Hva gjør vi når verdens fosforreserver går tomme? Hvordan skal vi da dyrke fram mat? Sammen med to andre organisasjoner lanserer Støttekomiteen for Vest-Sahara i dag rapport om det norske og internasjonale fosforregnestykket.
Se også: Kronikk, Mat-tap i norske fjorder.
Planter trenger fosfor for å vokse. For hver avling bonden høster, forsvinner fosfor fra jordsmonnet. Om neste avling skal bli like god, må åkeren gjødsles.
Storskalajordbruket, som utgjør motorene for den globale matproduksjonen, er i dag bygget på tilførsel av mineralgjødsel. Men fosforet i denne mineralgjødselen stammer fra fosfatgruver og disse reservene vil en gang i framtiden gå tomme. Matproduksjonen slik den ser ut i dag lever på lånt tid.
En rapport lansert av Støttekomiteen for Vest-Sahara, Framtiden i våre hender og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i dag oppsummerer hvor den internasjonale forskningen står i spørsmålet om reservenes varighet. Den beskriver også hvor de store tapene i fosforstrømmene finner sted i dag, både internasjonalt og i Norge.
Rapporten lanseres
på NMBU på Ås, og på Stortinget.
Last ned rapporten «Fosforregnskapet». (4Mb)
Territoriet Vest-Sahara, som er ulovlig okkupert av Marokko, har blant de største fosforreservene i verden, men dets folk tjener ikke på den lukrative fosforeksporten.
Rapporten er skrevet av en av Norges ledende forskere på fosforsystemer, Ola Stedje Hanserud ved NIBIO, og er finansiert av Norad.
Fosforregnskapet (2018) by on Scribd