Rød Ungdom-ledelsen nektet innreise til Vest-Sahara
Article image

Ledelsen i Rød Ungdom ble stoppet i Sør-Marokko på vei til det okkuperte territoriet.

Publisert 24. januar 2017

"Vi ble nektet å oppholde oss både i Vest-Sahara og i hele Sør-Marokko", sier leder av Rød Ungdom, Linn-Elise Øhn Mehlen på telefon til Støttekomiteen for Vest-Sahara. Sammen med ni andre medlemmer av Rød Ungdom, har hun forsøkt å reise til territoriet som har vært under marokkansk okkupasjon siden 1975. Uten hell. 

"Nå er vi på vei til Tiznit lenger nord i Marokko, ettersom det er den eneste retningen politiet har tillatt oss å kjøre", sier Mehlen. 

Det siste året har Marokko kastet ut FN-tropper, og nektet Ban Ki-Moon og FNs spesialutsending å besøke områdene de holder under okkupasjon. Samme behandling gir de også til utenlandske besøkende. Samtidig begås alvorlige overgrep mot befolkningen der. 

"Vi prøvde lenge å få svar på hvorfor vi ikke fikk kjøre videre. Til slutt måtte vi gi oss, da vi skjønte at de var på vei til å konfiskere mobilene våre", sier generalsekretær Anja Ariel Tørnes Brekke, til Støttekomiteen. 

Da vi var i kontakt med gruppen på seks personer, satt de og spiste middag i en veikro på vei nordover. 

"Akkurat nå har vi spanere som kjører fram og tilbake utenfor restauranten", sier Brekke til Støttekomiteen. 

Det var klokken 1830 norsk tid at leiebilen de satt i ble vist vekk fra hovedveien ved stedet Bouizakarne. Der ble de beordret å kjøre i retning Sidi Ifni. Etter halvannen time i bil, havnet de så i en politikontroll der som nektet å la dem slippe videre. Dette er samme som skjedde en delegasjon fra FpU/AUF/Grønn Ungdom tidligere i dag. 

Da de ble endelig bortvist var klokken 21:00 norsk tid. 00:30 norsk tid, 25. januar om morgenen, fikk Støttekomiteen høre fra gruppen at alle hoteller i småbyen Tiznit var fulle, og at de måtte kjøre videre til Agadir. Der anslår de å være framme rundt 02:00. 

Gruppen består av: 

  • Linn-Elise Øhn Mehlen Drammen, leder av Rød Ungdom
  • Tobias Lund, Kragerø, Nestleder i RU
  • Anja Ariel Tørnes Brekke, Stavanger, generalsekretær i Rød Ungdom 
  • Tale Ellingvåg, Kragerø, sentralstyremedlem i Rød Ungdom 
  • Kristine Sørheim, Ringsaker, i landsstyret til Rød Ungdom. 
  • Johanne Sørheim
Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024