Deporteres med fly fra okkuperte Vest-Sahara
Article image

Nordmennene Hans Inge Alander og Diego Alexander Vaula Foss flyes ut fra okkuperte Vest-Sahara mot sin vilje, etter å ha flydd inn i ettermiddag.

Publisert 25. januar 2017

Ved femtiden onsdag kveld landet Hans Inge Alander og Diego Alexander Vaula Foss på flyplassen i El Aaiun, og ble holdt igjen i passkontrollen til alle andre passasjerer var gått videre. De to nordmennene fikk imidlertid beskjed om at de ikke var ønsket i territoriet. 

Duoen deporteres nå med første fly ut fra Vest Sahara og nordover i Marokko. 

"De mente vi ikke hadde med oss nok kontanter til å oppholde oss her, og hevdet at minibankene i området ikke virket", sier Foss på telefon fra flyplassen. "Dette var eneste grunnen de gav oss." 

De to hadde fløyet fra Casablanca nord i Marokko etter å ha deltatt som observatører på en rettssak mot saharawiske politiske fanger. Formålet med reisen til El Aaiun i Vest-Sahara var å møte lokale menneskerettighetsforkjempere og lære om forholdene de lever under i det okkuperte territoriet. 

"Det er utrolig at Marokko er så redde for å la oss forbli i de okkuperte områdene, de må virkelig ha et sterkt ønske om å holde forholdene saharawiene lever under skjult", sier Vaula Foss. 

"Det er trist å bli kastet ut, fordi det understreker Marokkos undertrykkelse av ytrings- og bevegelsesfriheten", sier han. 

"Marokko er et vakkert land med vennlige mennesker og rik kultur, men dette overskygges totalt av okkupasjonen og undertrykkelsen av saharawiene", sier Alander over telefon fra flyplassen i Vest-Sahara. 

Hele 52 personer har blitt kastet ut eller nektet innreise i Vest Sahara de siste 4 dagene. 

Marokko har også utvist halvparten av FN-personellet i territoriet. I fjor nektet de FNs generalsekretær å besøke Vest-Sahara. De har i flere år nektet FNs spesialutsending til Vest-Sahara å besøke Vest-Sahara. 

Hans Inge Alander er fra Folldal og jobber i Trondheim. Diego Alexander Vaula Foss er fra Fana i Bergen og studerer på NMBU i Ås. 

Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021