Spar Kjøp-søster eneste som deltar i plyndring av Vest-Sahara-fosfat
Article image

Søsterselskapet til butikkjeden Spar Kjøp i Bergen, Spar Shipping, er det eneste rederiet i Norge som insisterer på å delta i Marokkos plyndring av fosfatreservene i okkuperte Vest-Sahara.

Publisert 22. juni 2017

To minutter unna Flesland flyplass, i retning Bergen, ligger hovedkontoret til Spar Shipping. Selskapet er søsterbedriften til butikk- og postordrekjeden Spar Kjøp. 

Konsernet er det eneste i Norge som har fartøy som deltar i plyndringen av Vest-Saharas ikke-fornybare mineraler. De avviser å gjøre noe for å stoppe praksisen. 

Seneste transport skjedde i mars 2017. Transporten fant sted bare to år etter at en tidligere Spar Shipping-involvering var forsidesak i Bergens Tidende

Til BT lovet Spar Shipping at de skulle gjøre en intern vurdering for å etablere hvor de sto i saken. Men i en påfølgende korrespondanse med Støttekomiteen for Vest-Sahara i 2015 og 2016 skrev Spar at de ikke hadde notert seg at de hadde blitt kritisert for oppdraget, og at de kommer til å fortsette å transportere. Støttekomiteen ba Spar om å instruere partneren til å ikke transportere. 

I mars 2017 gjenopptok et Spar-fartøy praksisen. Fartøyet Spar Lyra fraktet i mars en last på omtrent 50.000 tonn fosfatstein, med en verdi på omtrent 42 millioner kroner ut av det okkuperte territoriet. Verdien som Bergensselskapet transporterte ut av territoriet tilsvarer anslagsvis all norsk humanitær bistand gitt til flyktningene fra Vest-Sahara (som eier forfatet) gjennom alle tider. På én last. Eksportøren var det statlige marokkanske fosfatselskapet OCP - mens den indiske importøren var OCPs datterselskap i India. 

india_350.jpg

Flyktningene fra Vest-Sahara, som eier fosfatet, protesterte i fjor mot den marokkanske eksporten til sitt indiske datterselskap (til høyre). 

En rapport som Støttekomiteen publiserte i forrige uke i samarbeid med Western Sahara Resource Watch avdekker samtlige rederier som i 2016 og 2017 deltok i slike transporter. Tre fartøyer hadde en norsk forbindelse. To av disse rederiene uttalte til Finansavisen 20. juni at deres involvering ikke skulle ha skjedd, og at de ikke vil gjøre det igjen. 

Samtlige norske rederier som ved en rutineglipp de siste årene har endt med å transportere fosfat fra Vest-Sahara har med det beklaget sin involvering eller forsikret at det ikke skulle skje. Bortsett altså fra Spar Shipping AS i Bergen. De legger alt ansvar på de som har chartret fartøyet. 

Vest-Saharas myndigheter kom med en uttalelse 21. juni om at de vil ta rettslige skritt for å anholde flere fartøy som tar del i den folkerettsstridige plyndringen. Myndighetene ber om at eiere av fartøy skal føre en klausul i sine kontrakter som ikke tillater chartere å anløpe Vest-Saharas havner. Dette har flere norske rederier gjort tidligere, men ikke Spar Shipping. 

Spar Shipping har tre eiere, brødrene Tom Eide Knudsen og Iwan Eide Knudsen sammen med deres mor Reidunn Helga Knudsen. Trekløveret eier foretaket både direkte og via investeringsselskapet West Coast Invest AS. Selskapet AS Spar Kjøp eies av de samme tre. De tre er blant Hordalands rikeste personer. I 2015 hadde de to brødrene en formue på to milliarder kroner hver. 

I en uttalelse 2. juni tryglet FNs generalsekretær om økt humanitær støtte til flyktningene - som altså eier fosfatet som Eide-familiens selskap frakter ut av territoriet. Generalsekretæren fortalte at reduksjonen i budsjettene har ført til at hjelpen til hver flyktning er redusert med en femdel. 

UD og Rederiforbundet fraråder norske rederier å ta del i næringsliv i Vest-Sahara.

 

 

Last ned høyere oppløsning.

 

Last ned høyere oppløsning.
Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024