Sosialistisk Ungdom nektet innreise i Vest-Sahara
Article image

Oda og Aila fra Sosialistisk Ungdom ble beordret ut av bussen de satt på av marokkansk politi og nektet innreise til okkuperte Vest-Sahara.

Publisert 26. januar 2017

Bilde (f.v.): Oda Sofie Heien Larsen, Aila Emilie Kamaly. Klikk for høytoppløselig versjon. Fri bruk. 

Feministisk leder i Sosialistisk Ungdom Aila Emilie Kamaly og Internasjonal leder Oda Sofie Heien Larsen skulle i går morges reise inn til okkuperte Vest-Sahara, men da bussen ble stoppet i en checkpoint ble nordmennene fratatt passene sine av politiet og beordret ut på fortauet. 

De to forlot Rabat 24. januar om kvelden, og da bussen ankom Tantan i Sør-Marokko onsdag kom politiet inn på bussen. Ingen andre passasjerer fikk passene sine kontrollert, kun de utenlandske. 

"Vi ble bedt om å gå av bussen og ta med alle tingene våre, hvorpå bussen kjørte videre uten oss. Vi var strandet i ørkenen med seks bevæpnede politimenn som nektet å kommunisere med oss på engelsk", forteller Kamaly til Støttekomiteen for Vest-Sahara.

"De sa vi kun fikk lov til å oppholde oss i Agadir og Marrakech, og i ingen andre byer i Marokko", sier Larsen til Støttekomiteen. 

“Vi ble fotografert og filmet av flere politimenn i checkpointen. Deretter beordret de en lokal buss til å ta oss med til Agadir. Politiet nektet å betale bussjåføren og vi selv hadde ikke kontanter, noe som resulterte i at bussjåføren prøvde å kaste oss av bussen på alle stoppene frem til Agadir", forteller Larsen. 

Larsen og Kamaly ønsket å møte forkjempere for menneskerettigheter i Vest-Sahara. Dette ønsket delte de med de over 50 andre nordmennene som i løpet av de siste fire dagene har blitt kastet ut fra Vest-Sahara eller Sør-Marokko. 

"Det er helt tydelig at marokkanske myndigheter nekter det internasjonale sivilsamfunnet innreise for å forhindre rapportering av de grove bruddene på menneskerettigheter lokalbefolkningen opplever daglig", sier hun.

Sosialistisk Ungdom-duoen mener det er bra at flere og flere nå bidrar til å rette fokus mot denne glemte konflikten. 

"Spesielt i Norge, hvor det er konsensus blant samtlige politiske partier om at okkupasjonen er uakseptabel, så burde det være mulig å gjøre mer", sier Larsen. “Det er utrolig skummelt at et helt folk nektes retten til selvbestemmelse og ytringsfrihet, og at verdenssamfunnet i tillegg nektes innsikt.”

Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023