FNs spesialutsending til Vest-Sahara, Christoper Ross, skal ha meldt til FNs generalsekretær at han gir opp å forhandle.
Mars 2015 var siste gang FNs spesialutsending til Vest-Sahara, Christopher Ross, fikk besøke Vest-Sahara. Bildet ovenfor ble tatt i FN-bygningen i territoriet, der han møtte ledende menneskerettighetsaktivister. Fredsprosessen i Vest-Sahara eksisterer knapt.
Marokko har i flere år nektet å møtes for fredssamtaler. Etter at bildet ovenfor ble tatt i de okkuperte områdene for to år siden, har også FNs spesialutsending, den amerikanske diplomaten Christopher Ross, blitt nektet å besøke Vest-Sahara av marokkanske myndigheter. FNs da nyinnsatte spesialrepresentant fra Canada, som leder FN-troppene, ble nektet å komme til Vest-Sahara for å lede FN-kontoret i nær ett år som konsekvens av Ross sine mennekerettighetsmøter i FNs bygning i 2015.
Våren 2016 forhindret Marokko videre at FNs generalsekretær Ban Ki-Moon kunne besøke FN-styrken og marokkanske myndigheter kastet ut en stor del av personellet. Marokkos deportasjoner gjorde at Ban Ki-Moon i april 2016 uttrykte at FN-operasjonen ikke lenger er operasjonell. Deretter brøt Marokko i august våpenhvilen, ved å sende personell inn i områder som hittil ikke har vært under okkupasjon.
Alt uten respons fra FNs sikkerhetsråd. Sterke resolusjonsutkast fra USA er gjentatte ganger blitt skutt ned av Marokkos nære allierte, Frankrike. Det internasjonale presset overfor Marokkos trenering av FNs forsøk på å avkolonisere det ikke-selvstyrte territoriet er fraværende.
Nå skal FNs spesialutsending Christopher Ross ha meldt til FNs nye generalsekretær at han ikke lenger vil forhandle mellom partene. Hans mandat utløper i mars, og han har meldt at han ikke ønsker å fornye.
Det melder den svært godt informerte spanske journalisten Ignacio Cembrero, i ettermiddag.
Allerede i 2012 krevde Marokko at Ross måtte gå av.
Deler av Vest-Sahara ble okkupert av Marokko i 1975. Okkupasjonen ble fordømt av FN. Prosessen med å gjennomføre en folkeavstemning ble siden trenert, og er nå blokkert, av Marokko.
Saharawiene har rett til selvbestemmelse, og territoriet regnes av FN som et uløst kolonispørsmål. Så sent som i desember 2016 gjentok EU-domstolen at Vest-Sahara ikke er en del av Marokko, med henvisning til blant annet Den Internasjonale domstolen i Haag.
Husk å følge vår blogg
Sandfast - om FN i Vest-Sahara.