Ytterligere ti studenter ble nektet å reise til okkuperte Vest-Sahara
Article image

Ti studenter fra Norge ble klokken seks norsk tid kastet ut av Sør-Marokko.

Publisert 25. januar 2017
asane1510.jpg
F.v.: Nadia Alexandra Mutoni, fra Skien, student i Oslo, Mascha Burgerhoudt, fra Nederland, student i , Dina Henden, fra Stavanger, student i Oslo, Erle Runde, fra Porsgrunn, student i Oslo, Priya Kaur Bains, fra Trondheim, student i Bergen

Klokken kvart på seks norsk tid ble ti norske studenter stoppet på vei sørover i Marokko. De ti hadde planer om å besøke okkuperte Vest-Sahara, men ble stoppet i en checkpoint på vei gjennom den marokkanske byen Sidi Ifni. 

"Politiet kom med ulike begrunnelser hele tiden. Først sa de at det ikke var trygt i Sidi Ifni. Så sa de at de ikke visste hvorfor, men at de hadde fått strenge ordre om å ikke slippe oss forbi. De sa at området var forbudt for oss", sier Sara Shafighi, som ved siden av studiene er bystyrerepresentant i Trondheim. 

Studentene hadde kommet kjørende i to leiebiler fra Agadir. 

asane2510.jpg
F.v: Caroline Macri, student i Oslo, Katrine Inderberg, fra Trondheim, student i Bergen, Sara Shafighi, fra Trondheim, Urte Sniaukstaite, fra Tønsberg, student i Oslo og Frida Johansen, fra Trondheim, student i Bergen. 

"Politiet har nå beordret oss om å returnere til en by lenger nord i Marokko, og har fortalt at hele Sør-Marokko og Vest-Sahara er utelukket for oss å besøke", sier Urte Sniaukstaite.

Nå eskorteres de av politiet ut av Sør-Marokko. 

De ti hadde planer om å besøke territoret som er under marokkansk okkupasjon for å møte saharawier. Vest-Sahara regnes av FN som det siste uløste kolonispørsmålet i Afrika. Folket der har rett til selvbestemmelse, men en folkeavstemning nektes dem av Marokko, som i strid med folkeretten okkuperer landet. 

Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023