Sahara. FNs sikkerhetsråd forutsetter at en politisk løsning må innebære selvbestemmelsesrett for folket i Vest-Sahara. Norges linje er å støtte FNs arbeid for en varig og rettferdig politisk løsning som ivaretar en slik selvbestemmelsesrett. 

Det er gledelig at MINURSOs mandat ble fornyet 27. april i år. Det er viktig at både FNs spesialutsending og MINURSO på bakken fortsetter sin innsats i tråd med mandatet fra FNs sikkerhetsråd. 

Den uformelle vennegruppen for Vest-Sahara har i all hovedsak engasjert seg i forbindelse med den årlige fornyelsen av MINURSOs mandat i FNs sikkerhetsråd. Vennegruppens sammensetning har ikke endret seg siden 2012. Den består fortsatt av fire av fem permanente medlemmer i Sikkerhetsrådet, henholdsvis Frankrike, Russland, UK og USA. I tillegg er Spania medlem i gruppen i kraft av å være forhenværende kolonimakt for området. Ettersom gruppen, som andre vennegrupper tilknyttet Sikkerhetsrådet, er en uformell ordning, eksisterer det ikke formelle kriterier for medlemskap. 

Utenriksdepartementet har vurdert muligheten for en endring av vennegruppens sammensetning, i første rekke i form av en eventuell utvidelse. En slik endring vil kreve tilstrekkelig støtte fra dagens medlemmer. Dette er dessverre ikke tilfellet i dag. Norske myndigheter er godt kjent med at enkelte tidligere valgte medlemmer av Sikkerhetsrådet har foreslått å endre vennegruppens sammensetning, men uten å lykkes.
 

Nyheter

To nordmenn deporteres nå fra okkuperte Vest-Sahara

To nye nordmenn som skulle lære om Marokkos folkerettsstridige energiprosjekter i okkuperte Vest-Sahara, ble i ettermiddag anholdt av marokkansk politi og deportert fra territoriet.

04. november 2024

Her deporteres nordmenn fra okkuperte Vest-Sahara - ville lære om fornybarenergi

25 marokkanske politifolk møtte opp i dag for å kaste to nordmenn ut av okkuperte Vest-Sahara. De to reiste for å lære hva saharawiene mener om Marokkos folkerettsstridige fornybarsatsning på okkupert land. 

02. november 2024

Green Reefers fra Haugesund hjelper russerne med å plyndre Vest-Sahara

Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.

16. oktober 2024

Saharawiene vant over EU i EU-domstolen

En gigantisk seier for det saharawiske folk. Nå er det kroken på døren for EUs folkerettsstridige fiskeri- og handelsavtaler i okkuperte Vest-Sahara.

07. oktober 2024