Deporteres med fly fra okkuperte Vest-Sahara
Article image

Nordmennene Hans Inge Alander og Diego Alexander Vaula Foss flyes ut fra okkuperte Vest-Sahara mot sin vilje, etter å ha flydd inn i ettermiddag.

Publisert 25. januar 2017

Ved femtiden onsdag kveld landet Hans Inge Alander og Diego Alexander Vaula Foss på flyplassen i El Aaiun, og ble holdt igjen i passkontrollen til alle andre passasjerer var gått videre. De to nordmennene fikk imidlertid beskjed om at de ikke var ønsket i territoriet. 

Duoen deporteres nå med første fly ut fra Vest Sahara og nordover i Marokko. 

"De mente vi ikke hadde med oss nok kontanter til å oppholde oss her, og hevdet at minibankene i området ikke virket", sier Foss på telefon fra flyplassen. "Dette var eneste grunnen de gav oss." 

De to hadde fløyet fra Casablanca nord i Marokko etter å ha deltatt som observatører på en rettssak mot saharawiske politiske fanger. Formålet med reisen til El Aaiun i Vest-Sahara var å møte lokale menneskerettighetsforkjempere og lære om forholdene de lever under i det okkuperte territoriet. 

"Det er utrolig at Marokko er så redde for å la oss forbli i de okkuperte områdene, de må virkelig ha et sterkt ønske om å holde forholdene saharawiene lever under skjult", sier Vaula Foss. 

"Det er trist å bli kastet ut, fordi det understreker Marokkos undertrykkelse av ytrings- og bevegelsesfriheten", sier han. 

"Marokko er et vakkert land med vennlige mennesker og rik kultur, men dette overskygges totalt av okkupasjonen og undertrykkelsen av saharawiene", sier Alander over telefon fra flyplassen i Vest-Sahara. 

Hele 52 personer har blitt kastet ut eller nektet innreise i Vest Sahara de siste 4 dagene. 

Marokko har også utvist halvparten av FN-personellet i territoriet. I fjor nektet de FNs generalsekretær å besøke Vest-Sahara. De har i flere år nektet FNs spesialutsending til Vest-Sahara å besøke Vest-Sahara. 

Hans Inge Alander er fra Folldal og jobber i Trondheim. Diego Alexander Vaula Foss er fra Fana i Bergen og studerer på NMBU i Ås. 

Nyheter

Vest-Saharas største musiker kommer til Norge

Sett av datoene. Aziza Brahim skal spille i Oslo, Tromsø og Førde! 

02. juli 2024

Slutt på norske oljetransporter til okkuperte Vest-Sahara

Norskflaggete fartøy har stoppet å transportere olje til det okkuperte territoriet. Men det kommer med en bismak. 

29. mai 2024

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024