FpU-lag ber om at okkupasjonen av Vest-Sahara opphører
Fylkeslagene til Rogaland, Agder og Hordaland FpU vedtok i desember resolusjoner som ber norske myndigheter om å trappe opp kritikken av Marokkos okkupasjon av Vest-Sahara.
Publisert 03. januar 2018


Teksten nedenfor ble vedtatt av Hordaland FpU 2. desember, Rogaland FpU 9. desember og Agder FpU 15. desember.


Støtt fredsprosessen i okkuperte Vest-Sahara

Vest-Sahara regnes av FN som det siste uløste kolonispørsmålet i Afrika.

FN sendte en operasjon til territoriet i 1991 for å gjennomføre en folkeavstemning, slik at det saharawiske folk fritt skulle få avgjøre om de skulle ha uavhengighet eller inkluderes i et annet land. Avstemningen er sabotert av Marokko, som siden 1975 har ulovlig okkupert landområdet. Okkupasjonen er fordømt av FN.

Vest-Saharas folk benytter diplomati og rettslige skritt for å fremme sin legitime rett til frihet. Territoriets frigjøringsbevegelse er tydelige på at de er rede til å delta i FNs fredsforhandlinger, noe Marokko ikke vil. Marokkos nære allierte, Frankrike, benytter sin posisjon i Sikkerhetsrådet og EU til å motsette seg alle forsøk på at FN kan rapportere på den alvorlige menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara. Ledende menneskerettighetsforkjempere utsettes for trakassering, fengslinger og overvåking.

Gjennom en fredelig løsning på konflikten, vil Europas viktige naboskap til Nord-Afrika kunne utvikles videre.

Fremskrittspartiet Ungdom [Hordaland/Agder/Rogaland]:
  • ber om at Marokkos ulovlige okkupasjon av territoriet må opphøre snarest, slik at FN kan gjennomføre den planlagte folkeavstemningen som saharawiene har rett på.
  • berømmer Utenriksminister Brende og Søreides gode initiativer med å be Frankrike om å slutte å motarbeide menneskerettighetene i territoriet.
  • ber UD om å forsvare folkeretten og trappe opp kritikken av Marokkos fortsatte, ulovlige tilstedeværelse i territoriet. UD må ytre tydeligere støtte til det som er svært legitimt krav om selvstendighet, og til de fredelige midler som benyttes for å oppnå dette.


  • Nyheter

    Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

    Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

    04. februar 2024

    Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

    I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

    10. januar 2024

    Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

    “Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

    08. januar 2024

    Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

    Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

    19. desember 2023