Studentparlamentet i Bergen deportert fra flyplass i Vest-Sahara
Article image

Leder og internasjonalt ansvarlig i Studentparlamentet i Bergen, Håkon Randgaard Mikalsen og Eirik Lie Reikerås kastet ut fra okkuperte Vest-Sahara etter å ha flydd inn i ettermiddag.

Publisert 24. januar 2017

Bildet over (f.v.) Håkon Randgaard Mikalsen, Eirik Reikerås. 

Tirsdag kveld landet Håkon Randgaard Mikalsen og Eirik Lie Reikerås på flyplassen i El Aaiun, og ble anholdt umiddelbart. De fikk ikke lov å bli værende i området, ble tvunget til å slette videoklipp på telefonene sine, og deporteres nå i bil. 

"De stolte ikke på intensjonene våres", sier Mikalsen. "De hadde hatt besøk av nordmenn tidligere i uken. Mer fikk vi ikke ut av dem. De ville ikke si hva de trodde intensjonene våres var da."

De to hadde fløyet fra Casablanca nord i Marokko etter å ha deltatt som observatører på en rettssak mot saharawiske politiske fanger. Formålet med reisen til El Aaiun i Vest-Sahara var å møte lokale studenter og menneskerettighetsforkjempere og lære om forholdene de lever og arbeider under i det okkuperte territoriet. 

«Vi håpet å møte representanter for vår vennskapsorganisasjon i Vest-Sahara, men det ville ikke det marokkanske politiet ha noe av» sier leder av Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen, Håkon Randgaard Mikalsen.

Til tross for at de norske studentene ikke har gjort noe ulovlig, har de blitt forfulgt av det de mener er politimenn i sivil helt siden de ankom Marokko. 

“Vi har lagt merke til flere sivilkledde menn som har fulgt etter oss i flere timer i strekk, både i bil, og gående”, uttaler Mikalsen.

Etter 40 år med marokkansk okkupasjon, har Marokko fortsatt ikke bygget noen universiteter i Vest-Sahara. Derfor må saharawier studere i Marokko, under marokkanske læreplaner, bare for å returnere til Vest-Sahara. Der ser de at arbeidsplasser går til bosettere snarere enn dem selv. 

«Det faktum at Marokko foretrekker medieoppmerksomhet for å ha deportert utenlandske studenter, journalister og politikere, fremfor å bare la oss slippe inn og snakke med lokale saharawiske studenter og ungdommer, sier jo en hel del om forholdene disse menneskene må leve og arbeide under», sier Mikalsen over telefon fra flyplassen i Vest-Sahara. 

Hele 34 skandinaver har blitt kastet ut eller nektet innreise i Vest Sahara de siste 4 dagene.

Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023