Leserinnlegg: Fiskebåtredere, ta ansvar!
Sosialistisk Ungdom i Ålesund ber Fiskebåtredernes Forund om å ta grep for å stoppe fiskebåteksporten til okkuperte Vest-Sahara.
Publisert 16. mars 2017


Av: CHRISTIAN INGVALDSEN Leder, Ålesund Sosialistisk Ungdom og SOPHIE HAKSTAD Nestleder, Ålesund Sosialistisk ungdom.

Publisert i Sunnmørsposten, 10. jan. 2017

Rederiforbundet har det, NHO har det, UD har det. Fiskebåtredernes Forbund, med hovedkontor i Ålesund, har det ikke.

Fiskebåtredernes forbund ønsker ikke å ta et standpunkt på spørsmålet om norsk næringsliv og Vest-Sahara. Forbundet, som er basert i Ålesund, uttalte til FiskeribladetFiskaren i fjor at de ikke ser behovet for å informere medlemmene om konflikten i Vest-Sahara.

Kysten av Vest-Sahara har siden 70-tallet vært under ulovlig okkupasjon av nabolandet Marokko. Så sent som i november i år uttrykte FNs Menneskerettighetsråd sin bekymring over Marokkos naturressursaktivitetene i territoriet.

Halve Vest-Saharas folk er kastet på flukt etter Marokkos invasjon og Flyktninghjelpen er bekymret over at bistandsnivået til flyktningene er fallende. Folket fra Vest-Sahara venter på at Marokko skal samarbeide med FN om avholdelsen av folkeavstemningen som de har blitt lovet.

Samtidig forlenges okkupasjonen - blant annet takket være norske interesser. Marokkanske generaler henter ut enorme verdier på fiskelisenser de har fått av marokkanske myndigheter. Båtene de bruker er gamle norske fiskefartøy.

En rapport utgitt av Greenpeace har dokumentert at en tredel av fartøyene stammer fra norske redere. Det er her vi trenger Fiskebåtredernes Forbund på banen.

UD fraråder norsk næringsliv å operere i Vest-Sahara. NHO og Rederiforbundet ber næringslivet om det samme. Men Fiskebåtredernes Forbund i Ålesund er tause som østers.

Mangelen på posisjon på Vest-Saharaspørsmålet er å ta stilling til den fortsatte uretten som begås, og utgjør en stilltiende aksept av fortsatt eksport av norske fartøy til generalenes plyndring.

"Marokkanske generaler henter ut enorme verdier på fiskelisenser de har fått av marokkanske myndigheter. Båtene de bruker er gamle norske fiskefartøy"

Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023