Rød Ungdom-ledelsen nektet innreise til Vest-Sahara
Article image

Ledelsen i Rød Ungdom ble stoppet i Sør-Marokko på vei til det okkuperte territoriet.

Publisert 24. januar 2017

"Vi ble nektet å oppholde oss både i Vest-Sahara og i hele Sør-Marokko", sier leder av Rød Ungdom, Linn-Elise Øhn Mehlen på telefon til Støttekomiteen for Vest-Sahara. Sammen med ni andre medlemmer av Rød Ungdom, har hun forsøkt å reise til territoriet som har vært under marokkansk okkupasjon siden 1975. Uten hell. 

"Nå er vi på vei til Tiznit lenger nord i Marokko, ettersom det er den eneste retningen politiet har tillatt oss å kjøre", sier Mehlen. 

Det siste året har Marokko kastet ut FN-tropper, og nektet Ban Ki-Moon og FNs spesialutsending å besøke områdene de holder under okkupasjon. Samme behandling gir de også til utenlandske besøkende. Samtidig begås alvorlige overgrep mot befolkningen der. 

"Vi prøvde lenge å få svar på hvorfor vi ikke fikk kjøre videre. Til slutt måtte vi gi oss, da vi skjønte at de var på vei til å konfiskere mobilene våre", sier generalsekretær Anja Ariel Tørnes Brekke, til Støttekomiteen. 

Da vi var i kontakt med gruppen på seks personer, satt de og spiste middag i en veikro på vei nordover. 

"Akkurat nå har vi spanere som kjører fram og tilbake utenfor restauranten", sier Brekke til Støttekomiteen. 

Det var klokken 1830 norsk tid at leiebilen de satt i ble vist vekk fra hovedveien ved stedet Bouizakarne. Der ble de beordret å kjøre i retning Sidi Ifni. Etter halvannen time i bil, havnet de så i en politikontroll der som nektet å la dem slippe videre. Dette er samme som skjedde en delegasjon fra FpU/AUF/Grønn Ungdom tidligere i dag. 

Da de ble endelig bortvist var klokken 21:00 norsk tid. 00:30 norsk tid, 25. januar om morgenen, fikk Støttekomiteen høre fra gruppen at alle hoteller i småbyen Tiznit var fulle, og at de måtte kjøre videre til Agadir. Der anslår de å være framme rundt 02:00. 

Gruppen består av: 

  • Linn-Elise Øhn Mehlen Drammen, leder av Rød Ungdom
  • Tobias Lund, Kragerø, Nestleder i RU
  • Anja Ariel Tørnes Brekke, Stavanger, generalsekretær i Rød Ungdom 
  • Tale Ellingvåg, Kragerø, sentralstyremedlem i Rød Ungdom 
  • Kristine Sørheim, Ringsaker, i landsstyret til Rød Ungdom. 
  • Johanne Sørheim
Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021