Rød Ungdom-ledelsen nektet innreise til Vest-Sahara
Article image

Ledelsen i Rød Ungdom ble stoppet i Sør-Marokko på vei til det okkuperte territoriet.

Publisert 24. januar 2017

"Vi ble nektet å oppholde oss både i Vest-Sahara og i hele Sør-Marokko", sier leder av Rød Ungdom, Linn-Elise Øhn Mehlen på telefon til Støttekomiteen for Vest-Sahara. Sammen med ni andre medlemmer av Rød Ungdom, har hun forsøkt å reise til territoriet som har vært under marokkansk okkupasjon siden 1975. Uten hell. 

"Nå er vi på vei til Tiznit lenger nord i Marokko, ettersom det er den eneste retningen politiet har tillatt oss å kjøre", sier Mehlen. 

Det siste året har Marokko kastet ut FN-tropper, og nektet Ban Ki-Moon og FNs spesialutsending å besøke områdene de holder under okkupasjon. Samme behandling gir de også til utenlandske besøkende. Samtidig begås alvorlige overgrep mot befolkningen der. 

"Vi prøvde lenge å få svar på hvorfor vi ikke fikk kjøre videre. Til slutt måtte vi gi oss, da vi skjønte at de var på vei til å konfiskere mobilene våre", sier generalsekretær Anja Ariel Tørnes Brekke, til Støttekomiteen. 

Da vi var i kontakt med gruppen på seks personer, satt de og spiste middag i en veikro på vei nordover. 

"Akkurat nå har vi spanere som kjører fram og tilbake utenfor restauranten", sier Brekke til Støttekomiteen. 

Det var klokken 1830 norsk tid at leiebilen de satt i ble vist vekk fra hovedveien ved stedet Bouizakarne. Der ble de beordret å kjøre i retning Sidi Ifni. Etter halvannen time i bil, havnet de så i en politikontroll der som nektet å la dem slippe videre. Dette er samme som skjedde en delegasjon fra FpU/AUF/Grønn Ungdom tidligere i dag. 

Da de ble endelig bortvist var klokken 21:00 norsk tid. 00:30 norsk tid, 25. januar om morgenen, fikk Støttekomiteen høre fra gruppen at alle hoteller i småbyen Tiznit var fulle, og at de måtte kjøre videre til Agadir. Der anslår de å være framme rundt 02:00. 

Gruppen består av: 

  • Linn-Elise Øhn Mehlen Drammen, leder av Rød Ungdom
  • Tobias Lund, Kragerø, Nestleder i RU
  • Anja Ariel Tørnes Brekke, Stavanger, generalsekretær i Rød Ungdom 
  • Tale Ellingvåg, Kragerø, sentralstyremedlem i Rød Ungdom 
  • Kristine Sørheim, Ringsaker, i landsstyret til Rød Ungdom. 
  • Johanne Sørheim
Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022