Klokken 23:30 i kveld fikk de to nordmennene Diego Vaula Foss og Hans Inge Alander beskjed av marokkanske myndigheter om at de skal kastes ut av Marokko - sannsynligvis fordi de skulle møte folk fra okkuperte Vest-Sahara.
Litt over kl 2300 norsk tid landet Hans Inge Alander og Diego Vaula Foss på Casablanca flyplass etter å ha blitt deportert med fly fra okkuperte Vest-Sahara.
Der ble de tatt i mot av marokkansk politi.
"Nå ble vi stanset i Casablanca og vi har fått beskjed om å forlate landet asap. Ingen grunn", skrev Foss til Støttekomiten ca kl 2340 i kveld.
"Kommer med mer info når vi ikke er omringet av politi", fortsatte han.
"De vil sende oss med første fly til Norge", skrev Alander i en melding til Støttekomiteen like etter.
Støttekomiteen for Vest-Sahara antar at kan være to grunner til at de blir kastet ut. Enten er det fordi de samme uke hadde deltatt som internasjonale observatører - sammen med rundt 40 andre nordmenn - på en rettssak i Rabat mot saharawiske aktivister.
Den andre muligheten er deres forsøk på å reise inn til Vest-Sahara. Da de ankom Vest-Sahara i ettermiddag, 26. januar, ble de tatt til siden og bedt om å returnere til Casablanca. Grunnen var at politiet hevdet minibankene i Vest-Sahara ikke fungerte, og at de to hadde med seg for lite penger for oppholdet.
Denne uken har 50 nordmenn forsøkt å ta seg inn i det okkuperte territoriet, alle har enten blitt kastet ut av Vest-Sahara og returnert til Marokko, eller de har blitt stoppet på grensen på vei inn. Men tilfellet med Foss og Alander er første episode av deportasjon fra selve Marokko.
"Sitter på flyplassen i Casablanca og blir deportert uten grunn. Hva er det Marokko er så desperate etter å skjule at de ikke vil ha meg i landet, og ikke kan fortelle meg hvorfor?", skrev Foss til Støttekomiteen. Foss er student ved NMBU på Ås.
Foss er tilknyttet Changemaker (Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon).
"Det er på høy tid at Norge nå viser politisk støtte til Vest-Sahara. Vi må si til Marokko at okkupasjon og diskriminering av et helt folk er totalt uakseptabelt. Og vi må vise verden at det skal lønne seg å legge ned våpnene", skrev Kirkens Nødhjelp i VG i dag.
"Forhandler nå om å slippe å betale billetter tilbake selv, han ville holde oss her til vi skulle dra hvis vi ikke gjorde det, men jeg har fått ham til å vurdere det på nytt så nå er han i telefon med noen. Har veldig lavt batteri, men gir lyd fra oss så fort vi kan", skriver Foss til Støttekomiteen.
Alle norske ungdomspartier og seks andre norske ungdomsorganiasjoner har på samme tid valgt å sende folk til Vest-Sahara, i et felles initiativ. Rundt 40 av de totalt 56 deltakerne på reisen har også deltatt på en rettssak mot saharawiske politiske fanger i Rabat.
Støttekomiteen for Vest-Sahara har orientert norsk UD om deportasjonen fra Marokko.
Marokko har okkupert deler av Vest-Sahara siden 1975. Det siste året har Marokko kastet ut halvparten av FN-troppene i territoriet, uten at FNs Sikkerhetsråd har reagert. Marokko nektet i 2016 også FNs generalsekretær og FNs spesialutsending til Vest-Sahara å besøke territoriet.
FN-operasjonen i Vest-Sahara nektes å rapportere på overgrep, ettersom Frankrike motarbeider denne muligheten i Sikkerhetsrådet. Frankrike er en nær alliert av Marokko.
I fjor kastet Marokko ut halvparten av FN-operasjonen i territoriet. Frankrikes utvanning av den påfølgende FN-resolusjonen om Vest-Sahara i april 2016 ble den FN-resolusjonen i en hvilken som helst sak på flere tiår med minst støtte i Sikkerhetsrådet. Fem stater stemte imot eller avholdende, kritiske til mangelen på kritikk av Marokko.
OPPDATERING, kl. 26.januar kl. 11:30 Alander og Foss sitter fortsatt på flyterminalen i Casablanca.
Norskeide 'Caroline Theresa' anløp to havner i de okkuperte områdene den siste uken.
Norskflaggete fartøy har stoppet å transportere olje til det okkuperte territoriet. Men det kommer med en bismak.
I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.
Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.