Søreide skal utfordre Paris på menneskerettighetene
Article image
Utenriksminister Ine M. Eriksen Søreide skal ta opp menneskerettighetene i Vest-Sahara med Frankrike, Marokkos nære allierte.
Publisert 26. november 2017


"Jeg vil ta opp dette spørsmålet med min franske motpart", uttalte Utenriksminister Ine M. Eriksen Søreide i et svar til Stortinget 24. november.

Uttalelsen om menneskerettighetene i Vest-Sahara kom som et svar på spørsmål i Spørretimen fra Theodor Barndon Helland (FrP).

Frankrike er Marokkos nærmeste allierte, og har i en årrekke arbeidet for å forhindre at FNs fredsbevarende operasjon i Vest-Sahara, MINURSO, skal få rapportere på menneskerettighetssituasjonen i territoret.

"Spørsmålet om inkludering av menneskerettighetsrapportering i MINURSOs mandat vil fortsette å være en del av vår dialog med franske myndigheter. (...) Det er naturlig at vårt prinsipielle synspunkt om at alle FN-operasjoner skal ha et mandat til å rapportere på menneskerettighetssituasjonen tas opp med franske myndigheter", svarte Søreide.

Den nye utenriksministeren vil dermed følge opp slike samtaler som tidligere er blitt ført av Brende.

Frankrike spiller en ledende rolle i å undergrave det saharawiske folkets rett til selvbestemmelse i EU og FNs Sikkerhetsråd. Forslag om at grunnleggende menneskerettigheter skal rapporteres av MINURSO er tidligere foreslått av USA og Storbritannia, men Frankrike motsetter seg dette.

Vest-Sahara scorer lavest i verden på internasjonale rangeringer over politiske rettigheter
Deler av territoriet har vært ulovlig okkupert av nabolandet Marokko siden 1975.

Foto: UN Photo/Kim Haughton
Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023