Deporteres med fly fra okkuperte Vest-Sahara
Article image

Nordmennene Hans Inge Alander og Diego Alexander Vaula Foss flyes ut fra okkuperte Vest-Sahara mot sin vilje, etter å ha flydd inn i ettermiddag.

Publisert 25. januar 2017

Ved femtiden onsdag kveld landet Hans Inge Alander og Diego Alexander Vaula Foss på flyplassen i El Aaiun, og ble holdt igjen i passkontrollen til alle andre passasjerer var gått videre. De to nordmennene fikk imidlertid beskjed om at de ikke var ønsket i territoriet. 

Duoen deporteres nå med første fly ut fra Vest Sahara og nordover i Marokko. 

"De mente vi ikke hadde med oss nok kontanter til å oppholde oss her, og hevdet at minibankene i området ikke virket", sier Foss på telefon fra flyplassen. "Dette var eneste grunnen de gav oss." 

De to hadde fløyet fra Casablanca nord i Marokko etter å ha deltatt som observatører på en rettssak mot saharawiske politiske fanger. Formålet med reisen til El Aaiun i Vest-Sahara var å møte lokale menneskerettighetsforkjempere og lære om forholdene de lever under i det okkuperte territoriet. 

"Det er utrolig at Marokko er så redde for å la oss forbli i de okkuperte områdene, de må virkelig ha et sterkt ønske om å holde forholdene saharawiene lever under skjult", sier Vaula Foss. 

"Det er trist å bli kastet ut, fordi det understreker Marokkos undertrykkelse av ytrings- og bevegelsesfriheten", sier han. 

"Marokko er et vakkert land med vennlige mennesker og rik kultur, men dette overskygges totalt av okkupasjonen og undertrykkelsen av saharawiene", sier Alander over telefon fra flyplassen i Vest-Sahara. 

Hele 52 personer har blitt kastet ut eller nektet innreise i Vest Sahara de siste 4 dagene. 

Marokko har også utvist halvparten av FN-personellet i territoriet. I fjor nektet de FNs generalsekretær å besøke Vest-Sahara. De har i flere år nektet FNs spesialutsending til Vest-Sahara å besøke Vest-Sahara. 

Hans Inge Alander er fra Folldal og jobber i Trondheim. Diego Alexander Vaula Foss er fra Fana i Bergen og studerer på NMBU i Ås. 

Nyheter

Marokko klaget inn for behandlingen av fengslede saharawiske studenter

Marokkanske myndigheters tortur og fengsling av 10 saharawiske studenter må etterforskes og fordømmes. Dette er kravet i en norskforfattet klage som i dag ble sendt inn til FNs spesialrapportører. 

14. desember 2022

Menneskerettigheter: Marokko opp til eksamen i FN

Norge er bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara, melder utenriksminister Huitfeldt. I morgen skal Marokko opp til eksamen i FNs Menneskerettighetsråd. 

07. november 2022

10 grunner til å delta på den mest autentiske filmfestivalen som finnes

Det finnes en filmfestival som er ulik alle de andre. Les Asria Talebs møte med et festivalpublikum i de saharawiske flyktningleirene i Algerie – og båndene hun skapte med en fremmed tilskuer.

23. oktober 2022

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022