Dette selskapet scoret best på rangering om menneskerettigheter
Article image
EGD Shipholding AS fra Bergen er redeiet som svarer best på spørsmål om menneskerettigheter og Vest-Sahara i Støttekomiteens rapport i dag.
Publisert 28. november 2017


Av de 17 selskapene som mottok spørsmål om menneskerettigheter og Vest-Sahara, var det Bergensselskapet EGD Shipholding AS som svarte best.

EDG oppgir til Støttekomiteen for Vest-Sahara at de har en menneskerettighetspolicy som baserer seg på Utenriksdepartementets handlingsplan for oppfølging av FNs veiledende prinsipper. I tillegg har de en tydelig politikk på Vest-Sahara.

«Vest-Sahara er ett av flere land som er ekskludert under ‘trading exclusions’», forsikrer EGD.

Selskapet skriver også at «vår policy for egne skip er å ikke benytte dem i Vest-Sahara», og påpeker at Vest-Sahara er ett av flere land som er unntatt fra avtaler som inngås når deres skip leies ut.

To andre rederier fikk godkjentstempel i rapporten 'Lastet med risiko'. i dag.

Selskapet som kommer dårligst ut er Spar Shipping fra Bergen, som ikke bare unnlater å svare på spørsmålene om menneskerettigheter, men i tillegg forsvarer transporter fra det okkuperte territoriet.

To fartøy har i år blitt anholdt, i henholdsvis Sør-Afrika og Panama, for å frakte fosfat ut fra Vest-Sahara på vegne av marokkanske myndigheter.

Marokko har okkupert deler av Vest-Sahara siden 1975, og aktivister som kjemper for selvbestemmelse utsettes for alvorlige menneskerettighetsovergrep. FN har imidiertid aldri vedtatt sanksjoner, da Marokkos nære allierte, Frankrike, har fast plass i FNs Sikkerhetsråd.
Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023