EU-parlamentarikere ba den franske regjering gripe inn mot norsk båt
Article image

Den franske finansministeren må gripe inn ved Sea Tank og Gezina-importen fra Vest-Sahara og ta beslag i lasten, krevde EU-parlamentarikere.

Publisert 12. februar 2017

Ovenfor: 23. januar 2017 ankret det norske fartøyet Key Bay opp i Fécamp i Normandie. Se flere fotos her .

19. januar 2017 sendte de to franske EU-parlamentarikerne José Bové og Karima Delli brev til den franske finansministeren Michel Sapin med krav om å gripe inn i importen til Frankrike av fiskeolje fra det okkuperte territoriet.

Transporten fant sted på fartøyet "Key Bay", chartret av selskapet Sea Tank fra Bergen. Båten eies av Gezina fra Farsund. 

"Minister, det er avgjørende at franske myndigheter respekterer sine internasjonale forpliktelser og europeisk lov i denne saken", skriver de to. 

"Vi ber Dem om å sørge for at tollmyndighetene i Fécamp grundig etterforsker opprinnelsen og dokumentasjonen til varene ombord i Key Bay. Hvis det er korrekt, slik spanske tollmyndigheter skal ha bekreftet, at hele eller deler av lasten ble tatt ombord i El Aaiun, og at det derfor ikke har gyldige papirer av saharawiske myndigheter, som er de eneste med mandat for handel med varer fra Vest-Sahara, er det Deres plikt å sørge for at varene som dermed er ulovlig importert til det indre marked blir umiddelbart beslaglagt", skriver Bové og Delli. 

Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023